Cemaatle namazın hükmü nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

CEMAATLE NAMAZIN HÜKMÜ

Cemaatle namazin hukmu nedir

Cemaatle namaz kılmanın hükmü

Namazı cemaatle kılmak, gücü yeten erkekler için, kendi yurdundayken de yolculuk halindey ken de sünnet-i müekkededir. Cemaat fazileti, her ne kadar bir kişiyle de olabilir ve aile bireyleriyle de cemaatle namaz kılınabilirse de bu, camiye gitmenin ve daha kalabalık bir cemaatte bulunmanın sevabına denk olmaz. Şafiilere göre ise namazı cemaatle kilmak, farz-ı kifayedir. Kadınların, hastaların, çok yaşlı kimselerin ve kötürümlerin ise cemaatle namaz kılmak için mescid veya camiye gitmesi gerekmez.

Bu konuda pek çok ayet ve hadis vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

1) Yüce Allah, korku namazını bildiren ayette şöyle buyurmaktadır: “(Ey Muhammed!) Cephede sen de onların (mü’minlerin) arasında bulunup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun.” Allah bu ayet-i kerimede korku ve yolculuk durumlarında namazı cemaatle kalmayı emretmektedir ki, güven durumunda ve kendi yurdundayken namazı cemaatle kilmak, daha kuvvetli bir emir olur.

2) Ebû Hureyre (r.a), Allah Resûlü (s.a.v.)’in şöyle buyurduğunu haber vermiştir: “Şüphesiz ki münafıklara en ağır gelen namaz yatsı ile sabah namazlarıdır. Halbuki bu iki namazda neler oldugunu bilseler, emekleyerek bile olsa mutlaka bu namazlara gelirler. İçimden öyle geçti ki, namaz kılınmasını emredeyim de kamet getirilsin; sonra bir kimseye emredeyim de imam olup insanlara namazı kıldırsın. Ben de yanlarında odun demetleri bulunan birtakım adamları yanıma alarak namaza çıkmayan kişilere gideyim ve evlerini başlarına yıkayım.”

Allah Resûlü (s.a.v.)’in, bu tutumu namazı camide cemaatle kılmanın, mutlaka yerine getirilmesi gereken, son derece önemli bir ibadet olduğunu göstermektedir. Bu öneminden dolayı hadiste, camiye çıkmayanlar, münafık olarak nitelendirilmişlerdir.

3) Bir başka hadis şöyledir: “Yolda kendisine rehberlik ve yardımcılık edecek kimsesi bulun mayan görme engelli bir adam, Peygamber (s.a.v.)’e gelerek, ondan namazı evde kılmak için izin istedi. Allah Resûlü (s.a.v.): “Sen namaz için okunan ezanı işitmiyor musun?” diye sordu. Görme engelli kişi: “Evet” cevabını verince, Allah Resulü (s.a.v.): “Öyle ise ezana icabet et!” buyurdu.”

4) Sahabeden Ibn Mes’ûd’un (r.a.) şöyle dediği bildirilmiştir: “Vallahi münafık olduğu her kesçe bilinen münafık kimseden başka hiçbirimiz namazdan geri kalmazdık. Hasta olan bile iki adam arasına girerek mutlaka namaza gelirdi.”

5) Çünkü namaz, İslam’ın en büyük simgelerinden biri ve öne çıkan nişanıdır.

Temel dini bilgiler

Answers ( 1 )

  1. Ben murat avatarı
    0
    2021-10-16T09:36:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nekadar evde namaz kilsak bile camide cemaatle kılmak okadar sevabı coktur

    0
    2021-10-16T13:03:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cemaatle namaz kılmak gücü yeten erkekler için müekked sünnet bir ibadettir. Cemaat ile namaz kılmak tek başına namaz kılmaktan sevap yönünden daha faziletlidir. Rasulullah (sav)’in dilinden cemaat ile namaz kılmanın önemi hakkında birçok hadis bulunmaktadır. O hadislerden birisi de şöyledir;

    “Şüphesiz ki münafıklara en ağır gelen namaz yatsı ile sabah namazlarıdır. Halbuki bu iki namazda neler oldugunu bilseler, emekleyerek bile olsa mutlaka bu namazlara gelirler. İçimden öyle geçti ki, namaz kılınmasını emredeyim de kamet getirilsin; sonra bir kimseye emredeyim de imam olup insanlara namazı kıldırsın. Ben de yanlarında odun demetleri bulunan birtakım adamları yanıma alarak namaza çıkmayan kişilere gideyim ve evlerini başlarına yıkayım.”

Cevapla