Paylaş
Abdal kime denir? Abdallar kimlerdir?
Question
Abdallar ne demek? Abdal kime denir?
Abdal (Abdallar):
Ebdal, bedel kelimesinin çoğuludur. Abdal ise, mutasavvıflara göre evliyanın (velilerin) tabakalar hâlinde sıralanışlarındaki mertebelerden biridir. İnsanlardan avam olanlar onları bilemezler. Mutasavvıflar, abdalın kâinatın düzeninin korunmasında etkisi bulunan bir güç ve iktidar sahibi olduğunu ileri sürerler. Onlara abdal denilmesinin sebebi ise, onlardan birinin yerinden ayrılması durumunda, aynı yerde bir başka kişinin, aynı suret ve şekilde onun yerine geçmesidir. Öyle ki, gören bir kimse bu diğerinin onun yerine geçen (bedel) olup olmadığı hususunda şüphe etmez. Ayrıca abdalin tekâmül etme ve bazı hayvan şekilleri de dâhil birçok şekle girme kudretine sahip olduğunu dahi ileri sürmüşlerdir.
Mutasavvıfların inançlarına göre, abdalın sıralanışı yedi semanın sıralanışına uygundur. Öyle ki, birinci bedel yedinci semanın birinci iklimine hükmeder ve bu böylece devam eder. Aşırı mutasavvıflar ise, kendi tabakalarının en büyük kutuptan geldiğini ileri sürerler. Bundan dolayı bir kutup öldüğü zaman bedellerden biri onun yerine geçer. Bazılarının görüşüne göre, abdal Suriye’de ve Şam’da bulunur. Nücebâ (necibler) Mısır’da, asaib Irak’ta, nakibler Horasan’da ve evtad yeryüzünün diğer yerlerinde bulunur. Suriye’de bunlara rukabâ denilir.
Abdalların makamlarının yüksek olduğunu iddia ederler. Bunlara tevessül ederek ve bunların şefaatiyle yağmurun yağması istenir, düşmana karşı yardım dilenir ve genel musibetlerden korunulur. Bunlar vasıtasıyla Allah kainatı ve âlemi korur. Şa’rânî’nin iddiasına göre, bu anlatılan hususlara ek olarak bunlara her gün ilimler indirilir. Buna da Taberânî’nin el-Mu’cemu’l-Kebir’inde ve Ebu Nuaym’in Hilye’sinde rivayet etmiş olduğu münker bir hadisi delil gösterir. Sözü geçen hadis, Sâbit b. Ayyaş el-Ahdeb’in, İbn Mes’ûd vasıtasıyla Hz. Peygamber’den rivayet ettiği şu hadistir: “Kalpleri İbrahim el-Halil aleyhisselâm’ın kalbi gibi olan ümmetimden kırk adam her zaman bulunacaktır. Allah onlar vasıtasıyla yeryüzündekilerin üzerin den belayı defeder. Bunlara abdal denilir…”
ünlü abdallar kimlerdir sayıları kaçtır
İlim adamları da şöyle demektedirler: “Abdal hakkında sahih hiçbir hadis yoktur.” Diğer taraftan mutasavvıflar arasında da abdalın sayısıyla ilgili olarak büyük bir görüş ayrılığı bulunmaktadır. Onlardan bazılarının görüşü ne göre, abdal kırk kişidir. Ebu Talib el-Mekki Kutu ‘l-Kulüb adlı eserinde bunların üç yüz kişi olduklarını söylerken, İbn Arabi Futuhat-1 Mekkiyye’de bunların yedi kişi olduklarını belirtir. Bu düşüncenin aslına dönecek olursak; İbn Haldun, abdal düşüncesinin Şia’daki nakibler düşüncesinden alınmış olduğunu özellikle vurgulamaktadır. Bu inançtaki şirk ve dalalet ise açıkça ortadadır. İslâm bütün bu görüşleri reddeder. Hatta bu anlamda abdal düşüncesini de reddeder. Ahmed b. Hanbel’den bu düşüncenin doğrusunu ortaya koyan şu sözler nakledilmiştir: O, “Şüphesiz Allah’ın yeryüzünde abdalı vardır” dedi. Bunun üzerine ona “Bunlar kimlerdir?” diye soruldu. “Eğer bunlar hadis ehli değillerse, Allah’ın abdal diye anılan kullarının olduğunu bilmiyorum” diye cevap verdi. Bu da şu anlamdadır: Onlardan bir âlim öldüğünde onun yerine bir başkası bedel olarak verilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Abdal,” Türkçede halk arasında birkaç farklı anlam taşır, ancak genellikle “şair,” “derviş,” “gezgin” veya “düşünür” olarak tanımlanan bir kişiyi ifade eder. Abdallar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, özellikle Anadolu’da, halk kültürünün bir parçası olarak kabul edilen kişilerdir. Bunlar genellikle tasavvufi düşünceye sahip, gezgin bir yaşam tarzını benimsemiş, toplumdan bağımsız olarak yaşamayı tercih eden kişilerdi.Aynı zamanda “Abdal” kelimesi, bazen belirli bir tarikat veya topluluğun mensubu olarak da kullanılır. Örneğin, “Abdal” kelimesi, Bektaşilik gibi bazı tarikatlarla ilişkilendirilen bir terim olmuştur. Abdallar, genellikle özgür ruhlu, derin bir içsel bilgiye sahip, toplumda marjinal bir yaşam tarzını benimseyen insanlardır. Bununla birlikte, bazı yerel geleneklerde “Abdal” ifadesi, eğlenceli, neşeli ve halkla iç içe olan kişilere de atıfta bulunabilir.Bir başka anlamıyla “Abdal,” sadece gezgin bir yaşam tarzına sahip olan değil, aynı zamanda el sanatlarıyla uğraşan, seyahat eden ve halk arasında şarkılar söyleyen kişileri de kapsayabilir.