Paylaş
Zekatı, kitap ve kırtasiye eşyası ile ödemek caiz midir?
Question
Zekatı, kitap ve kırtasiye eşyası ile ödemek caiz midir?
Zekatı kitap ve kırtasiye eşyası ile ödemek caizdir. Zekat, nakit para, altın, gümüş, ticaret malları, hayvanlar ve toprak gibi mallara farz kılınmıştır. Kitap ve kırtasiye eşyaları, bu mallardan biri olduğu için zekatı olur ama ASLOLAN para olarak zekatı çıkarmaktır.
Ancak, kitap ve kırtasiye eşyalarının, bazı durumlarda sadaka olarak verilmesi caizdir. Örneğin, bir fakir kişiye veya muhtaç bir aileye kitap hediye etmek, sadaka olarak kabul edilebilir. Ayrıca, kitap ve kırtasiye eşyalarının vakfedilmesi de bir hayır ibadeti olarak kabul edilir.
Sonuç olarak, zekatı kitap ve kırtasiye eşyası ile ödemek caizdir. Ancak, kitap ve kırtasiye eşyalarının, bazı durumlarda sadaka olarak verilmesi veya vakfedilmesi caizdir.
Fıkıh kitaplarında, zekatın verilebileceği mallar şu şekilde sıralanmıştır:
Nakit para
Altın ve gümüş
Ticaret malları
Hayvanlar
Toprak
Bu mallardan başka hiçbir şeye zekat verilmez. Bu nedenle, kitap ve kırtasiye eşyaları da zekâtın verilebileceği mallar arasında değildir.
BENZER KONULAR:
- Ticaret mallarının zekatı nedir nasıl verilir?
- Biriktirilen malların zekatı nasıl hesaplanır
- Taşınmaz malların zekatı
- Şafii mezhebine göre ortak malların zekatı nasıl çıkarılır
- Zekatı, kitap ve kırtasiye eşyası ile ödemek caiz midir?
- Tümünü görüntüle.

Answer ( 1 )
Zekat, İslam’ın temel ibadetlerinden biridir ve malın belirli bir kısmının fakirlere verilmesini gerektirir. Zekatın genellikle para veya mal olarak verilmesi gerekir, ancak bazı durumlarda zekatın, değerli eşya, yiyecek, giyim gibi malzemelerle verilmesi de kabul edilebilir. Ancak zekatın bir gerekliliği, alınan şeyin, fakire fayda sağlamasıdır.
Kitap ve kırtasiye eşyası ile zekat vermek konusunda farklı görüşler vardır. Zekatın, malın değeriyle belirli bir oranda verilmesi gerektiği için, genellikle nakit para veya ticaret malı şeklinde verilmesi tavsiye edilir. Ancak, eğer fakir kişi bu tür eşyaya gerçekten ihtiyaç duyuyorsa ve bu eşyalar onun yaşamını kolaylaştırıyorsa, zekatın bir kısmının bu şekilde verilmesi mümkündür.
Fakat bu konuda detaylı bir fetva almak en doğru yaklaşım olacaktır, çünkü farklı mezhepler ve alimler bu konuda farklı görüşler belirtebilirler.