Uyku ve Uyuklama hali Abdesti Bozar mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Uyku Abdesti Bozar mi?

– Abdestlinin şuur gücünü yok eden uyku abdesti bozar. Bu uyku, oturağı yerden ayrılmış şekilde uyumaktır. Bu da yanı üstüne yatıp uyumak yani iki yanının birini yer üzerine koyarak uyumak veya iki oturağı -kaba eti-nın birisi üzere uyumak veya kafası üzere yattığı hâlde uyumak, ya da yüzü üzere kapanıp uyumaktır.

– Şüphesiz şuur gücü yok olduğu zaman âdeten, uyuyan kimse kendisinden çıkan bir şeyin farkına varmaz. Adet ile sabit olan şey ise kesin bilgi gibidir.

– Ayakta veya oturma hâlinde ya da rükû veya secde hâlinde kar nin iki uyluğundan kaldırıp, pazularını iki yanlarından uzaklaştırıp uyusa, bu şekillerde olan uyku, eğer şuur gücü gitmezse, mutlaka ab desti bozmaz. Imam-ı Şâfiî Hazretleri -r.a.- bunun aksi görüştedir.
Abdestli Bir Kimse Bir Şeye Dayanarak Uyur da O Şey Alınınca Düşerse Abdest Bozulur mu? “Eğer o şeye dayanıp uyuyan kimsenin oturağı yer üzerine yerleşmiş değil ise, abdestsizlik vukubulur. Eğer yer üzerine yerleşmiş ise, abdestsizlik vukubulmaz. Sahih olan söz budur” denmiştir.

“Abdestli, bir çıplak hayvan üzerinde uyuyorsa, eğer hayvan yo kuş yukarı ve düz yerde giderken uyumuş ise abdestsizlik vukubul maz. Yokuş aşağı yerde giderken uyumuş ise abdestsiz olur” denmiştir.

– Bir kimse, üzerinde palan olan bir hayvanın üstünde uyursa, o kimsenin abdesti bozulmaz.

Uyuklama Hâli Abdesti Bozar mı?

Bir kimsenin yatarak uyuklaması, ya ağır bir uyuklamadır veya hafif uyuklamadır.

– Uyuklama, ağır bir uyuklama ise bu abdesti bozar. Eğer hafif bir uyuklama ise, bu abdesti bozmaz.

Uyuklamanın hafifi ile ağırı arasındaki fark şudur: Uyuklayan bir kimse, eğer yanında söylenilerin çoğunu işitiyorsa hafif bir şe kilde, fakat yanında söylenenlerin çoğuru işitmiyorsa, ağır bir şekilde uyukluyor demektir.

BENZER KONULAR:

Cevapla