Umre Ziyaret Etmenin Önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Umre Ziyaretinin Önemi

Umre Ziyaret Etmenin Onemi

Umre: ihrama girerek, Kabe’yi tavaf edip SafaMerve arasında sa’y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan bir ibadettir.

Durumu müsait olan kişinin ömründe bir defa umre yapması bir kısım alimlere göre müekked sünnet iken, bazı alimlere göre ilk umre farz olarak kabul edilmiştir. Ancak birden fazla yapılması ise bütün mezheblere göre sünnettir. Alimler, umre için  “Küçük Hac” dır diyerek önemini dile getirmişlerdir. Ancak hükmü ne olursa olsun Umre yapmanın  sevap ve fazileti çoktur. Hz. Peygamber (s.a.v) bir Hadis-i şerifinde “Umre daha sonraki Umreye kadar, ikisi arasında işlenen günahlar için kefarettir. Allah katında makbul bir Haccın karşılığı ise şüphesiz ancak cennet’tir.” buyurmaktadır.

Umre için belirlenmiş herhangi bir zaman şartı olmadığı gibi Arafat ve Müzdelife vakfesi ile Mina’da şeytan taşlama da yoktur. Hanefi mezhebine göre Arefe ve Kurban bayramı günleri  toplam beş gün hariç her zaman umre yapılabilir. Ramazan ayında yapılan umre dşğerlerinden faziletlidir. Nitekim bu husus ta Hz.Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayında yapılan umre bir hacca denktir”

Umre ziyareti vesilesi ile Mekke ve  Medine’de ki kutsal mekanların ziyaret edilmesi söz konusu olur. Bu ise mümin için büyük bahtiyarlık ve ilahi  bir lütuf demektir. Müminler, bu vesile ile adeta Hz.Peygamber ile görüşüp ona misafir olurlar. Resulü Ekrem Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Kim beni vefatımdan sonra ziyaret ederse, O beni hayatımda  ziyaret  etmiş gibidir”

Sevap niyeti ve samimi olarak Hac ve Umreye gidenler, “Cenabı Allah’ın özel misafirleri olup, Hz.Peygamberin şefaatine mazhar olacakları” gibi , ifa ettikleri ibadetler katlanarak büyük sevaba nail olurlar. Bir Hadisi Şerifte Hz Peygamber şöyle buyurmuştur: “Benim şu mescidimde kılınan bir namaz, Mescidi Haram hariç başka mescitlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır.”

Yeryüzünün en kutsal şehri Mekke, Peygamber Efendimizin doğum yeri ve memleketidir. Medine ise  ilahi vahyin nazil olduğu mübarek Hicret yurdudur. Mekke’de Allah’ın manevi evi beytullah, Kabe-i Muazzama vardır. Medine’de ise; Cennet bahçesi olan Resuli Kibriya’nın  Ravza-i  Mutahharası vardır. Mekke muhtelif yönlerin birleştiği kutsal mekandır. Medine-i Münevvere ise  Hz.Peygamber ile binlerce Ashab-ı Kiramın defnedilmiş oldukları  şehirdir. Mekke ve Medine iki Harem belde olarak yeryüzünün ulvi makamlara açılan pencereleridir.

Hac için yüz binlerce kişinin sıra beklediği ve ikinci defa hacca gitmenin zorlaştığı göz önüne alınarak durumu müsait olanların Umreye yönelmeleri daha kolay olacaktır. Nitekim ecdadımız Peygamber sevgisine ve sevaba nail olma uğruna Allah’a misafir olmayı ve Resulüllah’ı ziyaret etmeyi izzet ve ikbal kabul etmişlerdir.  Hatta Medine yol güzergâhını demir yollarla örerek Medine’yi İstanbul’a bağlamışlardır. Meşhur şair Fuzuli milletimizin Peygamber sevgisine şu beyti ile ne güzel tercüman olmuştur:

“Canımı canan eğer isterse minnet canıma,

  can nedir kim anı kurban etmeyem cananıma”

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Umre, Suudi Arabistan’ın İslam’da büyük önem taşıyan kutsal şehri Mekke’ye yapılan bir hacdır. Hac gibi zorunlu olmamakla birlikte şiddetle tavsiye edilir ve çeşitli faydalar ve manevi anlamlar taşır. Umre ziyaretinin önemi ve faydalarından bazıları şunlardır:

    1. Manevi Temizlik ve Adanmışlık: Umre, Müslümanlara ruhlarını arındırma, af dileme ve Allah ile bağlarını güçlendirme fırsatı sunar. Samimiyet ve bağlılıkla umre yapmanın manevi arınma, huzur ve Allah’a yakınlık duygusu getirdiğine inanılır.
    2. Hz.Muhammed’i Örnek Almak: Umre yapmak, Müslümanlara Hz.Muhammed’in (sav) izinden gitme ve ibadetlerini taklit etme fırsatı verir. Peygamber’in (s.a.v.) hayatı boyunca defalarca umre yaptığı ve bu kutsal yolculukta müminlerine örnek olduğu rivayet edilmektedir.
    3. Mükâfat ve Mağfiret Kazanmak: Tıpkı Hac gibi umre de faziletli bir ibadet olarak kabul edilir ve sayısız sevap ve bereket getirdiğine inanılır. Müslümanlar, umre sırasında atılan her adımın ve yapılan her ritüelin Allah tarafından ödüllendirildiğine inanırlar. Aynı zamanda kişinin günahları için af dilemesi ve yeniden başlaması için bir fırsat olarak görülüyor.
    4. Birlik ve Kardeşlik: Umre, dünyanın her yerinden Müslümanları cezbederek, farklı ve birleşik bir mümin topluluğu yaratır. Farklı geçmişlere ve milliyetlere sahip Müslümanlar bir araya gelerek ümmet (Müslüman toplum) arasında kardeşlik, sevgi ve birlik duygusunu beslerler.
    5. Derin Düşünme ve Kendini Geliştirme: Umre yolculuğu, bireylerin dünyevi işlerden kopmalarına ve yaşamları, amaçları ve Allah ile ilişkileri üzerine düşünmelerine olanak tanır. Kendini yansıtma, iç gözlem ve kendini geliştirme arayışı için huzurlu bir ortam sağlar.
    6. İslam Tarihinin ve Mirasının Takdir Edilmesi: Mekke, İslam’da büyük tarihi ve dini öneme sahiptir. Umre yapmak, Kabe, İbrahim Makamı ve Safa ve Merve tepeleri gibi İslam tarihiyle ilişkilendirilen kutsal yerlere tanıklık etme ve bunları deneyimleme fırsatı sunar. Bu, kişinin İslami miras anlayışını zenginleştirir ve inançla bağlarını derinleştirir.

    Umrenin manevi ve kişisel önemi olsa da, doğru niyetle, İslami ritüellere bağlılıkla ve kutsal yerlerin kutsallığına saygıyla yaklaşılması gerektiğini belirtmek önemlidir. Müslümanlar, alçakgönüllülük, şükran ve bağlılıkla, manevi gelişim ve Allah’a yakınlık arayarak umre yapmaya teşvik edilir.

    En iyi cevap

Cevapla