Şükretmek ne demektir

Question

Şükretmek ne demektir

Sukretmek ne demektir

Allah’a nasıl şükrederiz

Şükretmek ne demektir? Siz neler için Allah’a (c.c.) şükredersiniz?
Yüce Allah (c.c.), canlı ve cansız pek çok varlık yaratmıştır. Bunlardan biri de insandır. Rabb’imiz (c.c.), biz insanları en güzel şekilde yaratmış-tır. “Biz, insanı en güzel biçimde yarattık.”1 ayetinde bu durum açıkça belirtilmektedir. Rabb’imiz (c.c.), biz insanları ayrıcalıklı ve üstün bir ko-numda var etmiştir. “Allah’ın ~e-tini saymaya kalksanız onu saya-mazsınız…”2 ayetinde de belirtildiği

üzere Allah (c.c.) bize sayamayacağı-
mız kadar çok nimet vermiştir. Onun verdiği nimetler olmasaydı bizler ha-yatımızı sürdüremezdik. Örneğin, Al-lah (c.c.); nefes alabilmemiz için havayı, içebilmemiz ve temizlenebilmemiz için suyu, beslenebilmemiz için çeşit çeşit sebze ve meyveleri, yiyecekleri var etmiştir. Etinden, sütünden ve gücünden faydalandığımız hayvanlar; dağlar, denizler, akarsular, yem-yeşil ağaçlar, rengarenk çiçekler, seyretmekten zevk aldığımız doğal güzellikler de Allah’ın (c.c.) bizler için var ettiği nimetlere örnek olarak verilebilir. İnsan olarak yaratıl-mamız ve Müslüman olmamız da sahip olduğumuz en önemli nimetlerdendir.

Yüce Allah (c.c.), bizler için pek çok güzellik ve nimet yaratmıştır.
1. Tin suresi, 4. ayet. 2. Nahl suresi, 18. ayet.


Şükretmek nedir Nasıl şükredilir neden şükredilir

Gündelik hayatımızda çevremizdeki insanların bize iyilik yaptığına sık sık şahit ol-muşuzdur. Örneğin; bazen de bir arkadaşımız bizimle kalemini paylaşır, bazen bir komşumuz evimize bir tabak çorba getirir, bazen elini öptüğümüz bir aile büyüğümüz harçlık veya hediye verir. Yere düştüğümüzde biri elimizden tutup bizi kaldırır. Bazen yoldan geçerken bir büyüğümüz bize yardım eder. Bu ve benzeri durumlarda bize iyilik yapan insanlara karşı minnet duyarız. Onlara karşı hissettiğimiz güzel duyguları ken-dilerine aktarmak isteriz. Bunun için de bize iyilik yapanlara biz de iyilik yapmak ister, onlara teşekkür etmeyi borç biliriz. “iyiliğin karşılığı yalnız iyiliktir.”1 ayetinde de belirtildiği üzere iyilik gören insanın yapması gereken şey, gördüğü iyiliğe iyilikle kar-şılık vermektir. Böyle yapmak insani bir davranıştır ve aynı zamanda görgü kuralıdır. Günlük hayatta bize en küçük bir iyiliği dokunan kişiye teşekkür ediyorsak bizler için sayısız nimetleri yaratan Rabb’imize (c.c.) de hamd ve şükretmemiz gerekir. Şükür, sahip olduğumuz nimetleri bize verdiği için Allah’a (c.c.) teşekkür etmek, ona Şükran ve minnet duygularımızı ifade etmektir. Hamd ise sözlükte iyilik, güzellik, üstünlük gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak ise hamd; nimetlerin ve güzelliklerin kaynağı ve sahibi olan Allahı (c.c.), övgü ve yüceltme sözleriyle anmak demektir.2 Hamd ve şükür, birbirinin yerine kullanılan ve yaklaşık olarak aynı anlama gelen iki kavramdır.

Bizler için her türlü nimet” yaratan Allah’a (c.c.) şükretmeliyiz.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Şükretmek, sahip olunan nimetler ve verilen her şey için teşekkür etmek, bunların kıymetini bilmek ve minnettarlık duymaktır. İslam kültüründe, şükretmek, Allah’a karşı bir teşekkür ve ibadet şeklidir. İnsan, hayatındaki güzel ve olumlu şeyler için teşekkür etmekle kalmaz, aynı zamanda zorluklar karşısında da sabır ve tevekkül göstererek Allah’a şükretmiş olur. Şükretmek, hem dil ile yapılan bir eylem olabilir (dua, teşekkür etme) hem de kalben yapılan bir duygu (minnettarlık) olarak şekillenir.

Cevapla