Paylaş
Sarı akıntı namaza engel mi
Question
Sarı akıntı namaz kılınır mı?
Selamünaleyküm benim sizlere bir sorum var..
Benim 2 yıldır genital bölgemden gelen sarımsı bir akıntım var, bunun için birden fazla doktora gittim birçok ilaç kullandım; doktorların kontrollerine göre hiçbir problem olmadığı söyleniyor ama akıntım devam ediyor. Çok affedersiniz sürekli günlük ped kullanıyorum. Araştırmalarıma göre bu durumda her namaz vakti girdiğinde abdest almak zorundayım fakat bu her zaman mümkün olmuyor yani ben tek abdest ile 2 namaz kılamazmıyım? Bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim. Eğer akıntının miktarı önemliyse onu da şöyle açıklayayım; her namaz vakti kontrol ettiğimde illaki akıntı olmuş oluyor fakat yoğun bir şekilde değil yani belki tırnak kadar diyebiliriz mesela..Başka nasıl ifade edebileceğimi bilemedim.. Benim merak ettiğim her namaz vakti tekrar abdest mi almalıyım yoksa özürlü mü oluyorum yani tek abdest ile birkaç namaz kılabilir miyim? Şimdiden Allah razı olsun..
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Her kadında akıntı mutlaka olur fakat normal dışındaki akıntılar için bir kadın doğum doktoruna gitmeniz gerekir iltihabik bir durum söz konusu olabilir.
Sorunuza gelince sağlıklı her kadından beyaz ve kokusuz bir akıntı (rutûbetü’l-ferc) salgılanması normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu akıntı rahimden değil de,daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir (Kâsânî, Bedâî’, I, 24; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 305).
Sarı akıntı, kadınlarda vajinal akıntı olarak bilinen ve çeşitli sebeplerle görülebilen bir durumdur. Namaz için engel teşkil edip etmediği, akıntının ne tür olduğuna ve dini kurallara göre değişir.
İslam’a göre, namazı bozan şey, “kan” veya “pislik”tir. Eğer sarı akıntı, adet kanamasından farklı bir durumda, normalden fazla bir akıntı ise ve pislik kabul edilen bir özellik taşıyorsa (örneğin kötü koku, yoğunluk vb.), o zaman namaz için engel olabilir. Ancak, genellikle bu tür bir akıntı, adet dönemi dışındaki normal vajinal akıntı olarak kabul edilir ve namazı bozmaz.
Eğer sarı akıntı bir enfeksiyon, rahatsızlık veya hastalık belirtisi olarak ortaya çıkmışsa, bunun temizlenmesi ve uygun tedavi edilmesi gerekir. Akıntının ne olduğuna dair emin olamadığınız durumlarda, bir sağlık uzmanına başvurmak iyi bir fikir olacaktır.
Namazın geçerliliğiyle ilgili kesin bir karar almak için bir dini otorite veya alimle danışmak da faydalı olabilir.