Şafii mezhebine göre namazın şartları

Question

ŞAFİİ’DE NAMAZIN ŞARTLARI

Safii mezhebine gore namazin sartlari

Namaza Başlamadan Önce Gerekli Olan Şartlar

Namaza başlamadan önce gerekli olan şartlar beş tanedir:

1- Hades ve necasetten taharet (abdest almak ve vücudun herhangi bir yerinde necis bulunmamak).
2- Temiz elbiselerle avret yerlerini örtmek.
3- Temiz bir yerde durmak.
4- Namaz vaktinin girdiğini bilmek.
5- Kıbleye yönelmek.

İki yerde kıblenin terk edilmesi caizdir.

a) Savaş esnasında, şiddetli korkulu durumlarda.
b) Yolculuk sırasında herhangi bir binek üzerinde kılınan sünnetlerde kıblenin terk edilmesinde bir sakınca yoktur.

Namazın Sahih Olmasının Şartları

Namazın sahih olması için bazı şartlar ve belirli rükünlerin bulunması gerekir.

Şartlar, lugatta ‘alamet’ demektir. Şeriatta ise, varlığı kendisinin varlığına bağlı bulunan ve onun gerçek varlığından ayrı olan şeylerdir.

Şartlar iki türlüdür Bin teklif şartları yahut farz olma şartlarıdır ki İslam, akıl ve baliğ olma bunlardandır Diğeri ise sıhhat şartlarıdır Bunlar da namazın sıhhati kendilerine bağlı olan şartlardır ki yukarıdaki maddelerin biraz daha açıklanmasıdır

1) Hades ve necasetten temiz olmak, yani abdestli olmak ve vücut üzerinde namaz kılmaya engel herhangi bir necis olmamak

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur

Ey iman edenler! Namaza kalktığınız vakit yüzlerinizi, dirseklerinizi ve ellerinizi yıkayın, başınızı mesh edin, ayaklarınızı da topuklara kadar yıkayın Eğer cünüp iseniz boy abdesti alın‘ (Maide: 5/6)

Peygambeıımız (sav) “Abdestsız hıçbu namaz kabul olunmaz” buyurmuştur [1]

2) Temiz elbiseyle örtünmek (setri avret) Allahu Taâla şöyle buyurmuştur “Ey Adem oğullan, her mescit huzurunda zinetinizi (elbiselerinizi) giyin ” (A’raf: 7/31) Hz Aişe’den rivayete göre, “Hayız gören ve balığa olan bir kadının namazı, ancak başını örtmesiyle sahih olur ” [2]
Hayız ve baliğa kızdan kasıt hayız yaşına giren kadın demektir Kadının başını örtmesi gerektiği halde, diğer yerlerini de örtmesi daha da öncelik arz edeı Şu halde, alimlerin ittifakına göre Kadının avret yen, el ve yüzü hariç vücudunun bütün kısmıdır
Erkekleıın avret yen ise, diz ile göbek arası olan bölgedir

3) Temiz bir yerde durup namaz kılmak.
Bir bedevi, mescide küçük abdestini yaptığında, Hz Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur “Onun sidiği üzerine bir kova su dokun “

4) Vaktin girdiğini bilmek Bu da uç şeyle bilinir
a) Kesin ılım: Güneşin battığını veya doğduğunu görmek, gibi
b) Ictıhad: Gölge gibi zanna dayalı delillere dayanmak
c) Taklıd: Burada da vaktini iyi bilen bir ehil kişiyi taklit etmektir Namaz vaktinin girdiğini bilmek için delil Allah’u Taala Kur’an-ı

Kuranı kerim’de şöyle buyurulur “Muhakkak ki namaz, mü’mınler uzenne belirli vakıtleıde farz kılındı ” [3]

5) Kıbleye yönelmek (istikbali kıble).

Bunun da delili şu ayeti kerimedir: “Nereden yola çıkarsan çık. Yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir. Nerede olursanız olun. Yüzünüzü o tarafa çevirin.” (Bakara: 2/150) Peygamberimiz (s.a.v.)’de namazım tam olarak kılmayan bir kişi hakkında: “Namaza kalktığın zaman abdestini tam al, sonra kıbleye yönel ve tekbir et” [4] buyurmuştur.

Ayeteki maksat, Ka’be’nin içinde bulunduğu Mescid-i Haram’dır. Hadis-i şerifte ise kıbleden maksat Ka’be’dir. Kabe bölgesinden uzak olan kişi kesin delillerle Ka’be’ye yönelmek zorundadır. Eğer kesin delil sahibi değilse içtihat veya zannına göre hareket eder. Mekke’de bulunan Kabe-i Muazzama müslümanların kıblegâhıdır. Ora’ya yönelmek te şartlardan bir tanesidir. Bir sahra veya dağ başında olan veya bulutlu havada bulunup ta kıble istikametini tayin edemiyen birinin içtihat etmesi gerekir. Yani yakinine göre hareket ederek kanaati hangi tarafa oturuyorsa öylece oraya dönüp namazını kılar, velevki daha sonra tespit etmiş olduğu kıblesinde bir terslik olsa da namazını tekrar kılmaz.

Şu iki durumda istikbaî-i kıble şartı aranmaz:

1) Savaşta veya buna benzer tehlikeli durumlarda namaz kılındığı zaman arkadan saldırı olma ihtimali varsa o tehlike yönüne doğru namaz kılmak caizdir. Tehlike yönüne dönüldüğü zaman gelebilecek düşman görülebilir, ona göre tedbir alınır. Buradaki sozkonusu namaz farz veya sünnet olabilir farketmez. İleride açıklanacaktır.

İbni Ömer şöyle demiştir: “Eğer daha şiddetli bir korku varsa, yaya veya binekli olduğunuz halde kıbleye yönelmiş veya yönelemiş olarak namazınızı kılın” [5]

2) Yolculuk esnasında araba veya herhangi bir binek türü (hayvan vb.) üzerinde olunduğu zamanda kıble terkedilebilir. Bilindiği gibi sünnet namazlar oturarak kılmabilir. Haliyle yolculukta araç içinde iken zaten insan otururur vaziyettedir. O haliyle kolayına geldiği şekilde sünnet namazları kılabilir. Cabir b. Abdullah şöyle rivayet eder: “Resulullah (s.a.v.) bineği üzerinde namaz kılardı” [6]
———————-
[1] Buhari 115 Musiun 225
[2] Tirmizi 277S
[3] Nıwntıtu /0?
[4] Buharı, 5897; Müslim, 397
[5] Buharı, 4261
[6] Buharı, 39 i

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-07-15T10:26:29+03:00

    Şafii mezhebine göre namazın şartları 5 tanedir. Hades ve necasetten taharet (abdest almak ve vücudun herhangi bir yerinde necis bulunmamak). Temiz elbiselerle avret yerlerini örtmek. Temiz bir yerde durmak. Namaz vaktinin girdiğini bilmek. Kıbleye yönelmek.

  1. Şafii mezhebine göre namazın şartları, namazın geçerli olabilmesi için yerine getirilmesi gereken temel şartlar ve farzlardır. Bunlar, namazın kabul olması için gerekli olan önemli hususlardır. Şafii mezhebine göre namazın şartları şunlardır:

    İslam Olmak: Namaz, sadece İslam dinine mensup olan kişiler için farzdır. Müslüman olmayan bir kişi namaz kılmaz.

    Akıl Sağlığının Yerinde Olması: Namaz, akıl sağlığı yerinde olan kişiler için farzdır. Akıl hastalığı veya zihin sağlığı bozuk olan kişilere namaz farz değildir.

    Buluğ Çağına Gelmek: Çocuklar, ergenlik çağına girmedikçe namaz farz değildir. Ancak, bu yaştan sonra namaz kılmak farz olur.

    Temizlik (Hadesten Taharet ve Necasetten Taharet): Namazın kabul olabilmesi için, kişi cünüplük, hayız (adet) ve nifas (loğusalık) gibi hallerden temiz olmalıdır. Ayrıca namaz kılacak yerin de temiz olması gerekir. Namaz öncesinde abdest almak gereklidir.

    Kıbleye Yönelmek: Namaz kılarken Mekke’deki Kâbe’ye doğru yönelmek gerekir. Bu yön, “kıble” olarak bilinir. Eğer kişi kıbleyi bulamayacak durumda ise, yön bulabildiği en uygun tarafa yönelmelidir.

    Örtünmek (Setri Avret): Namaz kılarken, kişi bedeninin örtülmesi gereken yerlerini örtmelidir. Erkekler için avret yeri, göbek deliği ile diz kapağı arasındaki bölge iken; kadınlar için ise tüm vücut, baş hariç, örtülmelidir.

    Niyet: Namazı kılmaya başlamadan önce, kalben ve dil ile niyet edilmesi gerekmektedir. Namazın hangi vakit olduğunu ve farz olduğunu bilerek niyet edilir.

    Namaz Zamanı: Namazın belirli bir vakitte kılınması gerekir. Bu vakitler, günün belli saatlerine göre belirlenmiştir ve namaz, zamanında kılınmalıdır. Zaman dışında kılınan namaz geçerli olmaz.

    Bu şartlar, Şafii mezhebi ve İslam’daki genel namaz geçerliliği için önemlidir. Namazın kabul olması için bu şartların yerine getirilmesi gereklidir.

Cevapla