Şafii Mezhebine Göre Kurban Kesmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafii Mezhebinde “KURBAN”

Safii Mezhebine Gore Kurban Kesmek

Kurban, Kurban bayramının birinci gününden itibaren teşrik günleri bitinceye kadar Allah’a yakınlaşmak maksadıyla kesilen hayvana denir. Fıkıh kitaplarında kurban kelimesi genel olarak “Üdhiyye” kelimesiyle zikredilmektedir.

Kurban hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Resulullah (s.a), Medine’de ikamet ettiği süre içinde her yıl kurban kesmiştir.

Kurban kesmek müekked sünnettir. Sünnet olmasının şartları şunlar dir: Akıllı olmak, ergen olmak, kurban bayramı süresince kendi şahsının ve nafakalarından sorumlu olduğu kişilerin temel ihtiyaçlarından fazla olarak kurban satın alacak miktarda paraya sahip olmak. Hür olmak.

Kurban Olması Caiz Olan Hayvanlar

1. Koyun. Bir yaşını tamamlamış ikinci yaşına girmiş olmalıdır.

2. Keçi. İki yaşını tamamlamış üçüncü yaşına girmiş olmalıdır.

3. Sığır. İki yaşını tamamlamış üçüncü yaşına girmiş olmalıdır.

4. Deve. Beş yaşını tamamlamış altı yaşına girmiş olmalıdır.

Devenin yedi kişi adına kesilmesi caizdir. Keza sığırın da yedi kişi adına kurban edilmesi caizdir. Koyun ise tek kişi adına kurban edilir. Koyun kesmek deveye ortak olmaktan faziletlidir.

Kurban Edilmesi Caiz Olmayan Hayvanlar

Şu kusurları bulunan hayvanların kurban edilmeleri caiz değildir: Körlüğü ve şaşılığı, topallığı, hastalığı açıkça belli olan hayvan ve iliği kalmayacak kadar zayıf olan hayvan. Hadım edilen ve boynuzu kırık olan hayvanın kurban edilmesi caizdir. Kulağı ve kuyruğu kesik olan hayvanın kurban edilmesi caiz değildir.

Kurban kesmenin vakti, bayram namazı kılındıktan sonra başlar ve bayramın dördüncü günü akşam güneş batıncaya kadar devam eder. Kurban yerine hayvanın ücretini fakirlere veya bir kuruma vermek caiz değildir.

Kurban Kesmenin Sünnetleri

1. Besmele çekmek.

2. Peygamber (s.a.v.)’e salâvat getirmek.

3. Hayvanı kıbleye çevirmek.

4. Tekbir getirmek.

5. Kurbanın kabulü için duada bulunmak.

Âlimler kurban sahibinin kurban etinin bir kısmını yemesi ve bir kismini dağıtmasını caiz görmüşlerdir.

Kişi, adak olan kurbanından bir şey yiyemez. Belki etinin tümünü tasadduk etmesi vaciptir.
Nafile olan kurbanda ise, sahibi etin üçte birini kendine ayırır. Üçte ikisini ise tasadduk eder. Bir görüşe göre etin üçte biri zengin Müslümanlara hediye edilir ve etin üçte biri de fakirlere tasadduk edilir. Kur banın etini başka beldeye nakletmek ihtilaflı olmakla birlikte bazı şartlar dâhilinde caiz görülmüştür.

ŞAFİİLER İÇİN TEMEL DİNİ BİLGİLER

BENZER KONULAR:

 

Selamün aleyküm hocam. Ben Şafiî mezhebine, hanımımda Hanefî mezhebine mensup. Bu sene inşaallah kurban ibadetimizi yurtdışı için diyanet vakfı na eşimin adına vereceğiz. Eşim Hanefî olduğu için onlarda kurbanı kim keserse borcu onun üzerinden düşüyor. Şafiî lerde ise aile adına kesilince hepsinin üzerinden borç düşüyor. Eşimin adına kesilen kurban, benim de bu ibadete ortak eder mi. Teşekkür ederim.


Kurban İbadetinin Toplumsal Dayanışma ve Paylaşma Açısından Önemi Hakkında Bilgi Veriniz

İmam şafi’ye göre kurban kesmenin hükmü sünneti müekkededir aynı zamanda sünneti kifayedir.
Sünneti kifaye demek ailede bir ferdin kesmesi ile sünnet hâsıl olur demektir. Eşinizin Hanefi olması durumu değiştirmez onun kesmesi hepimizin adına yeterlidir Allah kabul etsin


Amin. Teşekkür ederim hocam. ALLAH (c.c) sizlerden razı olsun.

Answer ( 1 )

    2
    2021-12-12T10:13:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kurban ibadetini yerine getirmek Şafii mezhebine göre sünnettir. Şafii mezhebine göre bir kimseye kurban kesmenin sünnet olabilmesi için yani kurban ibadetinin şartları şunlardır; akıllı olmak, ergen olmak, kurban bayramı süresince kendi şahsının ve nafakalarından sorumlu olduğu kişilerin temel ihtiyaçlarından fazla olarak kurban satın alacak miktarda paraya sahip olmak. Hür olmak.

    Yine Şafii mezhebine göre ailede bir kişinin kurban kesmesi ile sünnet yerine gelmiş olmaktadır.

    En iyi cevap

Cevapla