Şafii mezhebine göre istihare namazı ve duası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafi mezhebinde İstihare Namazı nedir nasıl kılınır?

safiiler icin istihare namazi nasil kilinir

Türkçe duası ve arapça okunuşu

Bir işin hayırlı olup olmadığında tereddüt eden ve hayırlı olan şıkka kalben taraftar olmayı dilemek için kılınan bir namazdır. Mekruh vakitler dışında kılınmalıdır. İstihare niyetiyle iki rek’at namaz kılındıktan sonra aşağıda yazılı dua okunur. Sonra kalb neye taraftar olursa ona göre davranılır. Bazan iştihara namazı ve duasından sonra uyumak ve rüya görmekle karara varılmak istenir. Fakat rüyadan ziyade kalbin temayülü esastır.

Şafiiler için istihare namazı nasıl kılınır

Cabir bin Abdullah şöyle rivayet etmiştir: Rasulullah (s.a.v.) Kur’an’dan bir sure öğretir gibi, işlerimizin tümü hususunda istihare duasını öğretmek üzere: “Sizden biriniz kalben bir işe azmettiği vakit, farzın dışında (istihare niyetiyle nafile olarak) iki rekat namaz kılsın. Namazdan sonra şu duayı okusun’1 buyurdu:

İstihare Duası:

“Allahümme innî eslahiruke bi îlmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadüke’1-azîm. Feinneke takdim ve la akdiru ve ta’lemu ve lâ a’lemû ve ente âllamü’l-ğuyûb. Allahumume in künte ta’lemu enne haze’l-emre hayrün li fi dini ve meaşî ve akıbeti emri fakdürhu li ve yessirhu li sümme bârik li fihi ve in künte ta’lemu enne hazel emre şerrim li fi dini ve meâşi ve akibeti emri fesrifhu ânni vasrifni ânhu vakdür liyel hayra haysu kane sümme ardını bihi” [Buhari,1109]

Duanın türkçesi:

“Allahım, hakkımda hayırlısını sen bildiğin için ben hayırlısına irşad edilmemi senden islerim ve gücünden yardım dileyerek hayırlısına gücümün yetmesini senden dilerim ve senin büyük fazlından isterim. Çünkü sen (her şeye) kadirsin. Ben hiç bir şeye kadir değilim. Sen her şeyi bilirsin. Ben hiç bir şey bilmem. Sen herkese gizli olan her şeyi çok bilensin. Allahım istediğim bu iş senin ilminde benim için dinime, dünyama ve ahiretime hayırlı ise bana mukadder kıl, bana kolay kıl ve bana mübarek kıl. Eğer bu iş senin ilminde benim için dinime, hayatıma ve âhiretime şer ise bu işi benden, beni de-bu işten çevir ve hayır nerede ise onu bana mukadder kıl. Sonra nefsimi bu hayra razı kıl.”


İSTİHARE NAMAZINDA OKUNACAK DUA
ARAPÇA VE OKUNUŞU ANLAMI

]عن جابر رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ قال: كان رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم يُعَلِمُنا الاستخارَةَ في الأمور كلها كما يُعَلِمُنا السورةَ من القرآن ؛ يقول: إذا هَمَّ أحَدَكُم بالأمْرِ فَلْيَرْكَع رَكْعَتَينِ مِن غَير الفريضَة ثُمَّ لِيَقُل :

اللَّهُمَّ إنِّي أسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ ، وأسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وأسألُكَ من فَضْلِكَ العَظِيم ؛ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلا أقْدِرُ ، وتَعْلَمُ ولا أعْلَمُ ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الغُيُوب ِ؛ اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذا الأمْرَ خَيْرٌ لِي في دِيْنِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أمْرِي ، أو قال : عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ، فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيه ؛ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ؛ أو قال: عاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ، فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِيَ الخَيْرَ حَيْثُ كان ، ثُمَّ رَضِّنِي بِه [ البخاري

Cabir ibni Abdullah (r.a)’dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

“Rasulullah (s.a.s) her işimizde bize Kur’ an’dan bir sure öğretir gibi istihareyi öğretirdi. Rasulullah (s.a.s) şöyle derdi:

“Sizden biriniz bir işi tasarladığı zaman farz namazından başka iki rekat namaz kılsın sonra şöyle dua etsin:

“Allah’ım! Senin ilminle Sen’den hayır istiyorum. Senin kudretinle senden güç istiyorum. Ve Senden büyük fazlından istiyorum. Çünkü Senin gücün yeter benim gücüm yetmez. Sen bilirsin ben bilmem ve Sen gaybleri hakkıyla bilensin. Allah’ım! Eğer bu işin; dinim, geçimim ve işimin sonu için hayırlı olduğunu biliyorsan (yahut işimin dünya ve ahiret için hayırlı olduğunu biliyorsan) onu bana takdir et. Sonra da onda bana bereket ver. Eğer bu işin; dinim için, geçimim ve işimin sonu için kötü olduğunu biliyorsan (yahut dünya ve ahiret işim için kötü olduğunu biliyorsan) onu benden sav ve bana hayır nerede ise onu takdir et. Sonra da beni o işe razı kıl.” (Buhari 7/162)

Herhangi bir işinde yaratana veya mü’minlere danışan kimse pişman olmaz. Çünkü Allah (c.c) Kur’an’da şöyle buyurmuştur:

“(Önemli) işlerde onlarla istişare et. Bir şeyi yapmaya azmettiğinde (onu yap ve) Allah’a tevekkül et.” (Ali İmran: 159)

Şafii mezhebinde istihare namazı nasıl kılınır

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-07-14T08:35:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstihare namazı; bir işin hayırlı olup olmadığında tereddüt eden ve hayırlı olan şıkka kalben taraftar olmayı dilemek için kılınan bir namazdır.

    İstihare namazını mekruh olan vakitlerin dışında kılmak gerekmektedir.

    İstihare namazı iki rekat olan bir namazdır. Bu namazdan sonra yukarıda bulunan istihare duasını okumak güzeldir.

    En iyi cevap

Cevapla