Ruh Ne Demek? Kısaca

Question

Ruh Nedir? Kısa Bilgi

ruh nedir

Ruh Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “can, nefs, hayatın kendisine bağlı olduğu varlık, maddenin zıddı” anlamlarına gelen ruh,
Kur’ân’da yirmi dört yerde geçmiş ve şu anlamlarda kullanılmıştır:
Rahmet, melek, Cibril, vahiy ve Kur’ân, ilham, Hz. İsâ ve ruh. Ruhun çeşitli tanımları yapılmıştır.
Kur’ân’da, “Sana ruhtan soruyorlar. De ki; Ruh, Rabbimin emrindedir. Size ilimden pek az bir şey verilmiştir” buyurulmaktadır (İsrâ, 17/85).
Buna göre ruhun mahiyetini bilmemiz mümkün değildir, mahiyetini sadece Allah bilir.
Biz ancak onun varlığını yaptığı işlerden ve hareketlerinden anlayabiliriz.
İnsan, beden ve ruhtan müteşekkil bir varlıktır. İnsan öldükten sonra ruh yaşamaya devam eder.
İlâhî hitâba muhatap olan, sorumluluk yüklenen ve mükellef olan ruhtur. İnsan ruhu dünyaya gelmeden önce ruhlar âleminde idi. Bu âleme geldikten sonra ise asli vatanı olan o âleme kavuşmanın hasret ve iştiyâkı ile yaşar.
(Kaynak Diyanet)


Ruh ne demektir?
Ruh’un sözlük anlamı, Dini kavram olarak RUH

Sözlükte ruh “can, nefes, güç” gibi anlamlara gelir.
Terim olarak; “bedenin zıddı olan, yani insanın manevi cevherini ve özünü oluşturan, onu insan yapan ve diğer bütün varlıklardan ayrı olmasını sağlayan soyut varlık” olarak anlaşılmıştır.


Ruh nedir insanlar için hep merak konusu olmuştur fakat Allahu Teala kuranı Kerim’de ruhun bilgisi Allah katındadır buyuruyor
Milyonlarca milyonlarca yıldır insanlar araştırıyorlar ama elde ettikleri sonuç bir hiç.
BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Ruh Kavramı

    Ruh kavramı başhbaşına bir konudur. Tarih boyunca ruhçularla mad­deciler bu kavram üzerinde durmuş ve farklı yorumlarda bulunmuşlardır.

    Onlardan bir kısmının görüşlerini şöyle sıralayabiliriz:

    1. a) Materyalistlere göre : Ruh, maddenin yüksek bir ürününden baş­ka bir şey değildir.
    2. b) İdealistlere göre : Maddeyi meydana getiren ruhtur. Esas eleman düşüncedir.
    3. c) Ruhçulara göre : Vücutta bulunan maddesiz hayat ilkesi, hayatın özüdür, yani ruh hayatın özü ve mayasıdır.
    4. d) Diğer felsefecilere göre : Ruh kavramının kaynağı ANİMİZM (ruhu hem hayat olaylannin, hem de akıl olaylarının aslı sayan sistemjdir.
    5. e) Bazı tasavvufculara göre : Ruh, insan ile Allah arasındaki vücut birliğini sağlayan cevherdir. Bu görüş, panteizme, yani vahdet-i vücut fel­sefesine yakın bir anlam taşır.
    6. f) Hıristiyan inancına göre: Ruh, «nefes» ve «hayat nefestedir. Tanrı da sonsuz hayat olduğu ve sonsuz nefes bulunduğu için bir ruhtur.
    7. g) Bazı müfessirlere göre : Ruh denilince, mutlak olarak şu üç mâna düşünülebilir: Hareket başlangıcı, hayatın özü ve kaynağı, idrâkin başlan­gıç noktası ve kaynağı..

    Birinci düşünce ve mana : Maddenin karşıtı olan güç ve enerji anla­mını yansıtır. Bu manayla, maddeye hareket sağlayan ve enerji olan elek­triğe «ruh» denilebilir.

    İkinci düşünce ve mana: Ruh hayatın özü ve kaynağı olarak üç gruba ayrılır: a) Bitkilerdeki hayat, b) hayvanlardaki hayat, c) insanlardaki hayat. Bunlar birbirlerinden farklı ruh taşır. En mükemmeli insanî ruhtur.

    Üçüncü düşünce ve mana: Ruh, insandaki yeteneklerin kaynağıdır.

    1. h) İmam Gazâlî ve Ebû Kasım Râğıb el-Esbahanî’ye göre: Ruh, ne cismidir, ne de cismanîdir. Bedenlerle olan ilgisi, tedbîr ve tasarruf ölçü ve anlamındadır.
    2. i) Diğer bazı İslâm bilginlerine göre : Ruh, nuranî bir cisimdir. Diri­dir, hareket halindedir. Yüce âlemdendir. Mahiyet ve tabiatıyla şu duyu­larımızla bilinebilen cisimlerden ayrıdır. Gül yağının güldeki, zeytin yağı­nın zeytindeki, ateşin kömürdeki sirayeti gibi, o bedende sâridir. Değişme, bölünme, çözülme kabul etmez. Girdiği cisme hayat verir. Cisim elverişli olduğu sürece ruh ona hayat feyzini aralıksız sunar.

    Aynca âyette geçen «ruhstan maksat. Melek Cebrail’dir veya büyük bir varlıktır diyenler olmuşsa da, cumhura göre, bedene hayat, hareket, akıl, zekâ, idrâk, hafıza, düşünme gibi yetenekleri veren şeydir.

    Bununla beraber büyük bir enerji ve hayat kaynağı olduğu için Me­lek Cebrail’e de Kur’ân’ın yedi ayrı yerinde «Ruh», beş yerinde «Ruhulku-düs,» bir yerinde de «Ruhulemîn» denilmiştir

    En iyi cevap

Cevapla