Evde tek başıma namaz kılarken aklıma insanlar geliyor ve istemsiz hareketlerimi düzeltiyorum sabah namazını bile kılamadım dün hep riya var gibi sanki kalbimde durduramıyorumda galiba irade koyamıyorum çok günah işledim hemde küçük deil çok büyük ne yapmalıyım riya durumu için
Riya nasıl önlenir
Riyayı nasıl önlerim?
Riyanın başlıca sebepleri imandaki zayıflık; servet, makam ve şöhret gibi dünyalık hırslardır. Bu tür olumsuzlukları barındıran riya, en kutsal değerlerin bile kötüye kullanılmasına ve o değerlerin boşa çıkmasına sebep olur. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s) bizleri şöyle ikaz etmektedir: “Kahraman desinler diye savaşanlar, cömert desinler diye infak edenler, âlim desinler diye ilim öğrenen ve öğretenler, güzel okuyor desinler diye, Kur’an-ı Kerim okuyanlar ahirette yüzüstü cehenneme atılacaklardır.”[1] Bir başka hadis-i şerifte ise Resûlullah: “Muhakkak ki sizin için en çok korktuğum şey, küçük şirk, yani riyadır.”[2] Buyurmuştur.
Yüce Allah’ın: “Şımarıp böbürlenmek, insanlara gösteriş yapmak ve (halkı) Allah yolundan alıkoymak için yurtlarından çıkanlar (Mekke müşrikleri) gibi olmayın.”[3] Çağrısına kulak verelim. İyiliklerimizi gösteriş için yaparak Allah’ın rızasından uzaklaşmayalım. Amellerimizin sevabını gösteriş ve riya ile boşa çıkartmayalım.
‘Belki gösteriş olur’ bahanesine sığınarak ibadetleri ve hayırlı faaliyetleri terk etmek elbette ki doğru değildir. Gerçek iman sahipleri ibadetlerini ve her türlü davranışlarını Allah rızası için yaparlar ve Rabbimizin de ifadesiyle: “Hiçbir kınayıcının kınamasından da korkmazlar.”[4] Her zaman Yüce Allah’ın rızasını, makam ve mevki sevgisine, insanların övgüsüne tercih edelim.
[1] Müslim, “İmâre”, 152; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/322.
[2] Tirmizî, “Hudut”, 24.
[3] Enfâl, 8/47.
[4] Maide, 5/54.
Answer ( 1 )
Riyayı önlemenin yolu, yapmış olduğumuz ibadetlerin şuurunda olmakta geçmektedir. Yani kim için ibadet ediyor isek onu memnun etmemiz gerekir. Başkasını değil. Riya, başkası beni namaz kılıyorken gördün veya tasadduk ediyorken görsün demektir. Halbuki bizler başkaları bizi işte görsün diye değil, Allah memnun ve razı olsun diye ibadetlerimizi yerine getiririz. Riyanın en temel sebebi kişideki imanın zayıflığıdır. Bir kişinin imanı sağlam olursa riyaya tenezzül etmez.