Paylaş
Riya hakkında seçme hadisler
Question
Riya ile ilgili hadisler, Riya hadisleri
1. HADİS
Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
‘Sizin müptela olmanızdan korktuğum şeylerin en korkuncu küçük şirktir!’
Sahabeler sordular:
−Ey Allah’ın Rasulü! Küçük şirk nedir?
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Riyadır’ dedi ve şöyle devam etti:
−‘Allah-u Teâlâ amellerine göre kullara karşılık vereceği gün, riyakârlara şöyle buyuracak:
–Dünyada kendilerine gösteriş yaptıklarınıza gidin. Hele bir bakın onlarda hayır namına bir şey bulabilecek misiniz? O riyakârlara böyle denilmesinin sebebi dünyada amellerinin hile aldatmaca oluşudur. Ahirette de öyle bir karşılık bulurlar’ dedi.
———————————-
2. HADİS
Semir Asbahi Medine’ye gitmiş orada bir zatı görmüş. Bakmış ki herkes onun etrafında. Sonrasını kendisi şöyle atlatıyor:
−Bu zat kimdir diye sordum.
−Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh)’dır dediler. Yanına yaklaştım halkla sohbet ediyordu, konuşma bitti. Halk dağıldı. Bu fırsattan faydalanmak istedim ve ona şöyle dedim:
−Allah (Azze ve Celle) hayrını artırsın bana Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den duyduğun bir hadisi anlat. Ama onu bizzat söylemiş olmalı ayrıca ondaki manayı sana belirtmiş olmalı. Bunu üzerine Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
−Otur, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bana söylemiş olduğu bir hadisi sana anlatayım. Orada yalnız ikimizdik başka kimse yoktu. Bundan sonra Hureyre (Radiyallahu Anh) titredi, ürperdi baygın düştü. O haliyle az kaldı sonra ayıldı. Elini yüzüne sürdü ve şöyle dedi:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bana söylediği bir hadisi sana anlatacağım. Bunu söyledikten sonra yine titredi ürperdi dalıp gitti. Bu dalgınlığı biraz uzun sürdü. Ayıldıktan sonra yüzünü sildi ve şöyle dedi:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
−‘Allah Tebâreke ve Teâlâ kıyamet günü yarattıkları arasında hüküm verecektir. O mahkemeye her ümmet toplu olarak gelir. O mahkemeye ilk davet edilen şunlardır: Kuran hafızı, çok mal sahibi ve Allah yolunda şehid olan.
Allah-u Teâlâ Kuran hafızına sorar:
−Nebime gönderilen sana öğretilmedi mi?
−Evet, Ya Rabbi öğretildi diyince şöyle buyurur:
−O halde öğrendiğinle ne gibi bir amel işledin? Şu cevabı verir:
−Gece gündüz onu okudum.
Bunun üzerine Allah-u Teâlâ şöyle buyurur:
−Yalan söylüyorsun.
Melekler de şöyle derler:
−Yalan söylüyorsun. Sen güzel Kur’an okuyor desinler diye yaptın. Nitekim öyle denildi.
Bundan sonra mal sahibine sorulur:
−Sana verdiğim malla ne gibi bir amel işledin?
Der ki:
−Ben akrabalarıma götürdüm, onlara ve başkalarına sadaka verdim.
Bunu üzerine Allah-u Teâlâ:
−Yalan söylüyorsun buyurur.
Sonra da melekler:
−Yalan söylüyorsun. Sen eli açık cömert denilmesi için yaptın o işleri. Nitekim öyle denildi.
Bundan sonra Allah yolunda öldürülen getirilir ve sorulur:
−Sen niçin öldürüldün?
Der ki:
−Senin yolunda cihad ettim ve öldürüldüm.
Allah-u Teâlâ şöyle buyurur:
−Yalan söylüyorsun.
Melekler de şöyle derler:
−Yalan söylüyorsun. Sen, kendine kahraman denilmesi için savaştın. Nitekim öyle denildi.’
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) diyor ki:
−Bundan sonra Allah rasulü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ellerini dizlerime vurdu ve:
−‘Ebu Hureyre, anlatılan bu zümre kıyamet günü Allah’ın ilk cehenneme atacağı kimselerdir’ buyurdu.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam dininde riya, amelleri gösteriş yapmak veya insanlardan övgü almak amacıyla yapmak anlamına gelir. Riya, samimiyetin ve ihlasın zıddıdır ve İslam’da büyük bir günah olarak kabul edilir. Aşağıda, riya konusunda seçilmiş bazı hadisler bulunmaktadır:
Hz. İbn Abbas (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Kim amelini insanlara göstermek için yaparsa, Allah da amelini insanlara göstermek suretiyle onu rezil eder.” [Buhari]
Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Kim amelini göstermek için insanlardan övgü beklerse, Allah onun amelini kabul etmez ve ona övgü verenleri cezalandırır.” [Buhari]
Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “En şiddetli azap gören kişi, Kıyamet günü insanların önünde namaz kılmış olan fakat gösteriş olsun diye namazını tamamlamamış olan kimsedir.” [Buhari]
Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Kim dünya için, insanlar arasında riya yaparsa, Allah onu kıyamet gününde rezil eder.” [Tirmizi]
Hz. Abdullah İbn Amr (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Kim dünya için insanların arasında riya yaparsa, Allah onu kıyamet gününde alenen teşhir eder.” [Ebu Davud]
Bu hadisler, riyanın İslam’da ciddi bir günah olduğunu ve Allah’ın samimiyetsiz amelleri kabul etmeyeceğini vurgulamaktadır. Müminlerin amellerini sadece Allah rızası için yapması ve gösterişten kaçınması gerekmektedir. Riya, içtenlikle yapılan ibadetleri ve hayırlı amelleri değersiz hale getirebilir ve ahirette kişiyi rezil duruma düşürebilir.
Ancak, riya konusunda daha fazla bilgi ve detaylı bir anlayış için İslam alimlerinin yorumlarını ve açıklamalarını da incelemeniz önemlidir.