Ramazan ayında oruç tutmayan birisine yemek verilir mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazanda oruç tutmayanlar için yemek hazırlamanın hükmü nedir?

Ramazan-ı şerif Müslümanların en mukaddes ayıdır. Bu ay, her mü’minin hürmet etmesi icab eden bir aydır. Hatta bir kimse yolcu veya kadın aybaşı gibi bir halde olsa bile, başkasına cesaret vermemek adına halkın gözü önünde yemek yememesi icab eder. Buna göre özürsüz olarak ramazan ayında oruç tutmamak büyük günahtır. Bu şekilde mazeretsiz oruç tutmayanlara yemek hazırlamak ta kötülükte yardımlaşma anlamı taşıdığından günahtır.

Ancak lokanta çalıştıranların, yaşlı, akıl hastası, yolcu, hasta gibi mazeretleri sebebiyle oruç tutamayanlara, çocuklara veya iftar vakti için yemek hazırlamaları ve işyerlerini açık bulundurmaları sakıncalı görülmemektedir. Ayrıca kimin mazeretli, kimin mazeretsiz olduğunu araştırmak lokantacının görevi de değildir. Fakat ramazan-ı şerife ve oruca saygılı olmak, batıl üzere yardımlaşmamak ve açıkça günah işleyenlere kötü örnek olmamak her Müslüman’ın görevidir. Öyleyse lokanta çalıştıran esnaf, aleni yeme ve içmeyi engellemek için gerekli tedbirleri almakla sorumludurlar. Bunlar, ramazan ayında açıkta oruç yemenin olağan bir durum olduğu izlenimini vermemeli, ilahi yasakları hafife almamalı, gereken dinî ve ahlakî hassasiyeti göstermelidir.

Fakat şartları müsait olan işyeri sahiplerinin ramazan ayında yeme içme yapılan bu ve benzeri mekânları kapalı tutmaları İslam’a ve Müslüman ahlakına daha uygundur. 135 Özellikle ramazan ayına ve oruç ibadetine saygısı olmayan özürsüz, gafil ve fasık kimselere yemek hazırlamanın bir mü’mine yakışmadığı bilinen bir durumdur. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ)
“İyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, zira Allah’ın cezası çetindir.” (Maide, 2)

Öyleyse lokanta, yemek hazırlayan büfe, dükkân gibi yerler, iftar ve sahurlarda hizmet vererek gündüz saatlerini bu şekilde telafi etme yoluna gidebilirler. Ya da bir müslüman duyarlılığı olarak dükkân sahipleri dükkânlarını kiraya verirlerken, kiracısına, ramazan ayında gündüz vakti açmaması gerektiğini hatırlatmalı ve o aya tekabül eden kira gelirini almayarak iş sahibine, hayırda yardımlaşma adına katkıda bulunmalıdır.

BENZER KONULAR:

Cevapla