Peygamberimiz üç ayları nasıl geçirirdi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Üç Aylar Sünnete Uygun Nasıl Değerlendirilir

uc aylar Peygamberimiz uc aylari nasil gecirirdi 2020

23 01 2023 Çarşamba günü üç aylar başlıyor

Peygamberimiz üç ayları nasıl geçirmiş ve biz nasıl geçirmeliyiz?
Bu sorunun cevabı bizim için elbette daha önemlidir.

Efendimiz Recep ayında oruç tutmuştur. Hatta sahabeden İbn Abbas’ın ifadesiyle “Allah Rasülü, bazı yıllar Recep ayında öyle oruç tutardı ki hiç bırakmayacak zannederdik, başka bir zaman da oruç tutmazdı da biz hiç oruç tutmayacak zannederdik.” demektedir. (Buhari, Savm, 53) Şaban ayını tamamen oruçlu geçirdiği olmuştur. Yine Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Şaban ayı olmuştur. Çünkü amellerinin Hakkın katına oruçlu iken yükseltilmesini istemiştir. Ardından rahmet rüzgarlarının en zirveye çıktığı Ramazan ayını ihya etmiştir. Cibrille karşılıklı Kuran-ı Kerim tilavet edilmiş, bir nevi mukabele okunmuş, geceleri teravihler kılınmış, özellikle son on güne apayrı bir önem verilmiştir. Böylelikle Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirmek hedef alınmıştır. Peki biz ne yapalım?
Her şeyden önce gelin hep beraber kendimizi Ramazan ayına hazırlayalım. Onu en güzel bir biçimde karşılamak için çaba sarf edelim. Öyle ya şu fani dünyada en ufak bir tören için, birkaç misafir için günlerce hazırlık yapıyoruz. Bu misafire de kendimizi hazırlayalım. Öncelikle farz namazlarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Zaten kılanlar cemaate alıştırmaya çalışmalıdır. Farz namazlarını kılamayan, bu noktada gafil davrananlarımız için üç aylar çok güzel bir fırsattır. Hadi bakalım başlayalım, daima abdestli olarak namazlarımızı kılmaya çalışalım. İki ay namaz kıldığımız zaman ardından şeytanların bağlandığı Ramazan ayı gelince, orucuyla, teravihiyle, coşkusuyla namazlar daha bir şevkle, aşkla kılınacak inşallah. Tutabilenler, müsait olanlar tutabildiği kadar oruç tutsun. Özellikle pazartesi ve Perşembe oruçlarına devam etsinler. Diğerleri ise en azından her aydan üç gün oruç tutabilir. Bu ayın başı, ortası ve sonunda olabileceği gibi, eyyam-ı biz denilen kameri ayın 13. 14. ve 15 günleri de olabilir. Özellikle bugüne kadar Rabbimizin mesajını Türkçesinden okumayan kardeşlerimiz, bu üç ayda mutlaka bir Kuran-ı Kerim meali okusunlar. Orucuyla, namazıyla, Kuran-ı Kerim tilavetiyle bu manevi pınardan doya doya içmeye çalışalım. Bu manevi atmosferden nefeslenmeye gayret edelim. Bunun belki de ömrümüzdeki son üç ay, son Ramazan olduğunu düşünerek ona göre yaşamaya gayret edelim. Kendimizi bir muhasebe edelim. Ve tabii ki dua edelim. Efendimizin bu aylarda yaptığı bir duayı biz de dilimizden düşürmeyelim:

“Allahım! Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazan ayına eriştir.” (Müsned, I/259 ; İbn Mace ; Keşfu’l-Hafa, I/186) (Recep Allahın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır: Deylemi vd. Enes’ten merfu olarak rivayet etmişlerdir. Fakat İbnü’l-Cevzi onu mevzuatında farklı tarikleriyle zikretmiştir. İbn Hacer de onu “Tebyinü’l-Acebü fima verade fi Receb” adlı eserinde başka bir tarikle nakletmiştir. –Keşfu’l-Hafa, I/423, Hadis No: 1358- “Şaban benim ayım, Ramazan Allahın ayıdır. Şaban temizleyen, Ramazan günahları silen bir aydır.” Deylemi, Hz. Aişe’den nakletmiştir. İbnü’l-Gar(e)s şeyhimiz Hicazi onun zayıf olduğunu söylemiştir, demektedir. –Keşfu’l-Hafa, II/9, Hadis No: 1551)
Hadisi şerifteki bereket elbette bu ayların sevap ayı olması, sevapların katlanması, günahların silinmesidir.
Şimdiden üç aylarınız tebrik eder, bu mübarek günlerin ve gecelerin bütün İslam aleminin uyanışına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. Cenab-ı Zü’l-Celal, bizleri bu mübarek günleri ibadet ve taatla geçiren salih müminlerden eylesin. Rabbimiz bizleri affetsin. Dualarımız kabul etsin.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-12-15T17:16:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Üç aylar olarak halk arasında bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşmaktadır. Üç aylar 2 Şubat tarihinde başlamaktadır. Yani Recep ayının ilk günü 2 Şubat tır. Müslüman olan bizler üç aylar girdiği zaman ibadetlerimize daha fazla önem veririz. Bu ibadetlerimizin arasında bazı günler oruç tutar, hayır ve hasenata daha fazla önem veririz. Aslında bunları yaparken Ramazan ayına hazırlık yapmış oluruz.

    Rasulullah (sav) üç aylar girdiği zaman şu şekilde dua ederdi;

    “Allahım! Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazan ayına eriştir.” (Müsned, I/259 ; İbn Mace ; Keşfu’l-Hafa, I/186)

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Peygamberimiz (s.a.v.), üç ayları diğer aylardan daha fazla önemser ve bu aylarda ibadetlerine daha fazla yönelirdi.

    Receb ayında, daha fazla namaz kılar, dua eder, Kur’an okurdu. Ayrıca, günahlardan uzak durmaya ve nefsini terbiye etmeye çalışırdı.

    Şaban ayında ise, oruç tutardı. Bu ayda oruç tutmak, Peygamberimiz tarafından çok tavsiye edilmiştir.

    Ramazan ayında ise, ibadetlerini daha da artırırdı. Bu aylarda, namazları cemaatle kılar, Kur’an okumaya daha fazla zaman ayırırdı. Ayrıca, geceleri teravih namazlarını kılar, sahur ve iftar sofralarında daha fazla misafir ağırlardı.

    Peygamberimizin üç aylarda yaptığı bazı ibadetler şunlardır:

    Namaz: Peygamberimiz, üç aylarda daha fazla namaz kılardı. Özellikle Şaban ayında, geceleri namaz kılmaya devam ederdi.
    Oruç: Peygamberimiz, üç aylarda oruç tutardı. Özellikle Şaban ayında, oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
    Kur’an okuma: Peygamberimiz, üç aylarda daha fazla Kur’an okurdu. Özellikle Ramazan ayında, Kur’an’ı baştan sona okumaya çalışırdı.
    Dua: Peygamberimiz, üç aylarda daha fazla dua ederdi. Özellikle Receb ayında, kabul edilen duaların olduğu geceleri değerlendirirdi.
    Sadaka: Peygamberimiz, üç aylarda daha fazla sadaka verirdi. Bu aylarda, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olurdu.
    Peygamberimiz, üç ayların faziletine dair şöyle buyurmuştur:

    “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269)
    “Allah’ım, Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır!” (Tirmizî, “Zekât”, 28)
    Bu hadislerden de anlaşılacağı üzere, üç aylar, Müslümanlar için önemli olan aylardır. Bu aylarda ibadetlere daha fazla yönelmek ve günahlardan uzak durmak tavsiye edilmiştir.

Cevapla