Manevi Mevsimler “Üç Aylar”

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

MANEVİ MEVSİM “3 AYLAR”

Manevi Mevsimler Uc Aylar

Rahmeti ve mağfireti sonsuz olan rabbimiz kullarına feyiz ve bereket dolu birçok gün, gece ve mevsimler ihsan etmiştir. Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar da bu ihsan edilmiş aylardandır.

Allah’ın rahmet ve mağfiretinin bol bol tecelli ettiği bu bereketli zaman diliminde Sevgili Peygamberimiz, diğer zamanlardan daha fazla ibadet etmiştir. Duasında ise, Recep ve Şaban ayını bereketli kılmasını ve Ramazana ulaştırmasını dilemiştir.

Bugün, mübarek üç aylara girmiş bulunmaktayız. İçinde kandil gecelerinin bulunduğu rahmet ve bereket mevsimi olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarını Resulullah (s.a.s.) şöyle tarif etmiştir: “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”[1] Üç aylar olarak bilinen bu manevi mevsim, ibadet, dua ve tövbenin yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Allah-u Teâlâ şöyle buyurur: “Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah’ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylarıdır.”[2]

Bu aylarda nefis muhasebesi yapıp ömrümüzü nerede tükettiğimizi gözden geçirip, varsa eksiklerimizi gidermenin ve amel defterimizi daha çok hayırlarla doldurmanın peşinde olmalıyız.

Unutmayalım ki Yüce Rabbimizin ikram ettiği bu dünya hayatını ibadet ve taatla değerlendiremeyenler, mahşer günü pişman olacaklardır. Nitekim Yüce Allah bu duruma düşenlerin mahşer meydanında “Keşke ahiret için bir şeyler yapıp gönderseydim!”[3] şeklindeki pişmanlıklarını haber vermektedir.

Recep ve Şaban, müslümanın manevi ekim zamanı ve Ramazana hazırlık aylarıdır. Nasıl ki, geleceği bilinen bir misafir için hazırlık yapılıyorsa, çok değerli bir misafir durumundaki Ramazan ve Kadir Gecesi de böyle hazırlık ister. Recep ve Şaban ayında, namaz, oruç ve diğer ibadetlerle manevi dünyasını imar etmiş olan mümin, artık Ramazana hazır hale gelmiştir.

Öte yandan, bu ayları vesile bilerek, kötü duygu ve düşüncelerimizi kalplerimizden atalım. Allah ve Resulünü bize unutturan engelleri bir tarafa bırakıp nefisimizi temizleyelim. Gönül sarayımızı kirleten haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm gibi olumsuz duyguları terk edelim. Bunun yanında, bu güzel ibadet ve dua iklimine yakışır biçimde aramızdaki çekişmeleri ve şahsî hesapları bir tarafa bırakalım.

Yüce Rabbimizden, Recep, Şaban ve Ramazan ayları vesilesiyle aramızda kardeşlik, barış ve hoşgörü bilincini hâkim kılmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, bütün İslam Âleminin mübarek üç aylarını tebrik ediyor ve Sevgili Peygamberimizin şu mübarek duasıyla  bitiriyorum: “Allah’ım bize Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve bizi Ramazana-ı Şerife ulaştır.”[4]

————————————

[1] Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259

[2] Tevbe, 9/36.

[3] Fecr, 89/24

[4] Keşf’ül-Hafâ, c.1, s. 423, Hadis No: 1358

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

  1. Ûç aylar avatarı
    1
    2020-12-10T07:29:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    2021 yılı 3 aylar tarihi diyanet işleri başkanlığı tarafından aciklandi

    13 Şubat 2021 salı günü üç ayların başlangıcı dir

    1
    2021-03-31T21:54:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları feyizli ve bereketli bir zaman dilimidir. Recep ve Şaban ayları bizleri adeta Ramazan ayına hazırlamaktadır. Bu aylarda yapmamız gereken en güzel şey; nefsimizi muhasebe etmemize yardımcı olacaktır. Nefsimizi terbiye etmemiz, düşünmemiz ve adeta ibadetlerimize daha ehemmiyetli davranmamız gereken zaman dilimidir üç aylar.

    En iyi cevap
  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Üç Aylar,” İslam takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan üç aylık bir dönemi ifade eder. Bu aylar, İslam inancına göre manevi bir değer taşır ve Müslümanlar için özel bir öneme sahiptir. İşte Üç Ayların manevi anlamı ve bu ayların içerisinde bulunan özel günler:

    Recep Ayı:

    Recep ayı, İslam takvimine göre yılın yedinci ayıdır. Bu ayda oruç tutmak, ibadetleri artırmak ve Allah’a yönelik niyetlerde bulunmak önerilir. Regaip Kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesine denk gelir ve bu gece özel bir ibadet ve dua zamanı olarak kabul edilir.

    Şaban Ayı:

    Şaban ayı, Recep ile Ramazan arasındaki aydır. Bu ayda da nafile oruçlar tutmak, ibadetleri artırmak ve Allah’a yakınlaşma çabası içinde olmak önerilir. Berat Kandili, Şaban ayının 15. gecesine denk gelir ve bu geceyi dua, tövbe ve ibadetle geçirmek önemlidir.

    Ramazan Ayı:

    Ramazan ayı, İslam’ın dokuzuncu ayıdır ve bu ayda oruç tutmak farzdır. Ramazan, Müslümanlar için önemli bir manevi dönemdir. İftar ve sahur öğünleri, dua, Kur’an okuma ve ibadetlerle geçirilen bu ay, birçok manevi fırsatı içinde barındırır.
    Üç Aylar, Müslümanlar için ibadet, dua, tevbe ve maneviyatın artırıldığı bir dönem olarak kabul edilir. Bu aylarda yapılan ibadetlerin ve duaların daha fazla kabul edildiğine inanılır. Müslümanlar, bu manevi mevsimi değerlendirerek Allah’a yakınlaşma çabası içinde bulunurlar.

Cevapla