Oruçluyu iftar ettirenin oruçlu kadar sevap kazanacağını haber veren hadise göre iftar ettirmenin ölçüsü nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

 iftar ettirmenin ölçüsü nedir?

Normal vakitlerde bile yemek yedirmek, açları doyurmak büyük bir fazilet iken, bunun özellikle ramazan ayında, iftar veya sahurda verilmesinin fazileti nasıl büyük olmaz ki!? Verilen yemeği, yakın ve uzak akrabalardan, fakir ve yoksullardan ibadet ehli salih insanların yemesinin sevabı nasıl yüce olmasın ki? Sıla-i rahimi de tesis eden bir iftarın ecri nasıl kat kat olmasın ki! Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuşlar:

مَنْ فَطَرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ، غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا»

“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, o oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez. ”

Başka zamanlarda yemek yedirmek faziletli olduğu gibi özellikle ramazan ayında yemek yedirmek de en faziletli amellerden birisidir. Bazı âlimler yemek yedirmeyi köle azat etmek gibi sevimli bir ibadet olarak görmüşlerdir. Bu nedenle de kendileri oruçlu oldukları halde iftar yemeklerini başkalarına vermeyi tercih etmişlerdir. Meselâ Abdullah b. Ömer (r.a.), yetimlerle ve yoksullarla birlikte iftar ederdi. Hasan Basrî misafir davet eder, sofrada kendisi bizzat hizmet ederdi.

İftar ettirmek demek mutlaka oruçluyu iyice doyurmak şeklinde anlaşılmamalıdır. Nitekim sahâbîler, herkesin bir oruçluyu doyuracak kadar imkân bulamayacağını Hz. Peygamber (s.a.s.)’e arz etmişler, bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Allah Teâlâ, bu sevabı, oruçluyu bir hurma veya bir yudum su yahut bir içim süt ile iftar ettirene de verir, ” buyurmuştur. O halde bir oruçluyu iftar ettirmek niyetiyle, elde ne varsa onunla iftar ettirmek, oruçlu kadar sevap kazanmak için yeterli olmaktadır. İftar davetlerinde lükse, israfa, debdebeye, gövde gösterisine, hele gösterişe ve reklama kaçmanın hiçbir anlamı yoktur. Öylesi davranışların sevabı şöyle dursun, vebalinden korkulur. Gösteriş, övünme ve reklam amacı taşıyan davetleri, uygun bir uslup ile özür beyan etmek ve katılmamak gerekir.

BENZER KONULAR:

Cevapla