Ölmek üzere olan kişinin yanında söylenecek sözler veya okunacak ayetler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Öleceğini bildiğimiz birinin yanında ne yapmalıyız, nasıl dua etmeliyiz? Ölmek üzere olan Sekerat anında hangi telkinlerde bulunmalıyız?

Olecegini bildigimiz birinin yaninda ne yapmaliyiz nasil dua etmeliyiz Olmek uzer olan Sekerat aninda hangi telkinlerde bulunmaliyiz

Ruhunu teslim edemeyene okunacak dua (Can çekişen hastaya okunacak sureler)

وعن أبي سعيد وأبي هريرة رضي الله عنهما قالا: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: « لقنوا موتاكم لا إله إلا الله » رواه مسلم، والأربعة.

517- Ebu Said el-Hudrî ve Ebu Hureyre radıyallahu anhın naklettiklerine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ölülerinize (ölmek üzere olanlarınıza) ‘lâ ilahe illallah’ sözünü telkin edin.”

وعن معقل بن يسار رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال:

«افزعوا على مؤناكم يش. رواه أبو داؤد، والنسائي، وصححه ابن حبان.

518- Ma’kıl b. Yesâr radıyallahu anhın rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ölülerinize (ölmek üzere olanlarınıza) Yasin suresini okuyun.”

Hadislerden Çıkarılan Hükümler:

1- Aliyyü’l-Karl şöyle söylemiştir: “Cumhura göre bu telkin menduptur. Hadisin zahiri ise telkinin vacip olmasını gerektiriyor ki bir grup âlim bunu benimsemiştir. Hatta bazı Mâlikîler bu hususta ittifak olduğunu söylemişlerdir.” Mübarekfüri de şöyle demiştir: “Durum Aliyyü’l-Kari’nin söylediği gibidir. Allah daha iyi bilir.”

2- Diğer hadiste geçen “Ölmek üzere olanlarınıza Yasin suresini okuyun.” ifadesine göre, ölüm döşeğinde olan kişinin yanında Yasin suresini okumak müstehaptır. Her iki hadiste ölmek üzere olanların “ölüler” diye nitelenmesinin sebebi yakında ölecek olmalarıdır.

الله عنها قالت: «دخل رسول الله صلى الله عليه وعن أم سلمة . رضي وسلم على أبي سلمة وقد شق بصرة، فأغمضه ثم قال: «إن الروح إذا قبض تبعه البصر» فضح ناس من أهله، فقال: «لا تدعوا على أنفسكم إلا بخير فإن الملائكة يؤمنون على ما تقولون، ثم قال: «اللهم المفز لأبي سلمة، وارفع درجته في المهديين، واخلفه في عقبه في الغابرين، واغفر لنا وله يا رب العالمين، وافسح له في قبره، ونور له فيه » رواه مسلم، والخمسة

519- Ümmü Seleme radıyallahu anhâ şöyle anlatıyor: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem gözü bir şeye dikilmiş olarak ölen (kocam) Ebu Seleme’nin yanına geldi ve gözlerini kapattıktan sonra şöyle buyurdu: Şüphesiz ki ruh kabzedildiği zaman göz onu takip eder. O sırada Ebu Seleme’nin yakınlarından bazıları üzüntülerinden dolayı bağırmaya başladılar. Bunun üzerine Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: ‘Kendinize hayırdan başka bir şeyle dua etmeyin. Muhakkak ki melekler sizin söylediklerinize âmin derler.’ Sonra sözlerine şöyle devam etti: Allah’ım, Ebu Seleme’yi bağışla, onun hidâyete ermişler arasındaki derecesini yükselt, geride bıraktıkları arasında onun halefi ol, bizleri ve onu bağışla ey âlemlerin Rabb’i, kabrini genişlet ve aydınlat”

Hadisten Çıkarılan Hükümler:

1- Hadiste geçen “gözlerini kapattıktan sonra” ifadesine göre, bir insan öldüğünde onun yanında bulunan kişinin Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme uyarak ölünün gözlerini kapatması menduptur.

2- Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin “Kendinize hayır dan başka bir şeyle dua etmeyin.” ifadesinin zahirine göre böyle bir şey yapmak haramdır. Özellikle ölünün yakın akrabalarının “vay bana” veya “Keşke onun yerine ben ölseydim.” gibi insanların çoğunun söylediği sözleri söylemeleri bu baptandır.

3- Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme uyarak vefatı anında ölü için hayır dua etmek, “inna lillahi ve inna ileyhi râciûn” demek, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin yapmış olduğu duayı veya ölü, ölünün ailesi ve nesli için uygun olan duayı yapmak müstehaptır. Özellikle bu çok tehlikeli anda hayır dua etmek daha önemlidir.

Buluğul Meram

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-14T13:42:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ölmek üzere olan bir kişinin yanında söylenecek sözler veya okunacak ayetler, kişinin inançlarına ve kültürel geçmişine bağlı olarak değişebilir. İşte genel olarak uygulanan bazı yaklaşımlar:

    Kelime-i Şehadet (Şahadet Getirme): Müslüman bir kişi ölüm anında Kelime-i Şehadet’i söylemesi teşvik edilir. Bu ifade, “La ilahe illallah, Muhammedun Rasulullah” şeklindedir ve anlamı “Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah’ın elçisidir” demektir.

    Ayetel Kürsi (Bakara Suresi, 255. Ayet): Bu ayet, İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an’da yer alan ve güçlü bir koruma duası olarak bilinen bir ayettir. Ölüm anında okunması teşvik edilir.

    Fetih Suresi (48. Sure): Fetih Suresi, ölüm anında okunabilecek bir başka suredir. Özellikle Müslüman bir kişinin Allah’ın yardımını ve bağışlamasını dilediği bir dua olarak kabul edilir.

    Salavat-ı Şerife: Peygamber Muhammed’e salavat göndermek, İslam geleneğinde yaygın bir uygulamadır. Ölüm anında salavat okunarak Peygamber’e dua edilebilir.

    Dualar: Ölüm anında, kişinin huzur içinde olması ve Allah’ın rahmetine nail olması için dua etmek önemlidir. Kişinin rahatlamasını sağlayacak ve huzur verici dualar tercih edilebilir.

    Ölüm anında söylenecek sözler veya okunacak ayetler kişinin inançlarına ve kültürel geçmişine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, aile, dinî liderler veya uzmanlar tarafından sağlanan tavsiyeler ve rehberlik de dikkate alınmalıdır. Önemli olan, kişinin huzurlu ve rahat bir şekilde bu geçişi yapmasını sağlamak ve Allah’ın rahmetine nail olmasını temenni etmektir.

    En iyi cevap

Cevapla