Telkin duası ve delili nedir

Question

Telkin duasının kaynağı nedir?

telkin duasi

Telkin duası

Telkin duası kurtubinin tezkire adlı eserinde ölüyü defnettikten sonra yapılması gereken görevler arasında zikreder bunun kaynağı olarak iki Eser söyler birisi taberani ikincisi ihyau ulumiddin
ölü defnedildikten sonra biri başında durur ona dünyadayken okuduğu iman ettiği kelime-itevhid ve kelime-i şehadeti rabbini peygamberini kitabını hatırlatır.
————
İnsan ölürken Kelime i tevhid telkin etmek sünnettir.
Cenaze defnedildikten sonra telkin duası okumak ise bazı alimlere göre müstehap bazı alimlere göre caiz bazı alimlere göre de dinde yeri yoktur.
Telkin duası hakkında diğer konularımız

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2020-12-23T16:55:10+03:00

    Ölüye telkin caiz midir?

    Cenaze defnedildikten sonra ölüye telkin yapılıyor. Bunun dinimizdeki yeri nedir? Kaynaklarda bununla ilgili bir delil mevcut mudur?

    Ölüye telkin yapılmasına dair zayıf rivayetler olsa da bu meselenin Kur’an ve Hadiste tatmin edici bir yeri yoktur. Ölümden sonra, ölenin arkasından onun adına istiğfar edilmesi ve sevabı ona bağışlanmak üzere sadaka verilmesi tavsiye edilmiştir. Esas olan ölümden önce telkin yapılmasıdır ve ölümden sonra insanın teklif (mesuliyet) dairesinden çıkmış olmasıdır.

    Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadiste Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyururlar: “Ölüm haline gelene (sekeratta yaşayana) “Lâ ilâhe illallah”ı telkin edin. Muhakkak ki o, selin binaları yıktığı gibi hataları yıkar. Sahabi sorar: “Dirilere nasıldır?”Efendimiz buyurur ki, “Daha güzel yıkar, daha güzel yıkar.”(Abdürrezzak, 3/387)

    Kelime-i tevhidle beraber özellikle ölüm anında hastaya Yasin okunması çok tesirlidir.

    Telkinden maksat, insanın Allah’ın huzuruna varmadan önceki son sözünün kelime-i tevhid olmasıdır. Hadiste de ifade edildiği gibi, “Kimin son sözü La ilahe illallah olursa, cennete girer.”(Müslim, Cenâiz, 1-2: Ebû Dâvud, Cenâiz, 16)

    Ancak, yine de tesiri yaratan Allah’tır. Zaman-mekan elinde olan Allah, duayı alır kime gönderilmişse ulaştırır. Allah’ın bileceği iştir. Bundan dolayı da kabrin başında Kur’an okuyup, dua ederek ölüye bağışlamakta mezhep imamlarımızın çoğu bir mahzur görmemişlerdir.

    En iyi cevap
    0
    2025-03-17T00:09:33+03:00

    Telkin duası, İslam inancına göre, bir kişinin ölümünden sonra mezarda ruhunun huzur bulması için okunan bir duadır. Bu dua, genellikle ölüm anından sonra cenaze defnedilirken mezara telkin yapılması amacıyla okunur. Telkin, ölen kişinin imanını pekiştirmek, onu Allah’a ve peygamberine iman etmeye yönlendirmek için yapılan bir uygulamadır.

    Telkin duasının özünde, ölen kişiye Allah’ın birliğini, peygamberliğini, ahireti ve diğer temel inançları hatırlatmak yer alır. Telkinin amacı, kişinin kabir azabından korunması için dua etmektir.

    Telkin Duasının Delili
    Telkin duasına dair doğrudan bir hadis bulunmamaktadır, ancak İslam alimleri, özellikle İmam Malik ve İmam Şafii gibi büyük alimler, telkinin caiz olduğuna inanmışlardır. Bazı rivayetlerde, sahabe ve tabiin döneminde mezar başında dua okunmasına dair bilgiler bulunmaktadır. Ancak bu konuda farklı görüşler vardır ve bazı alimler telkin duasının yapılmasının gerekli olmadığını, hatta bidat olarak kabul ettiklerini savunmuşlardır.

    İslam’da cenaze ile ilgili en çok başvurulan hadisler, ölünün ardından dua etmenin, ona rahmet dilemenin ve Allah’tan bağışlanma istemenin önemine dair hadislerdir. Fakat telkin duası, kesin bir şekilde Peygamber Efendimiz’in sünnetinde yer almamaktadır.

    Özetle, telkin duası, mezarda ölen kişiye imanını hatırlatmak amacıyla yapılan bir uygulamadır ve bu konuda farklı görüşler olsa da, özellikle Hanefi ve Şafii mezheplerinde yapılması caiz görülmektedir.

Cevapla