Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Müzik dinlemek caiz midir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Müzik dinlemek

Muzik dinlemek

Kar küresindeki müziği dinlemek caiz midir ?

Cevap:

İslam’da, müzik dinleme konuşma tartışmadır ve farklı fıkıh mezhepleri ve alimler arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bu nedenle, müzik dinlemenin caiz olup olmadığı konusunda farklı yorumlar ve yaklaşımlar vardır.

Bazı alimler, düşünceler genel olarak caiz olduğunu ve Müslümanların keyif ve eğlence amaçlı müzik dinleyebileceğini savunur. Onlara göre, İslam’da belirli bir tür müziği yasaklayan açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu görüşe göre, gittikleri ritim ve melodinin kendisi günah değildir, ancak sözler veya içerik haram olan şarkılar tercih edilmemelidir.

Diğer bir grup alim ise, maçın genel olarak haram olduğunu savunur. Onlara göre, müziği dinlemek ve çalmak için zaman ayırmaya neden olabilir, insanı Allah’a yönelmekten uzaklaştırabilir ve kötü gidişatı tetikleyebilir. Bu görüşe göre, İslam’ın temel amacı Allah’a ibadet etmek ve dünyaya dünya nimetlerine takılıp kalmamaktır.

Öte yandan, bazı alimler ise gittikleri haram veya caiz olmadığını, yaşadıkları içeriği, etkilerini ve nasıl kullanıldığına bağlı olduğunu savunur. Onlara göre, zararlı ve günah içerikli müziklerden uzak durulmalı ve gittikleri kişiyi Allah’a yönlendiren veya ahlaki değerleri güçlendiren bir araç olarak kullanılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, müzik dinleme konusunda İslam’da farklı görüşler bulunmaktadır. Bir kişinin müzik dinlemesi veya dinlememesi, kendi vicdani değerlendirmesine, dini bilgisine ve fıkhî görüşlere dayanmalıdır. Müzik dinlemek isteyen bir kişi, içerik, etki ve kullanım şekli konusunda dikkatli olunmalı ve İslam’ın temel ilkelerine uygunluk konusunda kendi değerlendirmesini yapmalıdır. İlgili dini yapılardan kılavuzluk almak da yararlı olabilir.

Müzik ile ilgili hadisler

Answers ( 3 )

  1. Soru avatarı
    1
    2022-02-15T23:57:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Öğretmenin öğrencilerini müzik veya resme yönlendirmesi dinimize göre günah mıdır?

    öğrencilerin resmi iyiyse veya müziğe yeteneği varsa öğretmenin öğrencilerini müziğe,resme yönlendirmesi dinimize göre doğru mudur? İlerde bu öğrenciler şarkıcı, heykeltıraş gibi meslekleri yaparsa veya bu işlerle uğraşırsa öğretmen bu öğrencileri yönlendirdiği için günah işlemiş olur mu?

      1
      2022-02-16T10:44:54+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Öğretmen bu konuda hassas davranmka zorundadır. Eğer bu öğrenci resme ve müziğe olan ilgisinden dolayı ilerde bir heykeltıraş çıkacak ise öğretmen sorumlu olur. Çünkü o yaştaki çocuk için öğretmen farklı bir yerdedir. Söylediği her şeyi hatasız ve kusursuz görmektedir.

      Fakat hepten suçu öğretmene yüklemekte yanlış olur. Çünkü insan irade taşıyan bir varlıktır. Kendi iradesi ile hatayı ve günahı bilme gücüne sahiptir. Çünkü dinin kuralları bellidir.

  2. Soru avatarı
    0
    2022-03-22T22:58:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Videonun arkasına başka birine ait müzik koymak kul hakkına girer mi ?

    1 kereye mahsus ticari bir amaç olmadan müzik indirilmesinde bir sıkıntı görülmüyor. İndirdiğim müziği videonun arkasına koymak kul hakkına girer mi ?

      0
      2022-03-23T06:44:21+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Eğer müziğin sahibi bunu istemiyor ise izinsiz bir şekilde bu müziği kullanmanız kul hakkıdır. Fakat bu konuda müziğin sahibi serbest bırakmış ise ve ticari amaç da yok ise videonun arkasında kullanmakta bir sakınca yoktur.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müzik dinlemek konusu İslam’da farklı yorumlara tabi tutulan bir konudur. İslam’ın farklı mezhepleri ve alimleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı alimler, genel olarak müziği haram (yasak) olarak değerlendirirken, diğerleri ise müziğin bazı şartlar altında caiz (helal) olabileceğini savunmaktadır.

    Haram olarak görülen müzik genellikle şu özellikleri taşıyan müziklerdir:

    İslami değerlere aykırı olan veya ahlaki normları zorlayan içeriklere sahip olan müzikler.
    İçerdiği sözler veya müziğin ritmi aracılığıyla kötü alışkanlıkları teşvik eden veya günah işlemeye yönlendiren müzikler.
    Müzik, dine aykırı bir şekilde cinsel cazibe veya ahlaki çöküntüyü teşvik eden öğeler içeriyor.
    Ancak, diğer bir görüşe göre, İslam’da müzik genel olarak yasaklanmamıştır. Bu görüşe göre, müziğin haram olabilmesi için belirli şartların varlığı gerekmektedir. Örneğin, müzik dinlemek ibadetleri aksatmamalı, İslami değerlere aykırı olmamalı ve günaha veya ahlaki çöküntüye yönlendiren öğeler içermemelidir.

    Sonuç olarak, müzik dinlemek konusu İslam’da farklı yorumlara tabi tutulmaktadır. Müziğin haram veya caiz olması konusunda alimler arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Kişiler, kendi vicdanlarına danışarak, alimlerin görüşlerini inceleyerek ve İslam’ın temel prensiplerine uygun bir şekilde hareket etmelidirler. Önemli olan, müzik veya herhangi bir eylemde Allah’a saygı ve İslami değerlere uygunluk prensibini gözetmektir.

    En iyi cevap

Cevapla