Mehir Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mehir Ne Demek? Mehir Hakkında Kısa bilgi

mehir nedir kadin mehri
MEHİR NE DEMEKTİR

Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur’ân-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda âyetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5). Hanefîlere göre mehir nikâhın sonuçlarından biridir. Bu nedenle nikâh esnasında belirlenmemiş olsa, hatta nikâh esnasında verilmeyeceği şart koşulsa bile evlenen kadın mehre hak kazanır.

Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehir nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ, nikâh esnasında belirlenmemişse mehr-i misil denir. Evlilik sırasında mehrin belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misile hak kazanır. Mehr-i misil, evlenen kadının, akrabaları arasında her bakımdan kendi konumunda olan kadına verilen mehir demektir.

Mehir, ödenme zamanına göre, mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel olmak üzere ikiye ayrılır. Mehr-i muaccel, peşin olarak ödenen mehirdir. Kadın mehr-i muacceli almadan kendisini kocasına teslim etmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel ise, veresiye, yani ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir. Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde kadın mehre hak sahibi olur. Bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu terikeden ödenir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

 


Diyanet fetvasına göre Mehir ne demektir? Mehir miktarı nedir

Mezheplere göre mehir

Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur’an-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5). Hanefîlere göre mehir, nikâhın sonuçlarından biridir. Bu nedenle nikâh esnasında belirlenmemiş olsa, hatta nikâh esnasında verilmeyeceği şart koşulsa bile evlenen kadın mehre hak kazanır.

Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder. Bu durumda mehrin miktarı akrabaları arasında her bakımdan kendi konumuna denk olan kadınların aldığı mehrin miktarıdır.
Mehir, ödenme zamanına göre, mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel olmak üzere ikiye ayrılır: Mehr-i muaccel, peşin olarak ödenen mehirdir. Kadın mehr-i muacceli almadan kocanın evine gitmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir. Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür.
Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir. Hz. Ömer kendi halifeliği döneminde evlilikleri kolaylaştırmak için mehre üst sınır getirmek istemiş, fakat bir kadının “…Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın…” (Nisâ, 4/20) âyetini delil getirmesi karşısında bu düşüncesinden vazgeçmiştir.

Mehir, kadını hem evliliğe ısındırmak hem de ona belli bir malî güç kazandırmak düşüncesiyle öngörülmüştür.


Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir Kur’an-ı Kerim’de evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır


Mehir ayetleri

236— Kendileriyle cinsel yaklaşmada bulunmadığınız ya da bir me-hir takdir etmediğiniz kadınları boşarsamz, üzerinize bir günah ve sorum­luluk yoktur. Eli geniş olan kendi ölçüsüne, eli dar olan da kendi ölçüsü­ne göre, örfe uygun bir fayda ile onlara yarar sağlayın. Bu (daha çok) iyilik sevenler, iyilikte bulunmak isteyenler üzerine bir haktır.

237— Eğer cinsel yaklaşmada bulunmadan önce onları boşar ve kendilerine bir mehir de belirlemişseniz, bunun yarısı onların hakkıdır; meğerki kadınlar bu hakkı bağışlamış olsunlar veya nikâh akdi elinde bu­lunan erkek affetsin. Ama (ey erkekler!) sizin bağışlamanız takvaya daha yakındır. Bir de aranızdaki üstünlük ve iyiliği, fazilet ölçüsünü unutmayın. Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı görüp bilendir
Bakara suresi

———————

Boşanan Kadına Tanınan Hak

Kadın ile erkek farklı yaratılmıştır. Birinin yaptı­ğını diğeri yapamıyabilir. Örneğin, çocuk doğurmak, onu emzirmek kadı­na hastır. Erkeğin fizikî yapısındaki güç ve dayanıklılık ruhuna kadar sirayet eder. Böyle bir güç ve dayanıklık kadında pek az raslanır bir özelliktir. O halde hayatın birçok alanlarında birbirini tamamlayan erkek ile kadın, evlenirken nasıl içten dışa vuran bir sevgi ve saygıyla birleşi­yor ve kaynaşıyorlarsa, ayrılırken de, boşandıkları zaman da aralarındaki fazîlet ölçüsündeki sevgi ve saygıyı unutmıyarak aynı doğrultu ve düzey­de aralarındaki konuyu sonuca bağlamalıdirlar.

Allah ve peygamberi, kendisiyle cinsel yaklaşmada bulunmadan bo­şanan kadının eliboş gönderilmesini hoş görmüyor, erkeğin malî yapısı­na göre, örfe uygun yararlanacağı bir hak belirleyip verilmesini emredi­yor. Bu emir, sadece fizikî ve ruhîyapısıyla cok zarif olan kadına hak tanımak, ona karşı merhametli davranmak gibi anlamlar taşımakta­dır.

Müctehid imamlar Kur’ân’ın kadından yana olan bu ilâhî emri, yine Kur’ân ve Hadîsin, örf ve âdetin ışığı altında tefsir edip rahmet saçan hükümler çıkarmışlardır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2020-11-10T20:53:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mahir İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya mal olarak tanımlanıyor. Mehir kadının mal varlığını dahil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir. Mehri miktarı nikah anında belirlenmişse buna Mehri müsemma denir.

    En iyi cevap
  1. Mehir avatarı
    0
    2021-08-01T06:23:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İmam Nikahı/Mehir

    Mehir olarak, silah takımı istenir mi?

      0
      2021-08-03T20:51:06+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Nikâh esnasında helal ve işe ysrayan herşeyi kadının mehir olarak istemesi, talep etmesi caizdir.

      Miktarı, türü, cinsi kadının kendi isteğine kalmış bir durumdur.

  2. Mehir avatarı
    0
    2021-08-03T20:19:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    ZİNA, MEHİR HAKKI

    Hocam ben kocamla evlenmeden önce iki yıl zina günahına girdim. Tövbemi ettim şükür. Ama evlenmeden önce kocam bu aramizda yaşanan herşeyi detaylı olarak hatta beni suçlayarak aileme anneme anlattı ailem beni red etti 10 aylık evliyim. 22 yıl şehirde doğup büyüyen biriyim ama bu sıkıntılar olduğu icin kayinbabamin evindeyiz köylük bir yerdeyiz. Ben elimden geldikçe işlerine yardim ediyorum tarla takim. Ama bana sormadan mehir yazdilar ben kabul etmek istemedim ama arkamda duran biri olmadığı icin seslenemedim. 50 grm söz verdiler ama yapmadilar. Düğündeki takilan altin para hic bir sey vermediler. Ve bir çokta üzüntü bunaldim artik ama elimden bir sey gelmiyor. Simdi cok uzun anlattim. Kisaca aileler bu durumda cok üzüldüler onlarin gunahlarina ben ki girdim kocam mi ? Ve bu durumdayim die altin istememek hakkim değil mi ve 10 ay sonra mihir duzeltilir mi ? Nolur cevaplayın hocam kafayi yemek üzereyim.

      0
      2021-08-03T20:49:19+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Hiçbir şey söylememeniz olayları kabul etmeniz demektir.

      Olayların bu noktaya gelmesinin en büyük sebebi nikah olmadan beraberlik yaşanmasıdır.

      Nikâh kıyıldıktan sonra mehir de konuşulup bitmiş demektir, mehri değiştirmek söz konusu olmaz.

      Fakat olaylar sizden habersiz gelişmiş ise, yani mehir sizden habersiz kararlaştırılmış ise ortada bir hile var demektir.

Cevapla