Altın Bilezik Mehir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

AİLE ARASI ALTIN SORUNU

Altin Bilezik Mehir

Selamün Aleyküm,

Evlendiğim günden beri sıkıntılar yaşayan biriyim. Evlendiğimde kayınvalidem ve kayınpederimle birlikte oturuyorduk. Anlaşamadık ayrı eve çıkma kararı aldık. Ayrılırken kayınvalideme emanet ettiğim bileziklerimi vermediler. Bende sesimi çıkarmadım. Onlar taktı onlarındır diye düşündüm. Hayatı toz pembe görüp yaşayan biriyim zaten. Boşverdim. Hep görüşmelere devam ettik, yakın oturuyoruz zaten. Bir çocuğum oldu, yıllar yılları kovaladı hiç lafı sözü olmadı. Tam dokuz yıl geçti ben sesimi hiç çıkarmadım onlarda hiç oralı değiller. Zaman geçtikçe benim hakkım olduğunu öğrendim. Kaynım henüz bekar. O evlenmeye kalktığında, geline takı takılacak benden aldıklarını mı takacaklar. Ya da o gelinse ben neyim? Bu benim işin gurur meselesi haline geldi. Düşünmekten kendimi alamıyorum. Herkes yaptığından utanmalı, herkes kendine yakışanı yapıyor diyorum ama ben artık bu utanmazlıklarına dayanamıyorum. Umurlarında bile değil. Eşimde istemedi benimle hep aynı fikir de ama icraat yok maalesef. Ne yapmalıyız da şu gönlümüzü rahatlatmalıyız. Zaten helal etmiyorum ama ne… Teşekkür ediyorum…

Cevap:
Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur’ân-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda âyetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5). Hanefîlere göre mehir nikâhın sonuçlarından biridir. Bu nedenle nikâh esnasında belirlenmemiş olsa, hatta nikâh esnasında verilmeyeceği şart koşulsa bile evlenen kadın mehre hak kazanır. Kayın validenizin sizlerin mehrini vermesi zorunludur vermediği takdirde kul hakkına girmiş sayılır. Bu durumda hakkınız olan mehri sizlere vermek zorundadırlar. Eğer vermiyorlarsa Allah’a havale etmekten başka çareniz yok. Allah mazlumların hamisidir.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    0
    2022-02-03T15:11:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Mehir; kadının hakkıdır. Bunu kimse inkar edemez. Bu konuda kadını mehir konusunda zorlamak yanlıştır. Kadının hakkı olan mehri vermemek; evlenen kadına bir zulümdür. Kul hakkıdır. Mutlaka bu mehrin verilmesi, ödenmesi gerekmektedir.

    0
    2022-06-27T11:17:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Eş hakki

    Selamünaleyküm eşimin bana emanet ettiği altından bir miktar eşime söylemeden almıştım.Cok pişmanım bir şekilde ona vermek istiyorum fakat bana olan güveninin sarsılması dan korkuyorum.Guvenini sarsmadan ona bu altını nasıl verebilirim içim içimi yiyor ne olur bana yardım edin Evliliğimi tehlikeye atmak istemiyorum.Nasil geri verebilirim.

      0
      2022-06-30T21:10:13+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Yanlış bir şey yapmışsınız. Bu gibi şeyler eşler arasında sizin de dediğiniz gibi güvensizliğe sebep olur. Bunu bir şekilde güzel bir üslupla eşinize söyleyip almış olduğunuz altını yerine koymanız gerekmektedir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da “mehir”, evlilikte bir erkeğin kadına ödemesi gereken maddi veya mülki değeri ifade eder. Mehir, evlilik öncesinde taraflar arasında belirlenen ve kadının hakkı olarak kabul edilen bir ödemedir. Bu, kadının evlilik sürecinde ve sonrasında sahip olduğu hakları güvence altına almayı amaçlar.

    Mehir, genellikle altın, para, mülk veya diğer değerli eşyalar şeklinde olabilir. Ödemenin miktarı veya değeri, tarafların anlaşmasına bağlı olarak belirlenir. İslam dininde, mehirin belirlenmesi ve ödenmesi, evlilik sürecinin önemli bir parçası olarak kabul edilir.

    Mehir, kadının mülkiyeti ve güvencesi olarak kabul edilir. Kadın, evlilik sürecinde veya boşanma durumunda, mehirin sahibi olarak haklarını korur. Mehir, kadına ait bir haktır ve onun malıdır. Erkek, mehiri ödemekle bu hakları kabul etmiş olur.

    İslam’da mehir, kadının itibarını ve değerini korumayı hedefler. Kadına saygı, onuru ve haklarına saygı göstermek önemlidir. Bu nedenle, mehirin ödenmesi İslam’da önemli bir sorumluluktur ve evlilikteki eşitlik ve adalete uygun bir düzenlemeyi temsil eder.

    Sonuç olarak, İslam’da mehir, evlilik sürecinde kadının hakkını güvence altına alan bir ödemedir. Altın bilezik, para, mülk veya diğer değerli eşyalar şeklinde olabilir. Mehir, kadının mülkiyeti ve güvencesi olarak kabul edilir ve onun haklarını korumayı amaçlar. Mehiri belirlemek ve ödemek, İslam’da önemli bir sorumluluktur ve evlilikteki eşitlik ve adaleti sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla