Paylaş
Kuranı kerim mealinden maun süresinin ana konusu ve sürede verilen mesajlar
Question
Kuranı Kerim mealinden maun suresini bulup okuyunuz surenin ana konusunu belirleyip surede verilen mesajları defterinize yazınız
Maun süresi meali, ana konusu ve verdiği mesajlar
Maun süresi meali
Bismillâhirrahmânirrahîm
1. yalanlayana ne dersin?
2. İşte o, yetimi itip kakar,
3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez,
4, 5. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarından habersizdirler.
6, 7. Onlar (aslında) gösteriş yapıyorlar, Az da olsa, faydalı şeyleri vermiyorlar.
ANA KONUSU
Sure, Mekke’de inen bölümünün girişinde kâfirden, Medine’de inen son bölümünde de münafıktan söz etmektedir.
Başı hesap ve ceza gününü inkâr eden kâfirin zemmine aittir. “Dini yalan sayanı gördün mü?” O iki sıfatla vasıflandırıldı: Yetime kabalık edip hor tutması, uzaklaştırması ve miskini doyurmayı teşvik etmemesi. Ne Rabbine ibadette vazifesini yerine getirdi, ne de başkasına hayır yaptı.
Sonunda ise müslümanlığın ortaya çıkarıp küfrü gizleyen münafığın zemmi vardır. Onu da üç vasıfla nitelendirdi: Namazdan gaflet, ameli ile insanlara gösteriş yapması ve komşular arasındaki, yardımlaşmayı ma’unu engellemesi. O Allah için amel etmiyor, aksine ameli ve namazında gösteriş yapıyordu.
İki grubu da rezil olma, azap ve helak ile tehdit edip, dikkatleri onların üzerine çekiyor.
Süreden bazı mesajlar madde madde
1- Ahirette ceza ve hesabı yalanlayanların yerilmesi. Lafız umumidir. Ayetin nüzulüne sebep olanlara has değildir.
2- Ahiretteki cezaya inanmayanların yaptıklarından bazıları şunlardır: Yetimin horlanması, kovulup hakkının verilmemesi, zulmedilmesi ve kahır görmesi, cimrilik ve cezayı yalanlamadan ötürü hayrın terki; teşvik veya emir olarak fakir ve miskine yedirme ile ilgilenmemedir. Zemmetme, acizliğinden dolayı terk edeni kapsamamaktadır.
3- Ayetteki veyl, azap ve şu üç şeyi yapana büyük bir tehdittir: Namazdan gafil olma, riyakârlık ve mâ’ûnu yani ufak yardımları menetme.
4- Namazdan gafil olma ve mâ’ûnunu men ile ilgili iki ayette namazın Allah azze ve celle için mâ’ûnun da halk veya insanlar için olduğuna işaret vardır. Namazı terkeden Allah’a tazimi, ma’unu meneden de Allah’ın yarattıklarına şefkat yönünü gözetmemiş olur. Bu ise katılığın tam kendisidir ki, ondan Allah’a sığınırız.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Maun suresi nin hemen girişindeki ilk ayette hesap gününü yalanyalanlae hakkında dikkatlerimizi çekmektedir. Hemen ikinci ayette onların bir özelliğinden bahsediyor Rabbimiz (cc). O hesap gününü yalanlayanlar yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kişiler olarak tarif ediyor. Buradan şunu anlıyoruz bizler: Demek ki yoksula yedirmek yetimle hemhal olmak adeta müslümanların bir özelliğidir diyor Rabbimiz (cc) bizlere. Ondan sonraki ayette namaz kılanları uyarıyor Rabbimiz. Yazıklar olsun o namaz kılanlara diyor Rabbimiz. Neden? Devamındaki ayet şu şekilde onlar namazlarıyla gösteriş yapan kimselerdir. Demek ki biz namazımızı, orucumuzu, hülasa bütün ibadetlerimizi sadece Rabbimiz için Rabbimiz adına yapmamız gerekmektedir. Yoksa Allah muhafaza yazıklar olsun sözüne muhatap olan bizler oluruz.