Kur’an bize yeter hadisi ravisi Ebu Rafi’

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sahabi Ebu Rafi’ kimdir kısaca hayatı

Sahabi Ebu Rafi kimdir kisaca hayati

Ehlibeytten sayılan bir kahraman ebu Rifai el kıpti

Bir takım kimselere benim emrimi bildiren bir sözüm ulaşacak ancak o koltuğuna kurulmuş bir vaziyette işte Kur’an onda bulduğumuzda tabii oluruz onda olmayan şeye ise gerek yoktur diyecektir hadisin kaynağı Ahmet Bin hanbel el-müsned sayfa 287

Kur’an bize yeter cümlesini kendilerine Kalkan edinerek hadis ve sünnetin değerini kabul etmeyerek bir takım kimselerin çıkacağını 1400 yıl öncesinden haber veren Allah resulü’nün sitem ve uyarı dolu bu sözlerini nakil edenlerden biri de onu sürekli yakınlarında bulunan hizmet karlarından Ebu Rafi’ dir.

Ebu Rafi Hz peygamberin amcası Hz Abbas’ın Mısır asıllı kölesiydi. Adinın İbrahim ve Eslem olduğu belirtilen Ebu Rafi künyesi ile tanınmıştır. Ebu Rafi zeki ve yetenekliydi zemzem kuyusunun yanında ağaçları oyarak ahşap su pasları yapardı Hz Abbas’ın hanımı ummul fadl ile birlikte Müslüman olmuş ancak Medine’ye hicret edememişti Bedir gazvesinde Bu sebeple katılamamıştım ancak Zafer coşkusuna ortak olmuştu şöyle ki mağlubiyet haberi Mekke’ye ulaştığında savaştan dönen bir adamın Ebu lehebe alacalı atlara binmiş beyaz giysili daha önce görmedikleri suvarileri anlattığını işitmiş sevincinden Vallahi onlar meleklerdir diye haykırır vermişti Bu sözleri duyan Ebu lehep ona önce şiddetli bir tokat atmış ardından üzerine kullanarak onu dövmeye başlamıştı.

bu hali gören ummul fadl koşarak çıkagelmiş efendisi yanında yok diye zavallı köleyi dövüyorsun ha diyerek eline aldığı bir çadır direğini Ebu leheb’in kafasına vurmuş Ve grafiği kurtarmıştı zelil bir halde orayı terk etmek zorunda kalan Ebu lehep daha sonra Bedir mağlubiyetini hazmedemeyen ip kahrından hastalanmış ve ölmüştür.

Ebu Rafi bedir’de esir düşen efendisi’ni fidyesini ödeyerek kurtarmak için Medine’ye gelmiş Hz Abbas da onu Allah resulüne hediye etmişti o günden sonra ashabı sufe arasında katılan ve bu Rafi Peygamberimizin yanından hiç ayrılmamış Uhud Hendek ve diğer gazveler de bulunmuştur.

Hz Peygamber onu bir diğer hizmetkarı Selma ile evlendirmiş grafiğinin bu evlilikten 6 çocuğu dünyaya gelmiştir çocuklarından bazısının ismini bizzat Hz Peygamber koymuştur Ebu Rafi hayber gazvesi ne hemşirelik de yapan hanımı Selma ile birlikte katılmıştır hayber’de yakınımda yer aldığı Hz Ali’nin cengaverliği ni anlatan lardan biri de odur muhtemelen hayber dönüşü önceki efendisi Hz Abbas’ın Müslüman olduğunu öğrenmiş bu müjdeli haberi verince Hz Peygamber tarafından icat edilmiştir aynak ibni sad tabakat 1 cilt sayfa 498.

Ebu rafı bir ara geçim darlığı çekmişti Peygamberimizin zekat toplaması için görevlendirdiği bir sahabi ve bu rafiye gelerek kendisine eşlik ettiği takdirde toplanan zekattan faydalanabileceğiniz söylemişti durumunu arz edip resulullahtan izin istemiş Resulullah sadakanın kendisine ve ehl-i beytini helal olmadığını bir kavmin azatlı kölesi nin de kendilerinden sayıldığını ifade ederek ona izin vermemişti. Ancak bu ben grafiği daha çok sevindirmişti çünkü peygamber sallallahu aleyhi vesellem kendisinin ehl-i beytinden sayarak ona iltifat etmişti.

diğer sahabeler gibi grafiğinin gönlünde Hz peygamberin ayrı bir yeri vardı kimi zaman ona gelecek bir zararı engellemek için kendi canını bile feda etmekten çekinmemiştir Bir keresinde Allah resulü’nün yanına girdiğinde onu uyur veya kendisine vahiy geliyor bir halde bulmuş o sırada bir yılan görmüş ancak hazreti peygamberi rahatsız eder düşüncesiyle onu öldürmek yerine yılanla Hz Peygamber arasında uzanmıştı yine Hz peygamberden işittiği şufa hakkı ile alakalı hadis sebebiyle evini değerinden az bir pahaya komşusuna satmıştır.

Gerek gerekse hanımı peygamber ailesinin her türlü hizmeti ne konuşmuşlardır Hz peygamberin Mekke’de kalan ailesinin Medine’ye getirilmesi bazı seferlerinde çadırının kurulması eşyanın muhafazası Hz meymune ile nikahının kıyılması gibi işlerinde görev almış Hz peygamberin hanımlarına bazı ev eşyaları yapmış kimi zaman kurban keserek Hz peygambere ve ailesi için yemek pişir miştir yaşanan bu hadiseler grafi ve ailesinin Allah resulüne olan yakınlığını ve Resulü ekrem’in onlara verdiği değeri göstermektedir.

Hz peygamberin vefatından sonra mısır’ın fethine katılan epigrafi Hz osman’ı şehit edilmesinden kısa süre sonra Medine’de vefat etmiştir aynak ibni Hacer el isabe 1 sayfa 20.62

ben Buğra filin Hz peygamberin yakın çevresinde bulunması ve aile fertlerine hizmet etmesi onun ilim ve Fazilette üstünlük kazanmasını sağlamıştır hicret’in 3. Yılından itibaren Allah resulünü yakından takip etme fırsatı yakalayan Ebu rafi özellikle Hz peygamber’in hayatı ve günlük işlerine dair önemli bilgiler ihtiva eden 68 hadis nakletmiştir. O ayrıca ibni Mesud gibi bazı haberlerden de rivayette bulunmuş kendisinden de oğulları ve torunları başta olmak üzere pek çok kimse ilim öğretmiştir

Allah ondan razı olsun.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    1
    2021-10-24T22:20:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’an bize yeter cümlesini kendilerine Kalkan edinerek hadis ve sünnetin değerini kabul etmeyerek bir takım kimselerin çıkacağını 1400 yıl öncesinden haber veren Allah resulü’nün sitem ve uyarı dolu bu sözlerini nakil edenlerden biri de onu sürekli yakınlarında bulunan hizmet karlarından Ebu Rafi’ dir.

    Ebu Rafi Hz peygamberin amcası Hz Abbas’ın Mısır asıllı kölesiydi. Adinın İbrahim ve Eslem olduğu belirtilen Ebu Rafi künyesi ile tanınmıştır. Ebu Rafi zeki ve yetenekliydi zemzem kuyusunun yanında ağaçları oyarak ahşap su pasları yapardı Hz Abbas’ın hanımı ummul fadl ile birlikte Müslüman olmuş ancak Medine’ye hicret edememişti

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu Hadis, İslam’ın ilk dönemlerinde yaşanan bir olayı anlatmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir grup insana Allah’ın emirlerini bildiren bir söz göndermiştir. Ancak bu kişiler, Kur’an’da olmayan bir şeyi kabul etmemişlerdir. Onlar, “Kur’an’da bulduğumuzda tabii oluruz onda olmayan şeye ise gerek yoktur” demişlerdir.

    Bu olay, İslam’ın temel kaynaklarının önemini göstermektedir. İslam’ın temel kaynakları, Kur’an ve sünnettir. Kur’an, Allah’ın kelamı olan bir kitaptır. Sünnet ise Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sözleri, davranışları ve onayladığı şeylerdir.

    İslam’ın temel kaynaklarına uymak, her Müslüman’ın görevidir. Bu kaynaklarda olmayan bir şeye uymak, İslam’ın dışına çıkmak anlamına gelir.

    Bu ayetin günümüzdeki anlamı da aynıdır. Bugün de bazı insanlar, İslam’ın temel kaynaklarına uymayıp, kendi fikirlerine göre hareket etmeye çalışmaktadır. Bu kişiler, “Kur’an’da bulduğumuza inanırız, bulamadığımıza inanmayız” diyerek, İslam’ın dışına çıkmaktadır.

    Bu kişilere karşı, İslam’ın temel kaynaklarına uymanın önemini anlatmak gerekir. Kur’an ve sünnet, İslam’ın temelini oluşturur. Bu kaynaklara uymak, Allah’ın rızasını kazanmak anlamına gelir.

Cevapla