İstişâre ne demek? Kısaca

Question

İstişare Nedir? Kısa bilgi

Sözlükte “birine bir konuyu danışmak, görüşünü sormak” demektir. “Şûra” ve “müşâvere” kelimeleri ile eş anlamdadır.

İşleri danışarak yapmak İslâm’ın temel ilkelerinden biridir. Kur’ân’da Hz. Muhammed (a.s.)’e, dolayısıyla bütün mü’minlere hitâben; “(Yapacağın) iş (ler) hakkında onlara (ashabına) danış. Azmedip karar verince de Allah’a dayanıp güven…” (Âl-i İmrân, 3/159) buyurulmuştur. Peygamberimiz (a.s.), bu emre uyarak yapacağı işleri ashabı ile görüşmüş, onların fikirlerini almış, alınan kararları uygulamıştır. Mesela Uhud savaşını, müdafaa veya meydan savaşı yapma konusunda arkadaşlarına danışmış, kendi fikri, Medine’de kalıp savunma savaşı yapmak olduğu halde, istişâre sonucu sahâbenin çoğunun görüşüne uyarak Medine dışına çıkılması kararını uygulamıştır. Halifeler de Peygamberin yolunu izlemişlerdir.

Danışılacak kimsenin; akıllı, tecrübeli, sağlam fikirli, ihlaslı ve dost insan olması gerekir. Akılsız, tecrübesiz, bozuk fikirli, sahtekâr ve düşman insandan danışman olmaz.

Kur’ân’ın 42. sûresinin adı da Şûrâ’dır. Bu sûrenin 36-39. âyetlerinde Allah’ın mükâfât va’dettiği insanların 10 özelliği zikredilmiştir. Bu özelliklerden biri de “onların işlerini aralarında danışarak yapmalarıdır.” (Şûrâ, 42/38)

İşlerini istişare ile yapan insan, yanılma ve başarısızlığını en alt düzeye indirmiş olur. Atalarımız “işlerini danışarak yapan dağları aşar, danışmayan düz yolda şaşar” diyerek konunun önemini çok güzel dile getirmişlerdir.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2022-06-21T21:46:30+03:00

    İstişare kelimesinin lügatta bulunan anlamı; birine bir konuyu danışmak, görüşünü sormak gibi anlamlara gelmektedir. İslam; istişareye önem vermiş,yapılacak işlerin danışılarak, istişare edilerek yapılmasını istemiştir. Danışılacak kimsenin; akıllı, tecrübeli, sağlam fikirli, ihlaslı ve dost insan olması gerekir. Akılsız, tecrübesiz, bozuk fikirli, sahtekâr ve düşman insandan danışman olmaz.

    En iyi cevap

Cevapla