İslamda Dua Nedir ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dua Hüsnühaldir

Islamda Dua Nedir

İnsanoğlu; akıl ve inanç sahibi olmakla birlikte, kabiliyet ve kudreti sınırlı olan bir varlıktır. Aynı zamanda o, arzu ve ihtiyaçlarla kuşatılmış bir dünyada yaşamaktadır. Allah ise; yaratandır; gücü sonsuz, rahmeti geniş ve iyilikleri bol olandır. Dua, Allah’ın yüceliği karşısında insanın aczini ve zafiyetini itiraf etmesi, sevgi ve saygı ile Allah’ın lütuf, nimet ve yardımını, dünya ve ahrette iyilikler ihsan etmesini istemesidir. Aynı şekilde dua; insanoğlunun üzerindeki sıkıntı, dert ve belaların giderilmesini; günah, hata ve kusurlarının bağışlanmasını Allah’tan niyaz etmesidir.

Her insan zaman zaman, üstesinden gelemeyeceği birçok olay ve sıkıntı ile karşılaşır. Böyle durumlarda insan, Allah’a sığınma ve O’ndan yardım isteme ihtiyacı hisseder ve dua eder. Allah Teala (cc) bir ayetinde mealen “(Ey peygamber!) De ki; Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” (1) buyurmuştur. Nitekim Yüce Allah birçok ayette insanların dua etmelerini istemekte, sıkıntı anında gidecek başka kapısının bulunmadığını itiraf etmesini de kulluk olarak kabul etmektedir.

Sevgili Peygamberimiz (sav) de; “Allah’ın fazlı kereminden isteyin, Çünkü Allah, kendisinden bir şey istenmesini sever. En faziletli ibadet, (dua edip) bir sıkıntının kalkmasını beklemektir.” (2) buyurmuştur.

Dua; ibadetin ve kulluğun özüdür. İnsanın hayatındaki en değerli an, yüce Allah’a yöneldiği ve O’nunla baş başa kaldığı zaman dilimidir. Nitekim Yüce Rabbimiz böyle anları kulluğun safiyane işareti kabul etmekte ve şöyle buyurmaktadır: Rabbinize için için yalvararak, başka nazarlardan uzak, gizlice dua edin.”  (3) Her hususta olduğu gibi en güzel duayı yine Peygamberimiz (sav)’den öğreniyoruz; O (sav) bir defasında: “Allah’ım! Ayrılıktan, iki yüzlülükten, kötü ahlaktan sana sığınırım. Yine; Allah’ım! Fakirlikten, yoksulluktan, zilletten ve zulme uğramaktan sana sığınırım.” (4) şeklinde dua buyurmuşlardır.

Kendimiz için dua edebileceğimiz gibi, başkaları içinde dua edebiliriz. Beş vakit namazımızda okuduğumuz Fatiha suresinde “(Ey Rabbimiz!) Biz ancak sana ibadet eder, ancak senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ilet.” Diye; yine namazımızın son oturuşunda “Rabbimiz, hesabın görüleceği gün, beni, ana-babamı ve bütün Mü’minleri bağışla.”(5) diyerek Ana baba ve bütün Mü’minlere de dua etmekteyiz.

Şunu da göz ardı etmemeliyiz ki; İnanan insanın halisane bir niyetle hayırlı bir amelde ve faydalı bir işte gayret göstermesi onun duası olmaktadır. Unutmamalıyız ki;“Ayinesi iştir kişinin” düsturu gereğince; amellerimiz, duamızın makbuliyetini belirleyen esas unsur olmaktadır.  Dolayısıyla niyetlerimiz ve amellerimiz aynı zamanda bizatihi duamızdır.

1- Furkan, 25/77

2-Tirmizi, Deavat,6.

3- A’raf, 7/55.

4-İbnMâce,Dua,78;Ebû Davud,Salat,367.

5-İbrahim, 14/41.

6-Bakara, 2/186.

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    0
    2022-08-26T15:40:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua

    Dua ederken aynı anlama gelecek şekilde benzer dua etmek günah mı ? Cehennemden koru dedik bide cehennem azabından koru.
    Birde dua ederken hep aynı sirada dua etmek caiz mi ? Ben dua ederken ezberledim.ayni seyleri sirayla söylüyorum.

      0
      2022-09-21T21:58:17+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Neden günah olsun ki. Defalarca da cehennem azabından koru deseniz bile duadır. İkinci soruya cevap verecek olursak; dua ederken ezberlemiş, adeta klişeleşmiş sözlerden uzak durmak gerekir. O anda içinizden Allah’a nasıl yalvarmak geçiyor ise o şekilde dua etmelisiniz.

    0
    2022-09-08T07:11:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua

    Günahkar biriyle her türlü günahı işleyenle günah işlemekten çekinen namazında niyazında olan birinin duasinın kabul olma olasıliği birbirinden farklı mıdir?yani günah işleyenin duanin kabul olması daha düşük müdür?

    1
    2022-09-21T22:02:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua; mü’minin adeta silahıdır. Duayı şu şekilde açıklarsak çok daha iyi anlaşılır;

    İnsanoğlu dua ederken adeta şunu söylemektedir; Ya Rabbi! Ben aciz bir kulum. Sen istemedikçe elimden hiçbir şey gelmez. Bana yardım et Allah’ım.

    Yine şunu unutmamak gerekir; İnanan insanın halisane bir niyetle hayırlı bir amelde ve faydalı bir işte gayret göstermesi onun duası olmaktadır.

    En iyi cevap
    0
    2023-05-25T20:19:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Alllah; (cc) samimi bir şekilde edilen duaları kabul eder inşaallah. Yeter ki bizler; dua ederken duamızda samimi olalım. Aynı hatalara tekrar düşmekten uzak duralım.

Cevapla