Paylaş
Çıplak-Tesettürsüz zikir çekilir mi?
Question
Allah Teâlâ ve Resulünü (s.a.), yeni banyolarda (saunalarda), tuvaletlerde; abdest alırken, banyo yaparken ve çıplak bir şekildeyken zikretmek uygun mudur?
Banyolarda çırılçıplak bir şekilde abdest almak da necis olan mekânlarda Allah Teâlâ ve Resulünü (s.a.) zikretmek de mekruhtur. Ahır, banyo, tuvalet, bu necis yerlerdendir. Bu yerlerde insan sadece kalbiyle hatırlayıp bununla yetinmelidir. Çünkü Allah Teâlâ’ya ve isimlerine saygı göstermek şarttır.
Peygamber (s.a.), Allah Teâlâ’yı zikretmeye sürekli bir şekilde devam etmiştir. Ancak Allah Teâlâ’yı ve Resulünü (s.a.) pis yerlerde zikretmemek gerekir. Dini görev ve emirler yerine getirilirken mekân seçimine de özen göstermek lazımdır. Bu alanlar; açık, kapalı, sağlam yerler olsun veya olmasın durum aynıdır.
Pis olan şeylerin kalıntılarının, izlerinin, kokularının, insanın nefretine sebep olduğu malumdur. Melekler de aynı şekilde bu mekânlardan nefret ederler. Abdest alan kişi bu mekânlarda abdest aldığı esnada Allah Teâlâ’ya dua edemez. Bazı görüşlere göre ise abdest esnasında temiz mekânlarda dua edilebilir.
İçki içilen kaplar sadece yıkamakla temiz olur mu? Ehli kitaptan satın alınan veya ödünç alınan kaplar temiz midir?
İçki içilen bir kap sadece su ile yıkansa temiz olur. Deterjan kullanılması şart değildir, çünkü su tek başına zaten temizleyicidir. Nitekim ayette şöyle buyurulmuştur:
وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً طَهُورًا
“Gökten temiz su indirdik
Yine ehli kitabın kapları da aynı şekilde temizlenir. Çünkü onlar kendi kaplarında domuz pişirir ve o kaplara içki koyarlar. Ancak ehli kitaptan alınan kaplar hiç kullanılmamışsa yani içki konmamış ve domuz da pişirilmemişse yıkamaya gerek kalmaz.
Dini Siteler
Sorduğunuz konular, İslam’da temizlik, mekânın hükmü ve zikir adabıyla ilgilidir. Diyanet’in ve muteber fıkıh kaynaklarının görüşlerine göre şu şekilde açıklanabilir:
1. Banyoda veya çıplakken Allah Teâlâ’nın ve Resulünün zikri caiz midir?
Genel hüküm:
Tuvalet, banyo, ahır gibi yerlerde sesli zikirde bulunmak mekruhtur. Bu tür yerler, İslam fıkhında “necis yerler” olarak kabul edilir.
Zikrin kalben (içten, sessizce) yapılması caizdir ve saygıya uygundur.
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), tuvalete girerken Allah ismini anmayı yasaklamış ve şu şekilde dua etmiştir:
“Allahümme innî e‘ûzü bike mine’l-hubsi ve’l-habâis.”
“Allah’ım! Pislikten ve kötü varlıklardan Sana sığınırım.”
(Buhârî, Vudû’ 9; Müslim, Hayz 122)
Banyo ve sauna gibi yerlerde çıplakken zikir hakkında:
Bu durumda da, dilin susması, kalbin zikretmesi tercih edilir.
Fıkıh kitaplarında bu tür mekânlarda “zikrullahı bırakmak değil, edebe riayet” için susmak tavsiye edilir.
Sonuç:
Tuvalet ve banyo gibi yerlerde sesli zikir mekruhtur.
Kalben zikretmek caiz ve uygundur.
Abdest esnasında, temiz bir yerde ise dua etmekte sakınca yoktur. Pis bir yerde ise dua etmeyip sadece niyetle yetinmek uygun görülür.
2. İçki içilen kaplar nasıl temizlenir?
İçki necis sayıldığı için, o içkiyle temas eden kap da necis olur.
Bu kabın temizliği için su ile yıkanması yeterlidir. Deterjan şart değildir.
Kur’an’da şöyle buyrulur:
“Ve enzelnâ mine’s-semâi mâen tahûrâ.”
“Biz gökten tertemiz su indirdik.”
(Furkân 25/48)
Bu ayet suyun temizleyici özelliğine işaret eder.
3. Ehli kitaptan alınan kaplar temiz midir?
Ehli kitaptan alınan kaplar, daha önce domuz eti pişirilmiş veya içki konmuşsa, yıkanarak temizlenir.
Kullanılmamış, tertemiz kaplarda ise temizlik şüphesi yoksa kullanmakta bir sakınca yoktur.
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), Yahudilerin kaplarında yemek yemiştir ama onların necis kapları için yıkamayı tavsiye etmiştir.
Ebû Sâbit (r.a.) rivayet ediyor:
“Yahudi kaplarında yemek yiyebilir miyiz?” diye sordum.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurdu:
“Eğer başka bir şey bulamazsanız yıkayın, sonra yiyin.”
(Buhârî, Vudû’ 69)
Özetle:
| Konu | Hüküm | Delil/Kaynak |
|---|---|---|
| Tuvalette sesli zikir | Mekruh | Hadis (Buhârî, Müslim) |
| Banyoda çıplakken zikir | Kalben caiz, sesli mekruh | Fıkıh kitapları, edep |
| İçki içilen kap | Yıkanınca temiz | Furkan 25/48 |
| Ehli kitaptan alınan kap | Temizlenirse kullanılabilir | Buhârî, Vudû’ 69 |
BENZER KONULAR:
- Allah’ın en sevdiği zikir nedir ?
- zikir ne Demek? Kısaca
- Hafi zikir ne demek? Kısaca
- Cehri zikir nedir? Kısaca
- Dua, Zikir ve Salâvat Getirmenin Fazileti ve Adabı
- Tümünü görüntüle.
- Dini soru sor Cevap Al
- Dini soru sor Cevap Al Sitesi Hakkında Bilgi
- Dini soru sor kimin?
- Dini soru sor imamlar cevaplıyor
- Dini soru sorabileceğim site arıyorum ?
- Tümünü görüntüle.

Answers ( 11 )
Zikir, Allah’ı anmak ve O’na yönelmek olduğu için esasen kalbin iştirakiyle yapılan bir ibadettir. Bu yönüyle zikir için belirli bir fizikî şart aranmaz; yani kişi her hâlükârda Allah’ı anabilir. Ancak bu durumun edep ve saygı boyutu da vardır.
Zikirde Tesettür ve Edep
Bazı özel hâller:
Sonuç:
Tesettürsüz zikir çekmek caizdir, yani yapılabilir; ancak edeple, Allah’a karşı saygıyla yapılacaksa örtülü ve temiz olmak daha faziletlidir. Bu, Allah’la olan ilişkiyi daha derin ve saygılı kılar.
Ben tesettürsüz biriyim üniversiteye gidicem. Yolda ve ya üniversitede yalnız olurken zikir çekmem caiz mi? ( Olduğum ortamda namahremlerde varsa.
Evet, caizdir.
Zikir Allah’ı anmaktır; yalnızken, yolda, üniversitede veya namahrem kimseler varken de yapabilirsin. Tesettürlü olmamak zikre engel değildir, fakat bir farzı ihmal etmeyip kapanmak dini kurallara ve adaba daha uygundur.
“Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler.” (Âl-i İmrân 3/191) Yeter ki kalpten ihlâsla yapılsın, gösteriş niyeti olmasın.
Bir kadının diğer tesettürsüz ancak avret yerlerini iç göstermeyen dar kiyafetlerle kapatmış birinin yüzüne bakması caiz mi? ( Yüzüne baktığı halde dar kiyafetle kapanmış organlarda görünüyor yani forması kendisi görünmüyor yani iç gösteren kiyafet değil)
Mesela ben kızlarla oturuyorum onun defterine bakınca ayağını da görüyorum yüzüne bakıncada avret yerlerini görüyorum ( içini değil dar olduğu için formasını) . Yada metroda ve ya münisbiste tam yer olmasa da yüzlerine bakmadan aşağıya doğru bakıyorum bu zaman heç kadın hem de erkek bacaklarını görüyorum ( göbek deliği ve diz kapağı arasınıda) ancak dediğim gibi içini değil formasını , bu zaman mecbur olmadıkça bakmam caiz mi? Yoksa gözlerimi kapatmalımıyım
İslam’da ir kadının, tesettürlü olmayan ancak avret yerlerini (iç göstermeyen) dar kıyafetle örtmüş başka bir kadının yüzüne ve elleri bakması caizdir. Ancak, avret mahalli sayılan diğer bölgelere (saç, kulak, boyun, bacak, kol vs.) bakmak caiz değildir. Göz bu tür yerlere istemeyerek ilişirse günah yoktur, ancak bakışları orada bilerek ve isteyerek tutmak haramdır.
Mecbur olmadıkça, bir kadının veya erkeğin avret mahalline bakmak caiz değildir. İstem dışı (gözünüzün ilişmesi) bir bakışta günah yoktur, ancak ikinci bir bakış haramdır. Bu nedenle, gözlerinizi kapatmak yerine, bakışlarınızı kontrol altında tutmanız ve avret mahalline iliştiğinde hemen çevirmeniz en uygun olanıdır. Bu, nefsi terbiye etmenin ve haramlardan sakınmanın (takvanın) bir gereğidir.
Mesela yanında biri dar pantolonla oturuyor ben telefonuma bakınca onun ayaklarını da görüyorum. Ancak oraya bakmıyorum sadece göz hizamda oluyor. Bu zaman telefona bakmalı mıyım aynı şey yüzüne bakınca da oluyor yani yüzüne bakıyorum ancak bedeni göz hizamda oluyor. Bende kızım oda. ( Mecbur olmadıkça bakınca yüzüne)
Eğer özellikle bakmıyor, sadece göz hizanda olduğu için istemsiz görüyorsan günah olmaz.
Ama bilerek bakmaktan kaçınmak gerekir. Telefondan bakmanda da aynı hüküm geçerlidir.
Yani mesela birinin yüzüne bakıyorum ancak tüm bedeni göz hizamda yani dar pantolon giymiş ve ben görüyorum. Bu halde yine de onun yüzüne devamlı bakmam caiz mi?
Üzerinde yalnızca kedi burnu ve kedi bıyıkları baskısı bulunan bir kıyafet giymek günah olur mu? Bu baskı canlı figürü sayılır mı?
Hayır, üzerinde sadece kedi burnu ve bıyıkları gibi canlının bütünü veya yüzü belli olmayacak şekilde yapılmış bir baskı varsa, bu canlı resmi sayılmaz ve günah olmaz.
İslam’da canlı varlıkların (insan, hayvan gibi ruh taşıyanların) tam ve canlı gibi görünen resimlerini veya heykellerini yapıp bulundurmak mekruh ya da haram sayılmıştır.
Ancak sadece bir kısmı (örneğin sadece göz, el, bıyık, burun vb.) çizilmişse ve canlı olarak algılanmayacak durumdaysa, bu caizdir.
Hocam peki bikini denen kıyafetliylen dua etmek vb uygun mu, sahilde otururken.
Bikini, örtülmesi farz olan avret yerlerini (erkekler için göbek-diz arası, kadınlar için ise el, yüz, ayaklar dışındaki tüm beden) kapatmadığı için, bu kıyafetle namaz kılmak veya dua etmek geçerli sayılmaz. Namaz için setr-i avret (avret yerlerini örtme) şarttır. Sahilde otururken genel olarak dua etmekte bir sakınca yoktur, ancak mahrem olmayan kişilerin yanında bikini gibi açık kıyafetle bulunmak da tesettür kurallarına aykırıdır. Dolayısıyla hem namaz hem de tesettür açısından uygun değildir. Yine de samimi bir niyetle yapılan kalben dua (örneğin içinden Allah’ı anmak) her halükarda caizdir; ancak edep ve İslami kurallar gereği, mümkün olduğunca örtünmek daha uygundur.