İslam, bir canlının hayatına son vermeyi nasıl bir ibadet olarak tanımlar?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslam, Kurban kesmeyi nasıl ibadet olarak tanımlar?

Islam bir canlinin hayatina son vermeyi nasil bir ibadet olarak tanimlar

İslam’ın dünya görüşünde evrende hiçbir şey tesadüfen meydana gelmiş değildir. Allah’ın varlığa yüklediği anlam onun varlık sebebidir. Bir kanaryanın ötüşü, bir kelebeğin kanat çırpması, bir karıncanın toprakta yürüyüşü, bir arının bal yapması. Her bir canlı Allah’ın kendisine lütfettiği eşsiz yapısıyla adeta yeryüzünde dev bir koronun üyesidir.

Kur’an’ın haber verdiğine göre tüm canlılar insanın sağlıklı huzurlu yaşaması içindir. Güneş, Ay, yıldızlar, yeryüzünde denizler, bitkiler. hayvanlar…. Yüce Yaratıcı tüm bunları insanın emrine vermiştir. Kurbanlık hayvanlar olan koyun, keçi, sığır ve deve de böyledir. Bun- lar sadece sütü, yünü vs. ile değil, eriyle de insana yararlıdır. Gıda mühendisleri ve beslenme uzmanlarının birçoğuna göre etin insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Insanın tabiattan ve tabiatın için- deki canlılardan ihtiyaç duyduğu kadar ve usulünce istifade etmesi helaldir.

Diğer taraftan Islam’ın varlık anlayışında hiyerarşik bir düzen vardır. Buna göre Tanrı yaratan, alem ise yaratılandır. insan, alemin bir parçasıdır ve diğer canlılar da bir bakıma onun emrindedir. İnsanın kendisine helal kılınmış hayvanların etini tüketmesi ve dinde uygun görülenleri kurban niyetiyle keserek ihtiyaç sahipleriyle paylaşması, varlık hiyerarşisine saygının bir ifadesidir. Bir hayvanı kurban niyetiyle kesmek, tarihte sadece Güneş’i veya yıldızı değil, sığını bile tanrılaştıran inanç sapmalarından arınmak ve kimin Rab, kimin kul olduğu bilincini ortaya koymaktır.

Kurban kesmek, bir hayvanın canina sebepsiz yere kıymak değildir. Zira İslam sadece insana değil, hiçbir canlıya en ufak bir zarar vermeyi onaylamaz. İslamda bitki ve hayvan da dahil tüm canlıların dokunulmaz hakları vardır. Mesela Peygamber Efendimiz, yanında ye tiştirdiği Usame b. Zeyd’i uyararak “Usame, sorumluluğundaki hayvanla ra karşı dikkatli ol! Yoksa kryamet gü nünde onlar tarafından Allah’a şikayet edilirsin.” demiştir. O hålde kurban kesmek asla bir hayvanı sebepsiz yere öldürmekle eş tutulmamalı dir. Bilakis Islam bunu kesinkes yasaklar. İslam’da kurban kesmek tipkı namaz gibi, oruç gibi kural ları belirlenmiş, sınırları çizilmiş bir ibadettir. Kurban, bir hayvanın ancak ibadet amacıyla kesilmesiyle gerçekleşir. Bir Müslüman için dini bir görev olan kurban, yılda bir kez hac günlerinde gerçekleştirilir. Ayrıca Allah’ın bir anne-babaya ço cuk lütfetmesi, bir insana istediği helal bir şeyi nasip etmesi, insanın çekindiği bir şeyden koruması vs. durumlarda şükür vesilesi olarak da kurban kesilir. geçerken dergisi

BENZER KONULAR:

Kurban kesmek

Kurban hükmü ve hikmetleri

Bir hayvanın ölümüne sebep olmanın günahı nedir

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, bir canlının hayatına son vermeyi genel olarak ibadet olarak tanımlamaz. İslam’da, canlıların hayatına saygı duymak ve onları korumak önemli bir prensiptir. İslam’da, insan hayatı kutsaldır ve cinayet işlemek, bir canlıyı haksız yere öldürmek büyük bir günah olarak kabul edilir.

    Ancak, bazı durumlarda İslam hukuku çerçevesinde hayvan kesimi gibi belirli şartlar altında canlıların hayatına son vermek mümkündür. Kurban kesimi gibi belirli ritüellerde, hayvanların İslami usullere uygun şekilde kesilmesi kabul edilir. Bu kesimlerde amaç, Allah’a ibadet etmek, sadaka vermek veya adaklarını yerine getirmektir. Bu tür kesimlerde, hayvanın acı çekmemesi ve hızlı bir şekilde ölmesi için belirli usuller ve kesim yöntemleri uygulanır.

    Ancak, genel olarak İslam’da canlıların hayatına son vermeyi bir ibadet olarak tanımlamaz. İnsanlar, doğadaki diğer canlılarla uyum içinde yaşamayı ve onları korumayı hedefleyen bir sorumlulukla hareket etmeye teşvik edilirler.

    En iyi cevap

Cevapla