İçki içmenin günahı nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İçki içmenin dindeki yeri

Icki icmenin gunahi nedir

Yüce dinimiz İslam aklı, malı, canı ve namusu koruma altına almış, bunları güzelce değerlendirmeyi farz kılmış, bu değerlere herhangi bir şekilde zarar vermeyi de yasaklamıştır. Dünya ve ahiret mutluluğunu engelleyen; kişisel, ailevi ve toplumsal huzursuzluklara yol açan başta alkol, içki ve sigara olmak üzere bütün zararlı alışkanlıklar yasaklanmıştır.

Uyuşturucu maddelerden sigara, alkol ve diğer alışkanlıkların en belirgin özelliği, az miktarda kullanılsalar bile zamanla bağımlılık yapmalarıdır. Bütün insanları, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi sigara, alkol ve diğer zararlı alışkanlıkların ağına düşmekten korumak hepimizin görevidir. Yapılan araştırmalara göre sigaraya başlama yaşı 10-11’e kadar düşmüştür. Diğer zararlı alışkanlıkları kullanan gençlerimizin sayısı da her geçen gün artmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’ de Yüce Mevlamız; “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın”1 buyurarak, bile bile kendimizi tehlikeye atmak demek olan sigara, içki ve benzeri bütün kötülüklerden uzak durmamızı emretmektedir.

Diğer bir ayette ise; ‘Ey iman edenler! İçki, kumar, putlara kurban kesilen sunaklar, fal okları, ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz”2 buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (SAV) de bir hadisi şeriflerinde “Sarhoşluk veren şeylerden sakının. Çünkü sarhoşluk veren şeyler bütün kötülüklerin anasıdır.”3 buyurmuştur.

İçkinin vücudu tahrip ederek birçok hastalıklara sebep olduğu, zihnin faaliyet dengesini bozduğu, içki yüzünden çeşitli kavgaların yaşandığı, trafik kazaların yaşandığı ve nice ailelerin içki ve diğer zararlı alışkanlıklar yüzünden dağıldığı çok üzüntü verici bir hakikattir. Bu zararlı alışkanlıkların aile hayatına, iş hayatına, aile ve ülke ekonomisine, ferdii ve toplumsal ahlaka (namus, iffet, şeref ve haysiyet)gibi manevi değerlere verdiği zararlar sayılamayacak kadar çoktur.

Zaman kaybetmeden gereken tedbirleri alarak zararlı alışkanlıklardan kendimizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi bir an önce kurtarmalıyız. Beyni uyuşturulmuş, sağlını kaybetmiş ve her şeyinin yitirmiş nesillere sahip bir milletin ayakta durması mümkün değildir.

Yüce Mevla bizleri, çocuklarımızı ve gençlerimizi bu zararlı alışkanlıklardan korusun.

Benzeri konular:

  • İçkili parti afişi yırtmak kul hakkı mıdır?
  • Sarhoş olmayacak kadar az içki içmek haram mı
  • İçkili kişinin artığı yenir veya içilir mi?
  • Rüyada içki içtiğini görmek
  • Osmanlı’da içki içen padişahlar oldu mu?
  • Tümünü görüntüle.

Answer ( 1 )

    1
    2022-01-20T23:55:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İçki içmek bilindiği gibi Kur’ân-ı Kerîm ve Sünnet’le yasaklanmıştır.

    Kur’ân-ı Kerîm’deki hükümler ise şarabı bir defada yasaklamamıştır. Yasaklama işlemi, yavaş yavaş gelmiştir. Allah Teâlâ içkinin kesin olarak yasak edildiği âyette ise şöyle buyurur:

    “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?” (Maide 90-91)

    Bu âyetin iniş nedeni Hz. Ömer (r.a.)‘in dilekte bulunmasıdır. Rivayete göre Hz. Ömer (r.a.) Hz. Peygamber (s.a.v.)’e, “Şarap malı yok ediyor, aklı gideriyor. Onu bize açıklasın diye Allah Teâlâ’ya dua ediver,” dedi ve “Allah’ım! Bizi içki hakkında yeterli bir açıklama ile aydınlat” diye dua etmeye başladı. İlk olarak şu âyet nazil oldu:

    “Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı yararlar vardır. Fakat günahları, yararlarından daha büyüktür.”(Bakara 219)

    Bunun üzerine bazı insanlar şaraptan kaçınırken, bazıları da yararından faydalanıp günahını bırakacaklarını söylediler. Hz. Ömer (r.a.) “Daha fazla açıklama yap Allahım” diye dua etti. Arkasından Allahü Teâlâ’nın şu âyeti nazil oldu:

    “Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.”(Nisa 43)

    Bunun üzerine bazıları “Bizi namazdan alıkoyan şeyden bize yarar yok, Allahım!” diye dua etmeye devam etti. Sonunda Allahü Teâlâ’nın yukarıda anılan Maide sûresinin 90. ayeti nazil oldu. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a.) “Vazgeçtik, ya Rabbi!” diye karşılık verdi.

    İslam hukukçularından Ebû Hanîfe ile Ebû Yûsuf, ayette geçen hamrın, yaş üzüm suyunun kaynatılıp köpüğü attıktan sonraki çiğ ve keskin durumu olduğunda ittifak etmişler. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de Yûsuf sûresinde, “Ben düşümde hamr sıktığımı görüyorum” (Yusuf 36) ifadesindeki “hamr” kelimesi, sıkılma sonucu şarap durumuna gelen yaş üzümü ifade etmektedir.

    Ayette Allahü Teâlâ şarabın pislik olduğunu “rics” kelimesi ile beyan etmektedir. “Rics” kelimesi ayn’ı yani “kendisi haram” demektir. Dolayısıyla bunların şeytanın işi olması, bunlardan vazgeçmeyenlerin şeytana tabi olması ve Allahü Teâlâ’nın razı olduğu şeylerden uzaklaşması demektir. Ayetin devamında “ondan sakının” ifadesi, şaraptan sakınma yönünde bir emir olup haramlık konusunda açık bir ifade olmaktadır. Peşinden şarabın haram olduğunu pekiştiren 91. ayet nazil oldu.

    “ Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bundan vazgeçtiniz değil mi?(Maide 91) buyrulmuştur. Ayetteki “Artık bundan vazgeçtiniz değil mi?” ifadesi, içkiden sakınma yönündeki emrin çok açık bir ifadesidir.

    Hz. Peygamber (s.a.v.)’in şarabın haram olduğunu bildiren birçok hadisi mevcuttur.

    Şarabın haram olduğunu kesin bildiren delil ise, “Allah içki ile ilgili on kişiye lanet etti” hadisidir. (Ebû Dâvûd, “Eşribe” 20, 36)

    Bir başka hadisinde, “İçki içen, puta tapan gibidir” ( Muslim, (“Eşribe” 73, 2003); Ebû Dâvûd, (“Eşribe” 20, 3679).

    “İçki kötülüklerin anasıdır” buyrulmaktadır. ( Nesâî, (“Eşribe” 44).

    Diğer bir hadisinde de, “Kişi içki kadehini eline aldığı zaman yerde ve gökteki bütün melekler ona lanet eder. Eğer onu içerse kırk gün namazı kabul olunmaz. Eğer içmeye devam ederse puta tapan gibi olur.” buyrulmaktadır. (Tirmizî, (“Eşribe” 1); Nesâî, (“Eşribe” 43); İbn Mâce, (“Eşribe” 4); Dârimî, II, 111)

    Bütün âlimler, kasden içki içmenin en büyük günahlardan olduğunda ittifak etmişlerdir.

    En iyi cevap

Cevapla