Hasta iken verilen oruç fidyesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hasta iken verilen oruc fidyesi

Selamün aleyküm. Kronik bir hastalıktan dolayı tutulamayan oruçlar için fidye ödenmiştir. Hastalık bir şekilde iyileştikten sonra, o kişi geçmişte fidyesini ödediği oruçları tekrar kaza edecek deniliyor. Fidyesi ödenen geçmiş zaman oruçlarının kaza edileceğine dair bir hadis veya Kur’an’da delil var mı.

Oruç tutamayan hasta iyileşirse verdiği fidyeler sadaka sayılır orucunu kaza etmesi gerekir Çünkü fidye verecek kişi iyileşme ümidi olmayan hasta olmalıdır

“O size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yahut seferde olur da oruç tutmazsa, tutamadığı günler sayısınca, sıhhat bulduğu veya yolcu olmadığı başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık veya ağır hastalık gibi sebeplerle oruç tutmaya gücü yetmeyenler üzerine, bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lâzımdır…”(Bakara, 2/184).

Ayetin açık ifadesinden de anlaşıldığı gibi oruç hakkındaki fidye; hastalık ve ihtiyarlık gibi bir mazeret dolayısıyla eda ve kazaya imkân bulunmadığı zaman verilir.

Bir kişi tutamadığı oruçların fidyesini verse, sonra da oruç tutabilecek duruma kavuşsa, evvelâ verdiği fidyelerle yetinemez, tutamadığı oruçları kaza gerekir.

Hocam, ayette fidye ödendikten sonra iyileşme olursa da, oruçlar tekrar kaza edilir diye mi tefsir ediliyor. 30 sene kronik hastalığından dolayı tutamayan, 30 yıl sonra tıp o hastalığa kesin tedavi çözümü bulunca o şahsın 30 yıllık orucu kaza etmesi gerekiyor. Yani 30×30=900 gün. Alimler yorum yaparken böyle bir durumu dikkate almışlar mı. Çünkü ayet yorumlanacak bir ayet. Elhamdülillah en doğrusunu ALLAH (c.c) bilir.
Alimler fıkıh kitaplarında iyileşme ümidi olmayan fidye çıkarır şayet iyileşme ümidi olan kişi fidye vermişse fidyesi sadaka sayılır ve mutlaka orucu kaza etmesi gerekir yazmışlar delileri nedir Nasıl yorumlamışlardır geniş bir zamanda bakmak lazım
Bir de bu yorum Hanefi mezhebine göredir imam Şafii imam Ahmed bin hanbel İmam Malik bu konuda ne demişler geniş bir zaman lazım bunlara ve şu anda mümkün değil çok yoğunuz
İnşaallah hocam. Müsait bir vaktinizde konunun takipçisi olup, diğer mezhep imamlarının da bu konudaki fetva ve delillerini bildirirseniz seviniriz. ALLAH (c.c) emeklerinizi kabul etsin ve razı olsun.
Şafii mezhebine göre iyileşen hasta fidye çıkarmaz ama hanefi mezhebine göre hasta iyileşirse kaza eder.
Bilgiyi çoktan bulduk fakat konuyu kaybettik smile
Teşekkür ederim hocam.

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-31T15:09:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Oruç Rabbimiz (cc)’un emridir. Müslümanın oruç tutmaya herhangi bir mazereti yok ise Ramazan ayında oruç tutması farzdır. Fakat iyileşme ümidi olmayan hastalar veya oruç tutmaya kadar yaşlı olanlar oruçlarını tutmaz, yerine tutulmayan her bir oruç için fidye öderler. Fidyenin asgari miktarı ise fitre miktarıdır. Fakat kişi bu oruçların fidyesini ödese bile, bu hastalığından kurtulup oruç tutmaya mani bir engeli kalmaz ise tutamadığı oruçları kaza etmesi gerekmektedir.

  1. komutan
    0
    2023-06-09T15:30:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hasta olan kişiler, bazı durumlarda oruç tutmayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremeyebilirler. İslam dini, hastalık veya sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayan kişileri oruç tutmaktan muaf tutar.

    Hasta olan bir kişi, geçici olarak veya kalıcı olarak oruç tutmaktan muaf olduğunda, bu durumda oruç yerine fidye verme seçeneği bulunmaktadır. Fidye, oruç tutamayan kişinin her kaçırılan oruç için fakirlere yemek vermek veya fidye miktarına denk gelen bir miktar para bağışlamak şeklinde olabilir.

    Fidye miktarı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır ve mezheplere göre de değişebilir. Genel olarak, oruç tutamayan bir kişi fidye olarak her kaçırılan oruç için bir miskin kişiye yemek vermek veya fidye miktarına denk gelen bir miktar parayı fakirlere dağıtmakla yükümlüdür.

    En iyi cevap

Cevapla