Ramazan Orucunun Kazası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bozulan Ramazan Orucunun Kazası

Bozulan Ramazan Orucunun Kazasi

Kaza, sözlük anlamı, ‘yerine getirmek’ demektir. Dini terim olarak kaza orucu, bozulan Ramazan orucunun yerine, Ramazan ayının dışında gününe gün oruç tutmaktır.

Ramazandan bir gün veya daha fazla oruç tutmayan/tutamayan kimselerin bunları kazâ olarak tutmaları gerekir. Tutamama hastalık, yolculuk, hayız, nifas ve benzeri özürler sebebiyle olabileceği gibi, başladıktan sonra bozulmuş nâfile oruçların kazâsı da olabilir.

Ramazan orucunu tutarken yukarıdaki maddelerden birini veya birkaçını yapan kimsenin orucu bozulur ve bozulan bu orucun yerine gününe gün kazâ etmesi gerekir.

Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Sizden her kim, hasta veya yolcu olursa, diğer günlerde tutamadığı günler sayısınca oruç tutsun.”

Âişe (r.anha)’dan rivayetle: “Bizler, Peygamber (s.a.v.) döneminde aybaşı olunca, orucu kazâ etmekle emrolunurduk.” Ramazan orucunun kazâsı, özür bulunsun veya bulunmasın ömür boyu tutulabilir. Ancak diğer senenin Ramazan ayı gelmeden tutulması daha iyidir. Âişe (r.anhâ)’dan rivâyetle: “Benim Ramazan ayından kalma oruç borcum olurdu. Şâban ayı gelinceye kadar onu kazâ edemezdim. (Şaban ayında kazâ ederdim.)
Ramazan ayından oruç borcu olan bir kimse, bunları kazâ etmeden öbür Ramazan gelse, evvelâ Ramazan orucunu tutar, önceki Ramazandan kalan borçlarını erteler/sonra tutar. Ramazan orucunun kazâsını peş peşe tutmak müstehaptır. Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kimin oruç borcu varsa, bunu peş peşe tutsun, aralarını açmasın.”

Oruç borcu olan kişi, farklı zamanlarda ayrı ayrı olarak da tutabilir/câizdir. Bir adam Rasûlüllah (s.a.v.)’e Ramazanda tutamadığı oruçlarını nasıl kazâ edeceğini sormuş ve: “Aralıklı olarak tutmam bana yeterli olur mu?” demişti. Peygamber (s.a.v.): “Senin başkasına borcun olsa ve onu bir dirhem, iki dirhem gibi taksitler hâlinde ödesen, alacaklı bunu senden kabul eder mi?” buyurdu. Adam: “Evet, (kabul eder)” dedi. Bunun üzerine Rasûl-ü Ekrem (s.a.v.): “Allah, hakkında vaz geçmeye ve kabul etmeye daha layıktır. İstersen ayrı ayrı, istersen de arka arkaya tut” buyurdu. Ancak borçlarını bir an önce ödemesi kişi için daha iyidir. Ramazan orucunun kazası, yasak günler dışında her zaman tutulabilir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2023-04-07T13:48:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Oruç

    Hocam evliyim 3 çocuk annesiyim ben orucumu tutuyorum çok şükür ama eşim tutmuyor uyarıyorum kendisini sen bana karışma ben özgürüm mecburum ama tutmuyorum diyor dün akşam çok tartıştık. İslam’ın şartında oruç tutmak var annem o yüzden bize farz diyorum kendisi de oğlum sen özgürsün ne istiyorsan onu yap diyor Benim bu ortamda çocuklarımı din konusunda nasıl yetiştirebilirim. Çocuğum en büyük 7 yaşında diğerleri küçük daha. Allah izin verirse çocuğum seneye daha çok her şeyin farkında olacak babam neden oruç tutmuyor diye soracak. Nasıl bir yol izlemeliyim.

    0
    2023-04-29T14:50:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan orucunun kazası, Ramazan ayında oruç tutamayacak durumda olanlar için, tutamadıkları oruçları sonradan tutmaları anlamına gelir. Ramazan ayında oruç tutmaya engel olan sebepler, hastalık, seyahat, adet veya lohusalık gibi durumlardır. Bu durumlarda oruç tutamayan kişiler, sonradan telafi etmek üzere oruçlarını tutarlar. Ramazan ayından sonra kaza oruçlarının tutulması gerekir. Kaza oruçlarının ne zaman tutulacağına kişinin kendisi karar verir, ancak mümkün olan en kısa sürede telafi edilmesi önerilir. Ayrıca oruç tutulamayan günlerin telafisi için fidye ödeme seçeneği de bulunmaktadır.

Cevapla