Paylaş
Güven ile ilgili ayetler
Question
Güven hakkında kısa ayetler
Sen onlara sırf Allah’ın lutfu sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah’a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever.
Âl-i İmrân : 159
“İşimiz itaat” diyorlar, yanından ayrılınca da içlerinden bir grup, içinden, senin söylediğinin tersini kuruyor, Allah da onların içlerinden kurduklarını kaydediyor. Sen de bunlardan yüz çevir ve Allah’a güven, (güvenilecek) vekil olarak Allah yeter.
Nisâ : 81
İnanıp da imanlarına herhangi bir haksızlık bulaştırmayanlar var ya, işte güven onlarındır ve onlar doğru yolu bulanlardır.
En’âm : 82
Benzer konular:
- Güvenilir insan olmak için neler yapmak gerekir? Çevrenizde “Güvenilir” olarak bilinen kişilerin özellikleri nelerdir?
- Bankada Güvenlik olarak çalışmak caiz mi
- Ameline Güvenmek ve imanından şüphe etmek küfür müdür?
- islamda Güven nedir?
- Hadis aktarımında kaynak kullanımı nasıl olmalıdır? Bütün kaynaklar aynı derecede Güvenilir midir?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam dininde güven, insanlar arasındaki ilişkilerde önemli bir değerdir. Kur’an-ı Kerim’de güvenin korunması, sözünü tutma, emanete sadakat ve doğruluk gibi konularla ilgili pek çok ayet bulunmaktadır. İşte güven ile ilgili bazı ayetler:
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki, Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve Resulü’ne itaat ederse, büyük bir kurtuluşa ermiş olur.” (Ahzab Suresi, 70-71)
“Ey iman edenler! Söz verdiğiniz zaman sözünüzü yerine getirin. Allah’a olan akitlerinizi yerine getirin.” (Maide Suresi, 1)
“Allah’a, Peygamber’e ve sizden olan yöneticilere itaat edin. Eğer bir şüpheye düşerseniz, bunu Allah’a ve Ahiret Günü’ne bırakın. Kim Allah’a ve meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanmazsa, işte o açık bir şekilde sapıtmıştır.” (Nisa Suresi, 59)
“Ey iman edenler! Kendinizin ve ailelerinizin yakıtı cehennem olan ateşten korunun.” (Tahrim Suresi, 6)
Bu ayetlerde, müminlere güvenin önemi vurgulanır. Güvenilir olmak, Allah’a karşı gelmekten sakınmak, sözünde durmak, sözleşmeleri ve ahitleri yerine getirmek, doğru söz söylemek, emanetlere sahip çıkmak ve aileye karşı sorumluluklarını yerine getirmek emredilir. İslam, güvenin toplumsal hayatta temel bir değer olduğunu öğretir ve insanların birbirlerine güven duymalarını teşvik eder.