Farz-ı kifaye ne demek örnekler

Question

Farz-ı kifaye nedir? Kısaca

Farz i kifaye ne demek ornekler

Yerine getirilmesinden her bir mükellefin değil de toplumun sorumlu tutulduğu, bazı müslümanların yapmasıyla diğer müslümanlardan sorumluluğun kalktığı farzlardır.

Cenaze namazı kılma, dini tebliğ etme, yargı ve fetva görevini üstlenme, belirli durumlarda şahitlik yapma, ilimle meşgul olma, askerlik, toplumun ihtiyaç duyduğu ilim ve zanaatları öğrenme ve öğretme gibi farzlar böyledir.

Bu tür bir farzı yerine getiren sevap kazanır. Bazı mükelleflerin yerine getirmesiyle diğerlerinin üzerinden sorumluluk düşer ve bu şekilde farz-ı kifaye olan bir fiili terk edenler günah işlemiş olmazlar; böyle bir farzı hiç kimse yerine getirmezse yapma imkânı olan bütün müslümanlar günahkar olur ve âhirette cezalandırılmayı hak eder.

Toplumda farz-ı kifaye olan bir fiili yerine getirecek başka ehil bir kimse kalmadığında artık bu farz, ehil kimse için farz-ı ayın hükmünü alır. Mesela bir toplumda bir olayla ilgili şahitlik yapacak, iyiliği emredip kötülüğü engelleyecek veya bir hastayı tedavi edecek başka kimse bulunmadığında bu görevlerin yerine getirilmesi ehliyetli kimse için farz-ı ayın haline gelir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 4 )

    1
    2022-10-11T12:28:22+03:00

    Farz-ı kifayeyi şu şekilde açıklayabiliriz;

    Bir toplumda bazı kimselerin yerine getirmesi ile diğerlerinin üzerinden düşen farzlar anlamına gelmektedir. Eğer bu farzı kimse yerine getirmemiş ise; bu toplumun tamamı mesul olmaktadır. Farz-ı kifayeye örnek verecek olursak; cenaze namazı kılma, dini tebliğ etme, yargı ve fetva görevini üstlenme, belirli durumlarda şahitlik yapma, ilimle meşgul olma, askerlik, toplumun ihtiyaç duyduğu ilim ve zanaatları öğrenme ve öğretme gibi farzlar böyledir.

    En iyi cevap
    1
    2022-10-11T12:28:25+03:00

    farzi kifaye ye açıklayıcı örnek verilmis bende bir iki ekleme yapmak istiyorum kur’an-ı Kerim okumak ve ezberlemek de farz-ı kifaye arasındadır Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellemin )insanları anlatmak tanıtmak ta farzı kifaye arasindadir

    1
    2022-10-11T14:55:00+03:00

    Farzı kifaye örnekleri nelerdir? madde madde

    Farz-ı kifâye sayılan işler şunlardır:
    • Cenazeyi yıkamak, kefenlemek, cenaze namazı kılmak ve gömmek farz-ı kifâyedir. …
    • Kur’an’ı ezberlemek, yani hafız olmak farz-ı kifâyedir.
    • Bir toplumda âlimlerin bulunması farz-ı kifâyedir.
    • Bir topluma selâm verene cevap vermek farz-ı kifâyedir.
    0
    2023-04-30T10:11:03+03:00

    Farzı kifaye, İslam toplumunda belirli bir görevin bireysel olarak yerine getirilmesinin farz olmadığı, ancak toplumun belirli bir bölümünün bu görevi yerine getirmesiyle sorumluluğun yerine getirildiği bir kavramdır.

    Bu görevlerden bazıları şunlardır:

    1. Cenaze namazı kılmak: Farzı kifaye olarak, bir cenazenin namazının kılınması için yeterli sayıda Müslümanın orada bulunması yeterlidir. Yani, tüm Müslümanların bireysel olarak cenaze namazına katılması gerekmez.
    2. Ordu kurmak: Farzı kifaye olarak, İslam toplumunda savunma için bir ordu kurmak gerekir. Ancak, bu orduya katılmak bireysel bir sorumluluk değildir ve yeterli sayıda Müslüman orduya katılmakla sorumluluk yerine getirilir.
    3. Su sağlamak: Farzı kifaye olarak, bir topluluğun içme suyunun sağlanması için yeterli sayıda Müslümanın bu işi yerine getirmesi yeterlidir. Tüm Müslümanlar bu görevi bireysel olarak yerine getirmek zorunda değildir.
    4. Hastaları ziyaret etmek: Farzı kifaye olarak, hastaları ziyaret etmek, onlara moral vermek ve iyileşmelerine yardımcı olmak İslam toplumunun bir sorumluluğudur. Ancak, her Müslümanın bireysel olarak bu görevi yerine getirmesi gerekmez.

    Farzı kifaye görevleri, İslam toplumunun işleyişinde ve dayanışmasında önemli bir rol oynar. Bu görevleri yerine getirmek, toplumun daha iyi bir hale gelmesine ve Müslümanların birbirlerine destek olmasına yardımcı olur.

Cevapla