Farz edelim gusülde bir yeri yıkamayı unuttuk

Question

Selamun Aleykum. Farz edelim gusülde bir yeri yıkamayı unuttuk. Yaz olduğu için tatile gittik orada denizden çıkınca duş alalım diye yerler var. Orada unuttuğumuz yeri yıkasak örneğin sırtı yıkamayı unuttuk orda yıkasak sıkıntı olurmu? Bide kumlar olduğu için ayaklarımız kumlu olacak ancak yıkasakta yine kum gelecek. Yani orda yıkasak olur mu? Vesveseli biriyim. Teşekkürler.

CEVAP:

Gusülde unutulan yer hatırlandığı anda yıkanmalıdır geciktirilmemelidir.
Denize denize havuza veya buna benzer suya Dalan kişi zaten yıkanmış olur ayrıca duş almasına gerek yoktur
İyi tatiller

Teşekkürler. Bu arada unutulan yeri yıkarken etrafta insanlar olacağı için bir mahsuru olur mu? Bu arada kum gusle mani midir? Son olarak hatırlayınca hemen yıkanmazsa ne olur? Hanefiyim unutulan bir yerim olursa eğer hemen yıkarım zaten. Teşekkürler.

Hanefi Şafii fark etmez kum Toprak taş ve Toprak ürünleri gusül almaya engel olamazlar.
Suya dalarken çevrede insanların olması da durumu değiştirmez vesvese yapmayın

CEVAP:

Ve aleyküm selam. Gusül ile ilgili sorduğunuz detaylı soruları yanıtlayayım. Gusül abdesti alırken dikkate alınması gerekenler ve verdiğiniz örneklerle alakalı hükümlere dair bilgiler aşağıdadır:

Gusülde Unutulan Bir Yer:

  1. Unutulan yerin yıkanması: Gusülde bir uzvun yıkanması unutulursa ve bu durum hatırlanırsa, sadece unutulan kısmı yıkamak yeterlidir. Gusül yeniden alınmaz. Önemli olan o yerin su ile temas ettirilmesidir. Denizde ya da duş alanında, unutulan yeri yıkayabilirsiniz. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yoktur.
  2. Hatırlanan anda hemen yıkanması: Gusülde farz olan bir yeri yıkamak unutulursa ve hatırlanırsa, bu durum geçiştirilmemelidir. İbadetlerin kabulü açısından temizliğin tamamlanması önemlidir. Eğer hemen yıkanmazsa, bu kişinin guslü eksik sayılır ve gusle bağlı ibadetler (namaz, Kur’an okuma gibi) yapılamaz.

Denizde/Duş Alanında Guslün Tamamlanması:

  1. Çevredeki insanların olması: Denizde ya da umumi duş alanlarında unutulan kısmı yıkarken, avret yerlerini örtülü tutmak gerekir. İslam’da tesettür kuralları çerçevesinde avret yerlerinin açıkta olmaması farzdır. Ancak unuttuğunuz bir yeri yıkamak için bu tür ortamlarda vücudun açık olmayan bir bölgesini suyla buluşturmakta bir sakınca yoktur. Gusül geçerli olur.
  2. Kum veya benzeri durumlar: Kum, toprak veya benzeri maddeler gusül için engel teşkil etmez. Su bu maddelerin üzerinden akıp geçtiği sürece gusül geçerli olur. Eğer yıkandıktan sonra tekrar kum bulaşırsa, bu gusle zarar vermez çünkü gusülden sonra vücuda bulaşan herhangi bir şey guslün geçerliliğini etkilemez.

Hatırlayınca Yıkanmamanın Sonucu:

  1. Eğer unutulan yer hatırlanır fakat yıkanmazsa, gusül tamamlanmamış olur. Bu durumda gusle bağlı ibadetler yapılamaz. Guslün tamamlanması, eksikliğin giderilmesi farzdır.
  2. Vesvese konusunda dikkatli olunmalıdır. Eğer yıkandığınıza emin olduğunuz bir yer varsa, tekrarlamaya gerek yoktur. Şüphe duyduğunuz yerlerin her defasında yıkanması vesveseyi artırabilir.

Sonuç:

  • Unutulan kısmı denizde ya da umumi bir duş alanında yıkamanızda bir sakınca yoktur.
  • Kum veya toprak gibi maddeler gusle mani değildir. Önemli olan suyun deriyle buluşmasıdır.
  • Vesvese yapmaktan kaçının ve emin olduğunuz durumlarda tekrar tekrar aynı işlemi yapmayın.

Allah ibadetlerinizi kabul etsin. Vesveselerinizin azalması için dua ve tevekkül ile hareket etmeyi ihmal etmeyin.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    2
    2021-12-02T15:02:56+03:00

    Gusül abdestinin farzlarından birisi de tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmasıdır. Gusül abdestinde kuru yer kalmamasına dikkat etmeliyiz. Çünkü vücutta kuru yer kalır ise gusül abdestimiz geçerli olmaz. Gusül abdesti aldığımız zaman, kuru yer kalmış ise hiç geciktirmeden hemen o kuru yerin yıkanması gerekmektedir. Fakat bunu yaparken vesveseden uzak bir şekilde davranmak zorundayız. Acaba yıkandı mı?, kuru yer kaldı mı? şeklinde değil de yaptığımız işten emin olmak zorundayız.

    En iyi cevap
  1. Gusülde bir yeri yıkamayı unutmak, guslün geçerliliği açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Gusül abdesti, bedenin tamamını su ile yıkamayı gerektirir. Bu ibadetle ilgili temel şartlar Kur’an-ı Kerim ve hadislerle belirlenmiştir.

    Guslün Farzları

    Hanefi mezhebine göre guslün üç temel farzı vardır:

    1. Ağza su almak (mazmaza),
    2. Burna su çekmek (istinşak),
    3. Bedenin tamamını su ile yıkamak.

    Bunlardan herhangi biri eksik yapılırsa gusül geçerli olmaz. Şayet vücudun bir yerini, örneğin el, ayak, sırt veya saç diplerini yıkamayı unuttuysanız, bu eksikliği fark ettiğinizde orayı yıkamanız gerekir. Eğer bu unutulan yer kuru kalmışsa gusül tam olarak gerçekleşmiş sayılmaz.

    Unutulan Yer Daha Sonra Fark Edilirse

    1. Eğer gusülden sonra hemen fark edilirse, sadece kuru kalan yeri yıkamanız yeterlidir. Guslü baştan almanız gerekmez.
    2. Eğer aradan uzun bir süre geçmiş ve bu süre içinde namaz gibi ibadetler yapmışsanız, guslün eksik olduğundan bu ibadetler de geçersiz olur. Guslü tamamlayıp eksik kalan ibadetleri yeniden kılmanız gerekir.

    Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Görüşü

    Diyanet İşleri Başkanlığı da guslün bedenin tamamını yıkamayı gerektirdiğini ve kuru kalan yerin fark edilmesi durumunda derhal yıkanması gerektiğini belirtmektedir. Bununla birlikte, bir kişi kasıtlı değil, unutkanlık ya da dalgınlıkla bir yeri yıkamayı ihmal etmişse, niyet ve Allah’ın affediciliğine güvenerek eksikliği giderebilir.

    Ayet ve Hadislerle Dayanaklar

    1. Kur’an-ı Kerim’de gusül emri: Allah Teala şöyle buyurur:

      “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin.”
      (Maide Suresi, 5/6)

    2. Hadis-i Şerif: Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

      “Altında suyun ulaşmadığı bir kuru yer bırakmadan guslet.”
      (Ebu Davud, Taharet, 105)

    Sonuç

    Gusülde bir yeri yıkamayı unuttuğunuzu fark ederseniz:

    • Kuru kalan yeri hemen yıkayın.
    • Eğer aradan ibadet süresi geçmişse, guslünüzü tamamladıktan sonra o ibadetleri tekrar ediniz.

    Her zaman dikkatli olmak ve gusül alırken acele etmemek, bu tür durumların önüne geçmek için önemlidir.

Cevapla