Dinimizde Yemin Etmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslamda Yemin Etmek

Dinimizde Yemin Etmek

Yüce dinimiz İslam, insanın kendi hayatını tanzim ederken sosyal yaşamına dair bir takım kurallar ortaya koyar. Toplumsal ilişkileri düzenlemeyi gaye edinen İslam’ın, üzerinde durduğu önemli kavramlardan birisi de yemin hususudur. “Kuvvet, bereket, kişinin bir haberi kuvvetlendirmesi” gibi anlamlara gelen yemin;  bir kimsenin söylemiş olduğu şeye Allah’ı şahit ve kefil tutması demektir. Dolayısıyla yemin lafızlarıyla cümlelerini kuran her mümin, ağzından çıkan sözlere, Yüce Yaratıcıyı şahit gösterdiğinin bilincinde olarak dikkatli bir şekilde hareket etmelidir.

İslam’da yemin üç kısımda ele alınmaktadır. Birincisi insanın dilinin kasıt olmaksızın sözün gelişi olarak, yemin lafızlarını söylemesidir. Buna yemin-i lağv denir ki, bunun için keffaret ödemek gerekmez. Ayrıca bunu yapan kimse günah da işlemiş olmaz.

İkinci yemin çeşidi ise yemin-i gamus’tur. Kasten, yalan yere yemin etmektir. Mümin bir kimseye asla yakışmayacak olan bu davranış, dinimizce çok büyük günahtır. Böyle bir günahın keffaretle giderilmesi mümkün değildir. Bu durumda kişi, Allah’tan af ve mağfiret dilemeli, hak sahibinden helallik almalı, Yüce Yaratıcıya çokça tövbe etmelidir.

Üçüncü  yemin çeşidi olan yemin-i mün’akid ise; kişinin geleceğe dair bir işi yapmaya veya yapmamaya yemin etmesidir. Şayet vaat ettiği hususu gerçekleştiremezse, keffaretini ödemesi icap eder. Bu yeminin keffareti ise; ya on fakiri sabah-akşam doyurmak veya güzel bir şekilde giydirmektir. Buna gücü yetmeyenler ise üç gün peş peşe oruç tutarlar. Konumuzla ilgili bir ayet-i celilede Rabbimiz şöyle buyuruyor :“Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkanı) bulamazsa onun keffareti üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti budur.

Şahsiyet sahibi, gerçek bir müminin en bariz özelliği samimi, doğru sözlü ve güvenilir olmasıdır. Bu da yalnızca sözle değil, insanın hal ve tavırlarıyla çevresindekilerce fark edilir. Oysaki söylediklerinde samimi olmayan bir insan ikna edici görünmek için sık sık yemin etme ihtiyacı hisseder. “Allah şahidim olsun ki… şuradan çıkmak nasip olmasın ki… çocuklarımın üzerine yemin ederim ki…” gibi ifadelerle hedefine ulaşmayı amaçlar. Bu hususta Cenab-ı Hak şöyle buyurur:                     İnsanlardan öylesi de vardır ki, dünya hayatına ilişkin sözleri senin hoşuna gider.Bir de kalbindekine (sözünün özüne uyduğuna) Allah’ı şahit tutar. Halbuki o düşmanlıkta en amansız olandır.(2)

Yemin edilmenin zaruri hale geldiği durumlarda da usulüne uygun şekilde, bilhassa Allah (c.c)’ın isim ve sıfatlarını anmalıyız. İhtiyaç duyulmadığı zaman bu yola başvurmanın mekruh olduğunu unutmamalıyız. Bununla birlikte yapmış olduğumuz yeminin kötülüğe sebebiyet vereceğini gördüğümüz takdirde bu sözümüzü terk etmeli, Yaratanın sonsuz merhametine sığınıp bağışlanma dilemeliyiz.

(1) Maide, 89

(2) Bakara, 204

(3) Buhari, Eyman, 14 ; Müslim, Eyman,10

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    0
    2022-08-25T18:27:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemin etmek

    Hocam Merhaba ben dün arkadaşımla bir tartışma yaşadım sonra arkadaşımla tartışırken ben namaz kılan adamım öyle bişey yapmadım yemin ederim tarzı şeyler söyledim ama yemin ettiğim şeyin doğru olup olmadığını hatırlamıyorum bunun günahı veya kefareti nedir yemin ettiğim için çok pişmanım 17 yaşındayım

      0
      2022-08-27T12:50:01+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Yemin etmek basit bir iş değildir. Yapılacak veya yapılmayacak işlerde Allah’ı şahit tutmaktır. Yemin sözleri, vallahi, billahi ve tallahidir. Yemin ederim sözünü söylemekle yemin edilmiş olunmaz.

      Sizlerden ricam yemini fazla ağzınıza almayın.

       

    0
    2022-08-26T15:40:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İman üzerine kefaretsiz yemin etmek

    Bir arkadaşım bana imanımın üzerine kefaretsiz yemin ettirdi ve ben söylememem gereken bir şeyi imanımın üzerine kefaretsiz yemin ettim ve çok zor durumda kaldım, yani yalan söylemek durumunda kaldım. Hem kendimi hemde başka bir arkadaşımı ifşa etmemek için yemin ettim. İmanımı nasıl kurtarabilirim ne yapabilirim? çok korkuyorum nolur yardım edin, bunu düşünmeden edemiyorum çok boşluğuma geldi

      0
      2022-10-17T15:03:34+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Allah adı dışında başka hiçbir şey üzerine yemin edilmez. Ve caiz de değildir.

      Böyle bir yemin, yemin değildir. Tevbe edip bir daha aynı şekilde yemin etmemeniz gerekmektedir.

    0
    2022-10-16T17:11:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemin

    “Bundan sonra sünnet namazlarını kılıcam” diyen birisi için artık sünnet namazları “vacip” hükmüne mi girer? Kılmasa azap varmıdır?
    Mesela bu sözü diyen adam bir vakit namazını kılamasa, daha sonra kaza ederken sünnetleri de kaza etmesi zorunlu mudur?

      0
      2022-10-17T14:40:03+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Sünnet namazlar adı üstünde nafile namazlardır. Eğer bu kişi yemin edip bundan sonra sünnet namazlarını kılacağım demiş ise sünnet namazlarını yapmış olduğu yemin gereği yerine getirmesi gerekir. Eğer yeminini bozmuş ise keffaret ödemesi gerekir.

      Onun dışında vacip olmaz sünnet namazları.

    0
    2022-10-20T16:56:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemin

    Merhaba ben 14 yaşındayım dün gece yarın su dışında bir şey tuketmeyecegim diye yemin ettim ama Allahin üzerine değil yemek yedim bunun için kefaret vs ödemem gerekli mi?

Cevapla