Cünüp olduktan sonra ne zaman yıkanmalı

Question

Cünüp olduktan ne kadar süre sonra gusül abdesti alınır?

Cunup olduktan ne kadar sure sonra gusul abdesti alinir

Hocam sabah 06:15 de uyandım ihtilam olmuşum bir kaç damla idrar yapabildim 200 adim filan attım ve saat 06:55 de yaklaşık 40 dk sonra filan gusül abdesti aldım yeteri kadar beklemiş önlemi almış oluyor muyum bundan sonra gelen az bir akıntı olsa meni mi mezi mi ayırt edemesem çok az olduğu için tekrar gusül gerekir mi detaylı yazdım hakkınızı helal edin.

CEVAP:

İslam dini açısından cünüp olan bir kişi, cinsel ilişki, meni çıkışı veya cünüp olma sebeplerinden dolayı temizlenmek amacıyla gusül abdesti almalıdır. Gusül abdesti almak için belirli bir süre sınırlaması bulunmamaktadır, ancak cünüp olan kişinin en kısa sürede gusül abdestini alması tavsiye edilir.

Cünüplük durumu, kişinin namaz kılmasını veya Kur’an okumasını engeller. Bu nedenle, cünüp olan bir kişi, namaz vakti gelmeden önce veya Kur’an okumadan önce gusül abdesti almalıdır. Cünüplük durumu mümkün olan en kısa sürede giderildiğinde, ibadetlere devam etmek mümkün olacaktır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 8 )

    2
    2020-11-30T10:30:54+03:00

    Cünüp olduktan sonra en kısa zaman yıkanmalı, mümkünse cünüp kalmamalıdır. Azami zaman sınırı iki nama vakti arasıdır

    İhtilam olduktan sonra yani cünüp olduktan sonra kişi en az 40 adım atmalı 1 saat civarı beklemeli veya idrar yapmalıdır.
    Bu şekilde davranan kişi gusül aldıktan sonra çıkan sıvı mezi ve meni dahi olsa gusül abdesti gerekmez çünkü başta önlem alınmıştır.

    Gusül abdestinden önce idrar yapmak yürümek veya beklemek yeterlidir üçünü birden yapmak şart değildir sadece bir yeter

    Siz bütün önlemleri aldınız için gusül abdestinden sonra meni dahi aksa yeniden gusül abdesti almanız gerekmez

    En iyi cevap
    1
    2021-12-26T10:47:02+03:00

    Siz üzerinize düşeni yapmışsınız . Eğer gusül abdesti aldıktan sonra mezi veya meni gelir ise tekrar gusül abdesti almanıza gerek yoktur . Cünüplük vakti iki namaz arasıdır imkan var ise bekletilmek daha hayırlıdır.

    1
    2022-07-22T00:47:48+03:00

    hocam buyuk gunah isleyen bir musluman tovbe etmeden ölürse kafir olarak gider diyorlar buyuk gunah isleyen bir musluman gunahindan dolayi tevbe edip bir daha o gunahi son nefesine kadar islemezse musluman olarak gidermi

    1
    2022-07-22T12:44:41+03:00

    Büyük günah derken hangi günahtan bahsediyorsun Mesela zina büyük günahlardandır fakat insanı kafir etmez, günahkar eder. Büyük günahtan kastin Allah’a şirk koşmak ise bu insanın kafir yapar fakat bunun sonunda samimi bir tövbe edersen yani bir daha Allah’a şirk koşmadan bir hayat sürüp vefat edersen o zaman zahiren Müslüman olarak ölmüş olursun..

    1
    2023-02-08T21:27:52+03:00

    Hocam merhaba ben cunup luk vakti fln bilmiyodum yeni ogrendim arada 3-4 namaz vakti oluyodu ben simdi cok buyuk gunahmi islemis olurum?

  1. Tövbe et ve bir daha namaz vakti geçecek şekilde cünüp kalma Allah affeder

    1
    2023-05-30T18:34:01+03:00

    İslam’da cünüp, cinsel ilişki, boşalma veya cinsel sıvıların salınmasından sonra meydana gelen bir ritüel safsızlık durumunu ifade eder. Ritüel olarak tekrar saf hale gelmek için, kişinin “gusül” (tam abdest) adı verilen bir ritüel gerçekleştirmesi gerekir. Gusül, tüm vücudun belirli bir şekilde su ile yıkanmasını içerir.

    Cünüblükten sonra gusül abdesti almanın genel kuralları şunlardır:

    Niyet: Temizliğe kavuşmak için gusül almaya niyet etmek.

    Elleri yıkayarak başlayın: Her iki elinizi de bileklere kadar yıkayarak başlayın.

    Yıkanma ritüelinin tamamını gerçekleştirin: Kişi, avret yerleri de dahil olmak üzere tüm vücudunu su ile yıkamalıdır. Saç köklerine ulaşacak şekilde başın üzerine üç kez su dökülmesi tavsiye edilir. Vücudun geri kalanı iyice yıkanmalı, suyun koltuk altları, el ve ayak parmakları dahil her yere ve tüm vücut yüzeyine ulaşması sağlanmalıdır.

    Suyun saç köklerinin tabanına ulaşmasını sağlayın: Suyun saç köklerinin ve derinin tabanına ulaşmasını sağlamak, derinlemesine temizlik sağlamak önemlidir.

    Ayini tamamlayın: Tüm vücut yıkandıktan sonra, son temizlik adımı olarak vücudun üzerine bir kez daha su dökülmesi önerilir.

    Farklı İslami hukuk ekolleri arasında gusül için belirli adımlar ve tavsiye edilen uygulamalarda farklılıklar olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle, gusül konusunda ayrıntılı talimatlar ve rehberlik için bilgili bir İslam alimi ile istişare etmeniz veya bağlı olduğunuz ekolü takip eden güvenilir İslami kaynaklara başvurmanız tavsiye edilir.

    Ayrıca cünüp iken vakit kaybetmeden gusül abdesti almak müstehabdır. Manevi temizliği korumak ve ibadetlerle meşgul olmak için geçerli bir sebep olmaksızın guslü geciktirmek caiz değildir.

    1
    2023-06-22T16:01:24+03:00

    Cünüplük durumunda gusül abdesti almak için belirli bir süre sınırlaması yoktur. Kişi, cünüp olduğunu fark ettiği anda veya cinsel ilişki, meni çıkışı gibi cünüp olma sebeplerinden dolayı temizlenmek istediği anda gusül abdestini alabilir.

    Ancak İslam dininde temizlik ve hijyen önemlidir, bu nedenle cünüp olan bir kişinin en kısa sürede gusül abdestini alması tavsiye edilir. Yani, cünüplük durumu mümkün olan en kısa sürede giderildiğinde, gusül abdesti alınmalıdır. Namaz vaktinin yaklaşması veya Kur’an okunması gibi ibadetler öncesinde ise cünüplük durumu giderilmiş olmalıdır.

    Özetle, cünüplük durumunda en kısa sürede gusül abdesti almak, temizlik ve ibadetlerin düzgün bir şekilde yerine getirilmesi açısından önemlidir.

Cevapla