Cimrilik Nedir? Kısaca

Question

Cimrilik Ne Demek? Kısa bilgi

Farsça’da “âdi, soysuz, alçak” anlamına gelen cimri kelimesinden Türkçe’ye geçmiş olup pintilik, hasislik anlamında kullanılmaktadır.

Şuh ve buhl kelimeleri Arapça’da aynı anlamı ifade etmektedir. Ancak şuh, öncelikle kişiyi mal-mülk edinme hırsına sevk eden, harcamalarda bulunmaktan ve yardım etmekten alıkoyan bencil bir duygu, buhl ise bu duygunun etkisiyle iyilik ve cömertlik yapmaktan kaçınmak anlamına gelmektedir. Ayrıca özel olarak mal konusundaki cimriliğe buhl, iyiliğin her türlüsünden kaçınacak derecede köklü ve yaygın bir huy halinde bulunan cimriliğe de şuh denilmektedir. Kur’ân’da nefislerin cimriliğe eğilimli yaratılmış olduğuna dikkat çekilmekte (Nisâ, 4/128), cimrilikten korunanların kurtuluşa erişeceği müjdelenmektedir (Haşr, 59/9; Teğâbün, 64/16). Başka bir âyette ise cimriliğin insanın yararına olan bir davranış olmadığı, tam aksine aleyhine sonuç doğuracağı belirtilmiştir (Âl-i İmrân, 3/180). Hz. Peygamber de en kötü ve alçaltıcı iki huyun cimrilik ve korkaklık olduğunu (Ebû Dâvûd, Cihad, 21; Müsned, II, 302, 320), cimrilik duygusuyla îmânın bir arada barınamayacağını (Nesâî, Cihad, 8; Müsned, II/256, 340, 331) söyleyerek cimriliğin çirkinliğine dikkat çekmiş, kendisi de cimrilikten Allah’a sığınmış (Buhârî, Cihad, 74), geçmiş kavimlerden bir kısmının cimrilik yüzünden birbirlerinin mallarına saldırmak, kanlarını akıtmak sûretiyle helâk olduklarını belirtmiş (Müslim, Birr, 56) cimriliğin, bencilliğin doğurabileceği sosyal bunalımlara dikkat çekmiştir. Cimriliğin psikolojik temelinde mal sevgisi yatmaktadır. Malı yaratılış gayesinin dışında harcamak israf, bu gaye için harcamaktan kaçınarak elde tutmak cimrilik, yaratılış gayesine uygun olarak harcamak ise cömertliktir.

Cimrilik, ahlâkî ve psikolojik bir hastalık olduğundan bunun ilim ve amel yoluyla tedavi edilmesi gerekir. Cimriliğin ahlâkî, dinî ve toplumsal zararlarını ve bunlardan kurtulma yollarını araştırıp öğrenmek ilmî yolunu, insanların dertleriyle ilgilenmek, insanlara yardım etmeye kendini zorlamak da amelî yolunu teşkil etmektedir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Benzer konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 3 )

    1
    2021-09-04T18:24:31+03:00

    Cimrilik, kelime olarak dilimize Farsça’dsn geçmektedir. Cimrilik; bir insanın başka bir insanla eşyasını paylaşmaması manasına gelmektedir. Cimrilik bencil olmak demektir aynı zamanda. İslam dini bizlerden cimri olmamamızı istemektedir. Cimrilik İslam ahlakına yakışmayan bir eylemdir.

  1. Cimri kelimesi farsça kökenli bir kelimedir. Dilimizde bir kimsenin malını paylaşmaması, bencil olması, pinti olması gibi anlamlarda kullanmaktadır. Örnek olarak Bir kişide fazla olan bir şeyden istediğimiz zaman kişinin keyfinden dolayı reddedilirsek bu onun cimri olduğunu gösterir.

    1
    2025-01-10T13:48:06+03:00

    Cimrilik Nedir? Kısaca

    Cimrilik, kişinin malını veya parasını harcamaktan, sürdürmekten yardım etmekten veya harcamaktan kaçınması anlamına gelen bir tutumdur. Farsça kökenli “cimri” kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir ve pintilik, hasislik gibi anlamlar taşır. Arapça’da ise “şuh” ve “buhl” terimleri benzer anlamlar ifade eder.

    Şuh ve Buhl:

    Şuh : Kişiyi mal-mülk edinip hırsına sevk eden ve harcamalarda bulunmaktan alıkoyan bencil bir duygu.
    Buhl : Bu duygunun iyilik ve cömertlik sağlama ürünleri.
    Kur’an’da cimrilikten korunmanın önemine değinilirken, Peygamberimiz de cimriliği kötü bir huy olarak tanımlamış ve ondan saklanmayı öğütlemiştir. Cimriliğin temelindeki mal sevgisi mevcut ve bu durum rejimi ve psikolojik bir hastalık olarak kullanılması. İlim ve amel yoluyla tedavi edilmesi vurgulanır.

    Cimrilik, dini ve toplumsal zararları olan bir tutum olup, bu zararları öğrenmek ve insanlara yardım etmek için kendini zorlamak tedavi edilebilir.

    En iyi cevap

Cevapla