Bakara Suresi 229. Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” Cümlesinden maksat nedir?

Question

Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” ne anlama gelir?

Bakara Suresi 229. Ayetteki Talak iki defadir

Müfessirler, ayetteki “Talâk, iki defadır.” cümlesi hakkında ihtilâf ederek birkaç görüşe ayrılmışlardır. Biz bu görüşleri icmâlen aşağıya alıyoruz.
a) Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” cümlesinden maksat, meşrû talakın iki defa olacağıdır. Bunun dışında meşrû’ değildir. Çünkü bu âyet, kendisinden önceki ayetlerden değil, hüküm ifade eden müstakil bir ayettir. Bu görüş, Haccác b. Ertât ve Râfizilerin görüşüdür.

b) Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” cümlesinden amaç, sünnete uygun talâkın iki defa olduğudur. Bu da İbn Abbâs (r.a), Mücâhid (rha.) ve Mâliki mezhebinin görüşüdür.

c) Âyetteki, “Talâk, iki defadır.” cümlesinden murat, Talâk-ı ric’idir. Yani ailesini (karısını) iki talâkla boşayan kimsenin, talâkından ric’at etme (dönme) hakkı vardır. Bu da Katâde (r.a) ve Urve’nin (r.a) görüşüdür. Cumhurun tercihi de budur.

Şevkânî, “Fethü’l-Kadir” isimli tefsirinde, “Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” cümlesinden maksat, talâk-ı ric’idir. Çünkü bir önceki âyet, bunun delilidir. Yani erkeklerin ric’at etme hakkı, ancak birinci ve ikin ci talâktan sonra olabilir. Üçüncü talâktan sonra erkek için ric’at hakkı yoktur. Allah’ın (c.c.) âyette, “Talâk ikidir.” değil de “Talâk, iki defadır.” buyurması, iki talâkı bir defada vermesine değil, tek tek vermesine işaret eder. Ahkamul Kur’an C.Yıldırım

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2025-02-19T03:58:06+03:00

    Bakara Suresi 229. ayetteki “Talâk, iki defadır.” ifadesi, boşanmanın bir süreç içinde gerçekleşebileceğini ve her bir boşama işleminde erkeğin bir kez boşama hakkına sahip olduğunu ifade eder. Bu ayet, boşanmanın tek bir seferle sınırlı olmadığını, ancak her boşama sonrası belirli haklar ve süreler olduğunu belirtir. İslam hukukunda boşanma, bir erkeğin eşini iki kez boşama hakkına sahip olduğunu, ancak üçüncü defada tekrar boşama yapılması durumunda, kadın eski kocasına dönemez, ancak başka biriyle evlendikten sonra yeniden boşanmışsa tekrar eski kocasına dönmesi mümkün olabilir.

    Bu ayet, boşanmanın sadece aceleyle ve sorumsuzca yapılmaması gerektiğini, her iki taraf için de düşünülmesi gereken bir süreç olduğunu vurgular. Bu nedenle, boşanma işlemi ikili bir süreç olarak ele alınır, iki defa gerçekleşebilir, her defasında yeni bir karar alınması gerekir.

    En iyi cevap
  1. Bakara Suresi 229. ayetteki “Talâk, iki defadır” (الطَّلَاقُ مَرَّتَانِ) ifadesinin anlamı, İslam hukukunda boşama yetkisinin kullanımında belirli bir düzenin olduğunu bildirmektir. Bu cümleden maksat şudur:

    Bir erkek, karısını boşamak istediğinde, her bir boşama (talâk) sayılan ve iddet beklemeyi gerektiren şekilde, iki defaya kadar boşayabilir. İlk boşamadan sonra eşler, iddet süresi içinde veya sonrasında yeniden evlenebilirler. İkinci boşama da aynı şekildedir. Ancak üçüncü boşama farklıdır: Üçüncü talâktan sonra kadın, başka bir kocayla evlenip ondan boşanmadıkça (hülle) ilk kocasına helal olmaz.

    Bu ayet, cahiliye döneminde erkeklerin süresiz olarak boşayıp geri almalarını, kadınları mağdur etmelerini engellemek için gelmiştir. Ayetin devamında da “Ya iyilikle tutmak, ya güzellikle salıvermek” buyrularak iki talâktan sonra artık ya evliliğin devamı ya da kesin ayrılık gerektiği vurgulanır.

    Özetle: “Talâk iki defadır” → Boşama hakkı, iki kez (iki ayrı talâk) olarak kullanılabilir; üçüncüsü kesin ayrılığı ifade eder.

Cevapla