Alışverişte yemin etmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Alış veriş Yemin

Bir İnternet sitesinden elbise sipariş edeceğim diye yemin eden biri, bir de elbise çıktığı zaman alacağım diye yemin etti. Bu durumda yeminlerini bozarsa kaç tane oruç tutar. Yeminini bozmadan oruç tutarsa kaç tane oruç tutacak?

Bir İnternet sitesinden elbise sipariş edeceğim diye yemin ettim. “elbiselerin bazılarını şimdi, çıkmayan elbiseleri çıktıkları zaman bir tane elbiseyi de çıktığı halde diğerleriyle birlikte sipariş ederim” anlamında demiştim. Bazılarını sipariş ettim. Çıkmayanlari sonra sipariş edecegim.

Ben diğer elbiseleri ve 1 tane cikan elbiseyi “çıktığı zaman sipariş ederim ” anlamında dedim bu yemin olur mu? Anlamı mi geçerli yoksa anlamla birlikte dilimizle söylediğimiz mi yemin olur?
Birde elbise “çıktığı zaman sipariş ederim” anlamında söylemiştim. Çıktığı zaman cümlesini “çıkar çıkmaz sipariş ederim” ya da “sonra sipariş ederim” anlamında soylemistim. Bu durumda çıkar çıkmaz sipariş etmezsem yeminim bozulur mu? Ya da sonra sipariş edersem çıkar çıkmaz sipariş etmediğim için yemin bozulur mu?
Bu elbiseleri siparis edeyim. Diğerlerini Sonra sipariş ederim demiştim. Buradaki “sonra” kelimesini çıkar çıkmaz anlamında mı dedim. Çıktığı zaman anlamında mı dedim. Hangi cümleyi yerine getirerek sipariş etsem diğer cümlenin yemin olan cümle olabileceği aklıma geliyor. Ben ne yapacağım? Zannımca kuvvetli olanı yapsam yeminde zanna göre kuvvetli olan yapılsa da yemin yerine getirilmiş olmuyor diye biliyorum. Ama zannımca kuvvetli olan cümle gerçekten yemin ettiğim cumleyse zannıma göre yemin ettiğim yemin cümlesini yerine getirsem yemin yerine gelir diye de düşünüyorum, çünkü yemin cümlesi olma ihtimali var. Ne yapacağım? Ya da zannima göre kuvvetli olan yemin cümlesini yerine getirsem diğer cümle yemin cümlesiyse o zaman yemini yerine getirmemiş olurum.

Ben yemini bozmayı düşünüyorum. Kaç gün içinde bu yeminin orucu tutulmali ya da parası verilmeli?
yeminin yerine getirilmesi gerektiği için mi yemini yerine getirmeliyiz? Yoksa başımıza musibet gelmesin diye mi? Yoksa her ikisi için mi? Öncelikli amacımız Allah’a yemin ettiysek yerine getirmemiz için mi yemini yerine getirmeliyiz? Sadece Musibet gelmesin diye yemini yerine getirmek doğru mudur?

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2021-12-07T13:41:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Burada iki defa yemin edilmiş ve bu yeminler yerine getirilmediği halde iki defa keffaret ödenmesi gerekmektedir. Yemin etmek doğru değildir. Yemin eden kişi yapacağı işe Allah’ı şahit tutmaktadır. Dolayısıyla bu yeminin bozulması da bir ceza gerektirmektedir. Bizler yeminimizi bozduğumuz zaman Allah’ı şahit tuttuğumuz için keffaret öderiz. Başımıza bir musibet gelmemesi için değil. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffâret ve sıralama Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir (Mâide, 5/89).

    Sizin iki defa yemin keffareti ödemeniz gerekmektedir.

    • Soruyu soran kişi avatarı
      0
      2021-12-13T13:22:17+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Burada neden 2 kere keffaret gerekir. Anlayamadım. Açıklar mısınız?

Cevapla