Paylaş
Ahkaf suresi hakkında bilgi
Question
Ahkaf suresi ile ilgili
Kuranı kerimin 46. suresi olan Ahkaf suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Ahkaf suresi ismini 21. Ayette geçen ve kum tepeleri anlamını gelen ahkaf kelimesinden almıştır. Ahkaf suresi peygamberimize Mekke şehrinde iken nazil olmuştur. Bu sure 35 ayetten oluşan bir suredir. Ahkaf suresinde, tek yaratıcı olan yüce Allah’ın her şeyi hikmetle yarattığı, bir insanın iman etmesini etkileyen deliller, bir insanın yapmış olduğu ameller derecesi ile eş değerdir, her aile fertlerinin karşılıklı hak ve ödevleri, Allah’ın ölüler tekrardan dirilteceği gibi konular yer almaktadır.
BENZER KONULAR:
- Fatiha süresi ne demek? İslamda Fatiha süresi hakkında bilgi
- Hadid suresi hakkında bilgi
- Teğabun suresi hakkında bilgi
- Tahrim suresi hakkında bilgi
- Kalem suresi hakkında bilgi
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Ahkaf suresi konusu ve içeriği hakkında bilgiler
Kur’ân-ı Kerîm’İn 46. sûresi.
Adını, 21. âyetinde geçen ve Âd toplumunun yaşadığı yer olan, “eğri büğrü kum tepeleri” anlamındaki “ahkaf” kelimesinden alır. Mekke’de nazil olmuştur. 35 âyettir; 344 kelime ve 2300 harften oluşmuştur. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları mim ve nun harfleridir.
Bu surede, bir tek Allah’a inanmanın lüzumu, Kur’ân’ın üstünlüğü, inanmanın güzelliği, inkarcılığın kötülüğü ve ana-babaya itaatin gerekliliği bildirilmektedir. Ayrıca kâfirlerin tutumları kınanarak, onlara bir ibret olmak üzere, inkâra Âd toplumunun başına gelenler anlatılmakta, Kur’ân’ı dinleyip ona inanan cinler de örnek gösterilerek, inkarcıların ahirette azaba çarptırılacakları hatırlatılmakta ve Hz. Peygamber (s.a.)’in, onlara karşı sabırlı olması öğütlenmektedir.
Sureden çıkarılabilecek sonuçlar özetle şunlardır:
* Bütün kainatı yaratan Yüce Allah’tır. Böyleyken, hiçbir şey yapamayan ve hiçbir şeyden haberi olmayan birtakım put vb. şeylere tapmak sapıklıktır, akılsızlıktır; bu putların ahirette de bir yarar olmayacaktır
(âyet: 1-6).
* Hz. Muhammed (s.a.) gerçek bir peygamberdir. Ona indirilen Kur’ân da Allah kelâmıdır. Buna rağmen inkarcılar, çeşitli yaftalarla, Allah’ın elçisini ve Kitabını karalamaya çalışmaktadır; bunlar zalimlerdir (7-12).
* Allah’a inanıp, doğruluk üzere bulunanlar cennete girecektir {13-14).
* Ana-babaya itaat ve iyilik etmek, onların hak yoldaki tavsiyelerine uymak gerekir. Bunu yapanlar cennete girer. Allah’a ve ebeveyne baş kaldıranlar ise azaba çarptırılır. Herkes ettiğini bulur (15-20).
* Hûd Peygamber, her türlü nimete sahip olan Âd toplumunu uyarmış, Allah’a inanmaya ve itaata çağırmıştı. Onlar ise buna yanaşmayıp, inkârda direnmişlerdi. Bunun üzerine korkunç bir kasırga İle, put-larıyla birlikte yok edildiler. Bundan ibret almak gerekir (21-28).
* Cinlerden bir gurup da Kur’ân’ı dinlemiş, müslüman olmuş ve kendi toplumlarına gidip onları İslâm’a davet etmişlerdir (29-32).
* Gökleri ve yeri yaratan Allah, ölüleri diriltmeye de kadirdir. İnkarcılar, ahirette bu gerçeği anlayacak, dünya hayatının ne kadar kısa olduğunu idrak edecek, fakat iş işten geçmiş olacaktır (33-35).