Paylaş
Adalet ile ilgili ayetler
Question
Adalet hakkında kısa ayetler
Kuranı Kerim’de geçen Adalet ayetleri adaletin ne kadar önemli olduğunu vurgular.
Adalet kelimesi geçen ayetlerde genelde adil olmamız için verilen örneklerdir çünkü Adalet her şeyin temelidir bir ülkede bir toplumda Adalet yoksa orada zulüm vardır demektir
Andolsun biz peygamberlerimizi açık kanıtlarla gönderdik, beraberlerinde kitap ve adalet terazisini de indirdik ki insanlar hakkaniyete uygun davransınlar. Bir de demiri indirdik ki onda büyük bir güç ve insanlar için yararlar vardır. Böylece Allah, görmeden iman ederek kendisine ve peygamberlerine yardım edecekleri ortaya çıkaracaktır. Şüphesiz Allah güçlüdür, üstündür.
Hadîd : 25
Artık rabbinin nuruyla yer aydınlanır, hesap kitap ortaya konur, peygamberler ve şahitler getirilir, insanlar hakkında doğruluk ve adalet ölçüsüne göre hüküm verilir, onlara asla haksızlık edilmez.
zumer 69
Biz, kıyamet günü için adalet terazileri kurarız; artık kimseye hiçbir şekilde haksızlık edilmez. Yapılan, bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu getirir ortaya koyarız. Hesap görücü olarak biz yeteriz.
enbiya 47
Benzer konular:
- “Adalet” kelimesinin anlamını araştırarak Adaletle ilgili bir ayet meali yazınız.
- İslam’da sosyal Adaleti sağlayan ibadetler sizce hangileridir?
- Peygamberimizin Veda Hutbesini inceleyerek evrensel insan hakları ve sosyal Adaletle ilgili ilkeler çıkarınız.
- Sabır ve Adalet erdemleri, insanın ahlaki gelişime nasıl katkı sağlar? Belirtiniz.
- Peygamberimizin (s.a.v.) Adalete verdiği önemi bir örnekle açıklayınız.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Adalet, İslam dini için önemli bir değerdir. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette adaletin önemi vurgulanmış ve insanlara adil davranmaları öğütlenmiştir. İşte adalet ile ilgili bazı ayetler:
Maide Suresi, 8. Ayet:
“Allah, adaleti, iyilik yapmayı, akrabaya yardım etmeyi emreder; çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, size öğüt vermektedir; umulur ki, düşünüp anlarsınız.”
Nisa Suresi, 135. Ayet:
“Ya Rabbinin yolunda, hakkaniyetle şahitlik edenler olun. Eğer kendiniz aleyhine olsun veya anne-babanıza veya akrabaya ait olsun, zengin veya fakir olsun, Allah onlara daha yakındır. Öyleyse adaleti yerine getirin. Çünkü adalet, takva sahipleri için daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.”
En’am Suresi, 152. Ayet:
“Sizden adaleti ayaklar altına alanlar olur da (haksızlık yaparsa) bilin ki, Allah içinizde (hüküm ve kararlarınızı gözetleyen ve denetleyen)dir. Şüphesiz Allah, işlediklerinizden habersiz değildir.”
Hucurat Suresi, 9. Ayet:
“Eğer iki grup müminler birbirleriyle savaşırlarsa, aralarını düzeltin. Eğer biri diğerine saldırırsa, Allah’ın emrine dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın. Eğer dönerlerse aralarını adaletle düzeltin ve adaletli davranın. Şüphesiz Allah, adaletle davrananları sever.”
Bu ayetlerde adaletin önemi vurgulanmakta, insanlara adil olmaları, hak ve hukuka uygun davranmaları emredilmektedir. Adaletin, Allah’ın rızasını kazanmak için önemli bir değer olduğu ifade edilmektedir. İslam, adaletin toplumun temeli olduğunu ve insanlar arasında eşitlik ve hakkaniyetin sağlanması gerektiğini öğretmektedir.
Bu ayetlerin yanı sıra Kur’an-ı Kerim’de adaletle ilgili daha pek çok ayet bulunmaktadır. İslam, adaletin tüm ilişkilerde, toplumda ve yönetimde hakim olmasını teşvik eder ve adil davranmanın önemini vurgular. Adalet, İslam’ın temel prensiplerinden biridir ve Müslümanlar adaleti hayatlarının her alanında uygulamaya çalışırlar.