Paylaş
Ziynet Eşyasına zekat Verilir mi
Question
Ziynet Eşyasına zekat Verilir mi
Şafi mezhebine göre ziynet eşyasına zekat düşer mi benim biraz altınım var ticari amaçlı kullanmıyorum zekat vermem gerekir mi tabi hanefi mezhwbine görede cevaplaranız çift bilgi sahibi olmuş olurum.
Allaha emanet olun
Hanefi mezhebine göre kadının Ziynet eşyası 80 gram aşarsa zekat verilir
diğer üç mezhebe göre kadının Ziynet eşyasına zekat düşmez
لا زكاه في الحلي
La Zekate fil huliyyi
Yukarıdaki hadis-i şerifte Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem kadının Ziynet eşyasına zekat yoktur buyuruyor Bu hadis sahihtir ve imam Malik imam şâfiî ve İmam Ahmed bin Hanbel’in mezhebinin görüşüdür
Answers ( 2 )
Hanefi mezhebine göre kadının ziynet eşyadı 80 gramı aşan bir miktar ise bu ziynet eşyasına zekat düşmektedir. Diğer üç mezhebe göre ise, yani İmam Şafii, İmam Ahmed b. Hanbeli, İmam Malik’e göre ise; ziynet eşyalarını zekat düşmemektedir.
Evet, ziynet eşyasına zekat verilmesi gerekir. İslam’da zekat, malın sahip olduğu değeri artıran bir ibadet olarak kabul edilir. Ziynet eşyaları, altın, gümüş ve diğer değerli takılar gibi mal varlıklarını kapsar. Eğer bu ziynet eşyaları ticaret amacıyla kullanılmıyor, sadece kişisel kullanımda ise ve belirli bir miktara (nisap miktarı) ulaşmışsa, zekat verilmesi gerekir.
Nisap miktarı, 85 gram altın ya da değerine denk gelen bir miktardır. Eğer ziynet eşyaları bu miktara ulaşmışsa ve üzerinden bir yıl geçmişse, %2.5 oranında zekat verilmesi gerekir. Ancak, kişisel kullanımda olan ve belirli bir süredir kullanılmayan ziynet eşyaları için zekat verilmesi konusunda farklı görüşler de bulunmaktadır. Bu yüzden, bir konuda kesin bilgi almak için dini bir uzmandan görüş almanız tavsiye edilir.
Eğer ziynet eşyaları ticaret amacıyla kullanılıyorsa, bu durumda zekat verilmesi zorunludur.