Tuvalet ihtiyacını giderirken dikkat etmemiz gerekenler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

istincâ ve istibra ile ilgili merak edilen meseleler, sorular ve cevapları

Tuvalet ihtiyacini giderirken dikkat etmemiz gerekenler

Tuvalette Zikir Yapmak Olur mu?

– Tuvalette, Kur’ân-ı Kerîm okumak, zikir yapmak ve dua etmek mekruh olur.

Üzerinde Yüce Allah’ın İsimlerinden veya Kur’ân’dan Yazılı Bir Şeyle Tuvalete Girilir mi?

– Parmağında, üzerinde, Kur’ân âyeti veya Allah-u Teâlâ’nın isimlerinden biri yazılmış yüzük bulunan bir kimsenin, bu yüzükle tuvalete girmesi mekruhtur. Çünkü bu halde tâ’zimi terk vardır. Eğer bu yüzüğün kaşını avuç içine getirerek girerse bâzılarına göre mekruh değildir.

Kur’ân-ı Kerim’den bir parçanın veya Allah’u Teâlâ’nın isimlerinden birinin yazılı bulunduğu şey, bir kimsenin cebinde bulunursa, ya da bu yazı bir sey içinde sarılı olursa bununla tuvalete girmesi mekruh değildir. Ancak bu durumlardan sakınması daha evlâdır.

Tuvalet Kâğıdı ile Temizlenmek Caiz midir?

Tuvalet ihtiyacını gidermek için tuvalete giden herkes, su veya taş gibi bir şeyle pisliği temizleniek mecburiyetindedir.

Üzerine müstehcen ve ahlâk bozucu ibâre yazılmış kâğıt ile tuvalet kâğıdını istincada kullanmakta mahzur yoktur. Üzerinde dinî ibâre yazılı olan kâğıt ile temizlenmek câiz değildir.

– Ancak Hanefi âlimlerine göre; yazı yazmaya elverişli olan beyaz kâğıt ve üzerinde yazı – müstehcen de olsa- bulunan yaprak ile temizlenmek caiz değildir. Fakat yazıya elverişli olmayan kâğıdı -tuvalet kâğıdı gibi- kullanmakta mahzur yoktur.!

Pislenmiş El Nasıl Pâk Olur?

– Ebû Yusuf -r.a.- demiştir ki, uzvu pak kılmakta, suyu uzvun üzerine dökmek veya suyun uzuv üzerine akması gibi bir dökme şart kılınır. Necisli bir uzvu bir kimse, üç yıkama teknesine soksa bunlarin hepsi pislenmiş olur. Ve akan bir suda yıkamadıkça veya üzerine su dökmedikçe påk olmaz.

– İstinca mahallinin temizlenmesi ile birlikte, istinca yapan el de temizlenmiş olur. İstincadan sonra el yıkamak ise, daha önce yıkan masında olduğu gibi, daha temiz ve daha nazif olur. Peygamberimizin, istincadan sonra elini yıkadığı rivayet olun muştur.

Yolcunun eline bir necâset isabet ettiği zaman, Imam Muhammed demiştir ki: “O, necâseti toprak ile siler” Husûsî olarak yolcuyu zikretmesi, o kimsenin kendisiyle necâseti giderecek su bulamayacağını kuvvetle zannetmesindendir. Yolcu olmayanda su bu lamadığında böyle yapar.

Tuvalet ihtiyacını Giderme Esnasında Bir Kimsenin Kıbleye Doğru, Önünü veya Arkasını Dönmesinin Sakıncası Var midır?

– Hanefiler demiştir ki, tuvalet ihtiyacını giderme esnasında kıbleye yönelmek veya sırt çevirmek ister bu iş için yapılmış bir bina dâhilinde olsun, ister dışarıda olsun, tahrimen mekruhtur. Eğer unuta rak bu şekillerden birine göre oturur da sonra hatırlarsa, mümkün olduğunca başka tarafa yönelmeye çalışmalıdır. Mümkün olursa, ya sak yöne doğru yapılmış olan tuvalete oturmamak gerekir. İdrar yapmak, dışkı yapmak, istinca v.s yapmanın bu husustaki hükmü aynı olup, hepsi de tahrîmen mekruhtur. Bu hususta hanefiler delil olarak: “-Tuvalet için hazırlanmış olan geniş ve- alçak çukura geldi. ğinizde ne idrar ne de dışkı yapmak için kıbleye yönelmeyin ve de sırtınızı çevirmeyin” hadis-i şerifini naklederler.

– Kadınların, çocuklarını, kıbleye karşı tutup tuvalet ihtiyacını gidertmeleri mekruhtur.

Tuvalet ihtiyacı Giderme Esnasında Konuşulur mu?

– Tuvalet ihtiyacını gidermekte olan bir kimsenin konuşması mekruhtur. Bunu yapmakla konuşmanın değeri küçük düşürülmektedir, Yüce Allah’ın -c.c.- ve Hz. Peygamber’in llarınının diğer kutsal kelimelerin sözler ile söylenmesine aldırış edilmemektir.

Aslında, bu esnada gereksiz yere konuşmak mekruhtur. Ihtiyaç duyulduğu zaman konuşmak mekruh olmaz. Mesela ibrik veya necasetten sonra kurulanmak için bez istemek mekrûh olmaz. Bir çocuğu tehlikeye düşmekten veya bir mali telef olmaktan kurtarmak için de konuşmakta bir sakınca yoktur.

Bir Kap İçinde İdrar Bırakmanın Mahzuru Var mı?

Odada bir kap içinde idrar bulundurmamalıdır. İçerisinde id rar olan kap bulunan odaya melekler gelmez.

Mezarların Üzerine Tuvalet ihtiyacı giderilir mi?

Mezarların üzerine tuvalet ihtiyacı gidermek yasaklanmıştır. Mezarlıklar ibret ve nasihat alma yerleridir.

Hanefiler: Mezarlar üstünde tuvalet ihtiyacını gidermek tahri men mekruhtur demişlerdir. Her durumda bunu yapanın günahkar olacağı hususunda diğerleriyle görüş birliği etmişlerdir.

Durgun Suya Tuvalet İhtiyacı Giderilir mı?

Durgun suda tuvalet ihtiyacı gidermek câiz değildir. Dışkı da – idrar gibi bu yasağın kapsamına alınmıştır. Çünkü o daha pis ve dolayısıyla yasağı daha şiddetlidir. Hanefiler demişlerdir ki: Az miktarda olan durgun suda tuvalet ihtiyacı gidermek şiddetle haram kılınmıştır. Eğer su çok ise bu, tahrîmen mekruh olur. Eğer su akar ise içine idrar yapmak tenzihen mekruhtur.

Su her ne kadar çok olsa da başkasının mülkü olur ve içine idrar yapılmasına izin verilmezse veya bu su vakıf malı ise içine pislemek haramdır.

Kırlık Bir Yerde Tuvalet ihtiyacı Giderilirken Ayrıca Nelere Dikkat Edilir?

Sahra, kır vb. yerlerde, kendisinden çıkacak şeylerin ses ve ko kusunun duyulmaması için tuvalet ihtiyacını giderecek kimse, uzakça tenha bir yere gitmelidir.

– Necâsetin kendi üzerine dönmemesi için, tuvalet ihtiyacını giderecek kimse rüzgârın estiği tarafa doğru yönelmemelidir.

– Gökyüzüne, pislik çıkış mahalline ve dışkısına ya da idrarına bakmamalı, başı öne eğmelidir.

– Sert bir yere idrarını yapmak zorunda kalan kimse, ya o yeri taşla vurarak yumuşatır veya oraya çukur kazar ki idrar sıçrantıları üzerine isabet etmesin.

– Güneş ve aya doğru yönelmemelidir. Ikisinde de Yüce Allah’ın -c.c.- nurundan vardır, ikisi de iki büyük âyettir.

Fakat, tuvalette, duvar dibinde veya ay ve güneşin bulutlar içinde ya da henüz doğmadığı ışıkları insanın göbeğine vurmadığı takdirde önünü veya arkasını dönmekte hiç bir şer’i mahzur yoktur

– asıllarına karşı durmaktır. Bulundukları tarafa veya ziyalarına karşı durmak değildir.

– Bir kimse kırda tuvalet ihtiyacını giderdiğinde onu örtmelidir

İstinca Etmeye ve Abdest Almaya Güç Yetiremeyen Kimse Ne Yapar?

– Böyle hasta bir adamın, hanımı yok da, oğlu veya kardeşi varsa, bunlar ona abdest aldırırlar. Fakat hastanın pislik çıkış mahalline el süremezler dolayısıyla o hastadan istinca, düşer.

Kendisi abdest almaya güç yetiremeyen, kocası olmayan bir kadın olsa, kızı veya kız kardeşi bulunsa, bunlar ona abdest aldırırlar. O kadın da istinca düşer.

kadın kaleminden kadın ilmihali

BENZER KONULAR:

Answers ( 5 )

    1
    2023-03-28T13:57:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Taharet alırken dikkat etmemiz gerekenler

     taharet almadan önce paçaları sıva almalı girerken sola ayak atılmalı, besmele çekilmeli, Tuvaletin içinde konuşmamalı sağa sola bakmamalı ihtiyacını giderdikten sonra önce peçete ile daha sonra suyla iyice temizlenmeli ellerinde mutlaka sabunla yıkamalı ve çıkışta sağ ayakla Dua ederek çıkılmalıdır

    En iyi cevap
    1
    2023-05-02T01:59:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tuvaletten sonra İslam’da temizlik ve hijyen oldukça önemlidir. İslam dinindeki temizlik prensibi “Tahara” adı verilir ve fiziksel ve ruhsal temizlik için tavsiye edilir. Tuvaletten sonra yapılması gereken işlemler şunlardır:

     

    1. İdrar veya dışkı sonarında mutlaka temizlenmeli ve bölgenin kurulanması sağlanmalıdır. Pamuk, kağıt peçete, ıslak mendil, yıkama veya benzeri yöntemler kullanılabilir.

     

    2. Temizlik işleminden sonra abdest almak gerekir. Namaz kılma niyeti olanlar ve musalla taşında dua etmek isteyenler için abdest almaları gereklidir.

     

    3. Tuvalet sonrası eller iyice yıkanmalıdır. Su ve sabun kullanarak en az 20 saniye süreyle eller yıkanmalıdır.

     

    4. Dİkkan edilmesi gereken bir diğer nokta da elbise temizliğidir. Tuvalet sonrasında özellikle çamaşır kontrol edilmeli, temizlenmesi gereken bir leke varsa temizlenmelidir.

     

    Bu adımların dikkatli bir şekilde takip edilmesi, kişinin temiz ve hijyenik kalmasına, sağlıklı kalmasına ve Allah’a yakınlaşmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, günlük hayatta da temizliğe önem verilmesi ve hijyen kurallarına uyulması İslam’da öğütlenir.

    0
    2023-05-03T14:15:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    s.a taharat alırken zorlanıyorum, popuyu yıkarken gaz sıkıntısı yada damar hareketliliğinden mi gaz olduğunu dşünüyorum taharat almakta zorlanıyorum.uzun süre tuvalette kalıyorum, ne önerirsiniz, iyi günler..

    1
    2023-05-05T18:28:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Taharet alırken alma esnasında popuyu yıkarken sürekli damar hareketliliği, gaz çıkardığını düşünen ve taharet almakta zorlanıyorum, uzun süre tuvalette kalıyorum, ne önerirsiniz.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Taharet alırken veya normal hayatta sürekli gaz çıktığını hissetmek kokusu duyulmadığı sürece bu vesvesedir aldırmayınız

Cevapla