İslam’da Temizlik Su ile Olur

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dinimizde Temizlik Su ile Yapılır

Dinimizde Temizlik Su ile Yapilir

Allah suyu temizlik vasıtası kılmıştır. Yukarıdaki ayet-i kerîmede bunu belirtmiştik.” Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) de Medine kuyularının suyuyla abdest almış ve: “Su temizdir; tadını, rengini, kokusunu değiştirme dikçe onu hiçbir şey bu temizliğinden çıkaramaz.” buyurmuştur.” Hanefilerle Şafiiler suyu az ve çok olmak üzere iki kısma ayırırlar:

Az suyu, pislik mutlak surette pis eder. Çok suyu ise pislik, vasıflarından birini değiştirmek şartı ile bozar. Çok suyun sınırlandırılması hakkında İmâm-ı Azam Ebû Hanife’ye göre, bir tarafı dalgalandırıldığı zaman dalganın hareke ti karşı tarafa erişemeyecek kadar büyük olursa o çok sudur. İmâmeyn’e yani Ebú Yusuf ile İmâm-ı Muhammed’e göre, köşeli ise kenarları ona on arşın yani 68 metre kare, daire biçimindeyse çevresi otuzaltı arşın olan yerin suyu çok su, bundan daha azı az su sayılır. Derinlik için su avuçlandığı zaman tabanının görülmemesi şart koşulmuştur.

Temiz sular, hem temizdir hem de temizleyicidir. Yani rengi, kokusu, tadı bozulmamış ve kullanılmamış sulardır. Bu sulardan hem içilir hem yemekte kullanılır ve hem de her türlü temizlik yapılır.

Yalnız kuyular, suları ne kadar çok olursa olsun, yüzeyleri 68 metre kare ye ulaşmadıkça yahut daima akıp giden su yolu üzerinde bulunmadıkça az su hükmündedir. Binaenaleyh içlerine düşecek şeylerden dolayı çeşitli hükümler uygulanır.

Akarsulara gelince bunlar az veya çok olsun, çok su hükmündedir ve temiz dir. Binaenaleyh böyle bir su içine düşen necâsetle üç özelliğinden biri bozulmadıkça temizlik ve temizleyici özelliğini kaybetmiş olmaz. Bir suyun akıcı sayılması için de bir saman çöpünü alıp götürmesi yeterlidir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-05-17T10:16:52+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rabbimiz (cc) bizlere su gibi bir nimet vermiştir. Suyu hem içerik yaşamımıza devam ederiz hem de kiri temizleriz su ile.

    Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;

    Su temizdir; tadını, rengini, kokusunu değiştirmedikçe onu hiçbir şey bu temizliğinden çıkaramaz.

    Demek ki suyun temiz olabilmesi için üç özellik bulunmaktadır. Tadı, rengi he kokusu. Bu üçü yok ise suda bu su temiz değildir.

    En iyi cevap

Cevapla