Tazminat parası caiz mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Başarısız ameliyat yapan doktora tazminat davası açmak caiz mi

Tazminat parasi caiz mi

Selamun aleyküm benim bir sorum olacaktı ben eşimin sağlık sorunları sebebiyle devlet hastanesinde sperm kanallarını bağlatma ameliyatı oldum aradan 1.5 sene geçti ve tesadüfen eşimin hamile kaldığını öğrendim sonra gidip tahlil yaptırdım ve ameliyatımın başarısız olduğunu öprendim bakanlığa şikayette bulundum daha sonra doktorum benimle irtibata geçti ve bana şikayetimi almam karşılığında bir miktar para ödemeyi teklif etti bu parayı alıp doktordan helallik alsam bu para helalmidir harammıdır acaba yanlış birşey yapmak istemiyorum bilgilendirirseniz çok sevinirim Allah razı olsun

Doktor ameliyatta yaptığı hatayı maddi yollarla telafi etmek istiyor sizin masraflarınızı ödesin hem eski ameliyat parasını ödesin hem de bir daha yapacağınız ameliyat parasını ödesin helalleşin caiz olur

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da “Diyat” veya “Kan Parası” olarak da bilinen tazminat parası, İslam hukuku (Şeriat) çerçevesinde var olan bir kavramdır. Kasten öldürme veya yaralama durumlarında fail veya ailesi tarafından mağdura veya mağdurun ailesine ödenen maddi tazminatı ifade eder. Tazminatın amacı, mağdura veya ailesine mali destek sağlamak, çatışmayı azaltmak ve toplum içinde uzlaşmayı teşvik etmektir.

    İslam’da tazminatın caiz olması, Kuran’ın Bakara Suresi’ndeki (2:178) ayetine dayanmaktadır: “Ey iman edenler, size öldürülenlere kanuni bir ceza yazıldı – bedavaya karşılıksız; Köleye köle, kadına kadın. Kim kardeşinden bir şey eksik bırakırsa, o zaman ona uygun bir takip ve güzel ahlakla ödeme yapılmalıdır.”

    İslam hukuku, sebep olunan zararın ciddiyetine dayalı olarak uygun tazminat miktarını belirlemek için kurallar ve hesaplamalar sağlar. Miktar, koşullara, yerel yasalara ve topluluğun fikir birliğine veya nitelikli bir İslami hakimin yargısına bağlı olarak değişebilir.

    Tazminat parasının, kasıtlı suçlar için devlet veya hukuk sistemi tarafından uygulanabilecek herhangi bir yasal cezadan farklı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Tazminat parası, yasal sonuçların yerini almaktan ziyade bir uzlaşma ve mali destek aracıdır.

    Bununla birlikte, yorumlar farklı düşünce okullarına ve bölgesel uygulamalara bağlı olarak değişebileceğinden, kendi özel bağlamınızdaki tazminat parası hakkında özel rehberlik almak için bilgili akademisyenlere veya İslam hukukunda iyi bilgili yerel makamlara danışmanız tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla