Şafii mezhebine göre Haccın niyeti

Question

Şafiide Hacca Mutlak Niyet Etmek

Safii mezhebine gore Haccin niyeti

Kişinin hac veya umreyi veya kıran haccım kast etmeksizin ihrama niyet etmesidir. Böyle bir niyet görüş ayrılığı olmaksızın caizdir. Sonra bakılır: Kişi hac ayları içinde ihrama girmişse; ihramını hac, umre veya kıran haccın dan istediği hacca çevire bilir İhramı herhangi bir hacca çevirmek veya bir haccı tayin etmek, dille değil kalp ile niyet etmekle olur. Niyet etmeden hac veya umre işlerini yapmak caiz değildir. Kişi, ihramı hac aylarından önce giymişse, ihramı umre ihramı olarak sayılır.
Bil ki, alimlerin -Allah onlara rahmet eylesin-görüş birliği ile bu dört çeşitten birine göre hacca niyet etmek caizdir. Bu çeşitlerin en faziletli olanı İfrat hacadır. Sonra Temettü ve ondan sonra da kıran haccı gelir. İhrama girme esnasında hac veya umreyi tayin etmek, mutlak şekilde niyet etmekten faziletlidir.
Kıran haccı, İfrad haccmdan faziletlidir. Ancak aynı sene içerisinde İfrad haccmdan sonra umre yapılırsa İfrad haccı daha faziletlidir. Umreyi aynı yılın haccmdan sonraya bırakmak mekruhtur.
Kıran veya Temettü haccma niyet eden kişinin bir koyun veya bir sığır kesmesi vaciptir. Kesilen koyunun niteliği, kurban için kesilen hayvanın niteliği gibidir. Bir deve veya bir sığırın yedi kişi adına kesilmesi caizdir. Kişi bulunduğu yerde kurbanlık hayvan bulamazsa veya bulur da fiyatı emsalinden fazla ise, kurbana bedel olarak on gün oruç tutar. Bu on günün üç gününü hacda, yedi gününü de memleketine döndükten sonra tutar.
Temettü haccma niyet edenlerin kurban kesmeleri dört şartla vacip olur:
1. Temettü haccı yapan kişi, umreyi tamamladıktan sonra, hac ihramı için kendi beldesinin (veya başka bir beldenin) mikat sınırına geri dönmeme-lidir.
2. Hac ayları içinde umre ihramına girmiş olmalıdır.
3. Aynı sene içinde hac etmiş olmalıdır.
4. Temettü yapan kişinin Mescid-i Haramda bulunan kişilerden olmaması gerekir. Mescid-i Haramda bulunanlardan maksat, harem ehli olanlardır. Hareme iki konaktan az mesafede bulunan harem ehli sayılır.
Bu dört şarttan birini taşımayan kimsenin kurban kesmesi gerekmez ve en sahih görüşe göre kendisi Temettü haccı yapmış sayılır. Bir görüşe göre ise, ifrad haccı yapmış sayılır.
Kıran haccma niyet edenin kurban kesmesi iki şartla olur:
1. Mekke’ye girdikten sonra ve arefe gününden önce mikata dönmemelidir.
2. Mescid-i Haramın ehlinden olmamalıdır.

İhram Niyeti İle İlgili Bir Kaç Mesele

Amir adındaki şahıs: ” Zeyd’in girdiği ihrama giriyorum.” derse niyeti sahihtir. Zira bu konuda sahih hadisler vardır. Şayet Zeyd ihramlı ise, Amir’in ihramı da Zeyd’in ihramı gibi olur. Hac, umre, kıran veya mutlak şekilde hangisine niyet etmiş ise, Amir de ona göre ihrama girmiş sayılır. Zeyd dilediği ihra-4na girmeye niyet etmişse, Amir de dilediği ihrama girmekte serbesttir. Zeyd’in seçtiği ihrama girmesi lazım değildir. Ancak “Zeyd’in girdiği ihrama giriyorum” şeklinde Zeyd’in girdiği ihramı kast ederse, onun girmiş olduğu ihrama girmiş olur. Şayet Zeyd, ihrama mutlak şekilde girmiş ve daha Amir ihrama girmeden haccmı tayin etmiş ise, en sahih görüşe göre, Amir mutlak şekilde ihrama girmiş sayılır. İkinci olarak da tayin edilen ihram gerçekleşmiş’ olur. Zeyd’in ihramı fasit ise, en sahih görüşe göre, Amir’in ihramı mutlak şekilde gerçekleşmiş olur. Zeyd ihramlı değilse, Amir’in ihramı mutlak şekilde olur ve istediği ihramı seçebilir. Zeyd’in ihramda olduğunu zannetmiş olsun veya ihramda olmadığını veya ölmüş olduğunu bilsin hükmü aynıdır. Allah daha iyi bilir.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

  1. Şafiî mezhebine göre, Haccın niyeti, ibadetin başlangıcında kalpten yapılır. Hac ibadeti için niyet, ihrama girmeden önce yapılır. Niyet, sadece Allah’a yönelik bir niyettir ve içtenlikle yapılmalıdır.

    Hac ibadetinin niyeti, genel olarak şu şekilde ifade edilebilir: “Ya Allah, ben niyet ederek Hac ibadetini yapmak istiyorum, sana yaklaşmak ve Senin rızanı kazanmak için Hacca geliyorum.”

    Niyetin içten ve samimi olması önemlidir. Hac ibadeti sırasında yapılan dualar, zikirler ve ibadetler, niyetin samimiyetine bağlıdır. Hac ibadeti, Allah’ın rızasını kazanma, günahların bağışlanması, manevi arınma ve takva yolunda ilerleme amacıyla yapılan bir ibadettir.

    İslam’da niyetin önemi büyüktür. Herhangi bir ibadeti yapmadan önce niyet etmek gerekir. İbadetlerin niyetle birlikte gerçekleştirilmesi, Allah’a yönelik samimiyeti ve ibadetin amacını daha da güçlendirir.

    Önemli not: Bu bilgiler Şafiî mezhebine göre genel bir açıklamadır. Farklı mezheplerde veya yerel İslam otoritelerinde niyet konusuyla ilgili farklı görüşler ve detaylar olabilir. Bu nedenle, güncel bilgilere ve ilgili mezhep alimlerinden veya yerel bir İslam otoritesinden danışmanlık almak faydalı olacaktır.

    En iyi cevap
    0
    2025-03-12T23:55:19+03:00

    Şafii mezhebine göre Haccın niyeti, hac ibadetine başlamadan önce kalben yapılır ve dil ile söylenmesi gerekmez. Hac, İslam’ın beş şartından biri olup, kişinin hac ibadetini yerine getirebilmesi için niyet etmesi gerekir. Şafii mezhebine göre, hac için niyet şu şekilde yapılır:

    Kalp ile niyet: Kişi, hac yapmak için kalben niyet eder. Niyet, sadece ibadetin yapılacağı amacın belirlenmesidir. Yani, “Ben Allah rızası için haccı yapacağım” şeklinde bir niyet ile kalben bu ibadete yönelmek gereklidir.

    İhrama girmeden önce: Şafii mezhebine göre, hac ibadetine başlamadan önce ihrama girerken niyet yapılmalıdır. İhram, hac ibadetinin ilk adımıdır ve hac için bir çeşit manevi hazırlık sayılır. İhrama girmeden önce, hac yapma amacının kesinleşmiş olması gerekir.

    Dil ile niyet etme zorunluluğu yoktur: Şafii mezhebine göre, niyetin dil ile ifade edilmesi şart değildir. Niyet kalben yapılmalı ve ihrama girmeden önce bu niyet kesin olmalıdır.

    Özetle, Şafii mezhebine göre hac ibadetine başlamadan önce kalben niyet etmek yeterlidir ve bu niyet ihrama girmeden önce yapılmalıdır.

Cevapla