Ramazan orucunun hükmü nedir? Ayet ve Hadislerle

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

RAMAZAN ORUCUNUN HÜKMÜ

Ramazan ayında oruç tutmanın dini bakımdan hükmü nedir

Ramazan orucu İslam’ın rükünlerinden biri olup farziyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Orucun farziyetine dair kitaptaki delil, şu ayet-i kerimelerdir:

يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تفون . أياما معدودات فمن كان منكم مريضا أو على سفر فعدة من أيام أخر وعلى الذين يعطيقونه فذية طعام لكم إن كنتم تعلمون . شهر رمضان مشکین قمن تطوع خير فهو خير له وأن تصوموا خيرا الذي أنزل فيه القرآن هدى للناس وبينات من الهدى والفرقان قمن شهد من الشهر فلينة

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındıgı gibi, size de farz kılındı. Oruç sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eger bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildigi Ramazan ayıdır. Oyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin, ”

Sunnetteki delil ise şu hadis-i şeriflerdir:

بني الإسلام علي خمس شهادة أن لا اله إلا الله وأن محمدا رسول الله واقام الصلاة وايتاء الزكاة وصوم رمضان وحج البيت من استطاع اليه سبيلا

“Islam bes sey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (sas)’in Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve yoluna gücü yetenlerin haccetmesi. “93

عن طلحة بن عبيد الله أن أغزايا جاء إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم ثائر الرأس فقال يا رسول الله أخبرني ماذا فرض الله علي من الصلاة فقال الصلوات الخمس إلا أن تطلع شيئا فقال أخبرني ما فرض الله علي من الصيام فقال شهر رمضان إلا أن تطوع شيئا فقال أخيزني بما ترض الله علي من الزكاة فقال فأخبره رسول الله صلى الله عليه وسلم شرائع الإسلام قال والذي أكرمك لا أتطوع شيئا ولا أقض ما ترضى الله علي شيئا فقال ترشول الله صلى الله عليه وسلم أفلح إن صدق أو دخل الجنة إن صدق

Talha b. Ubeydullah (r.a) dan rivayet: Saçı başı dağınık bir bedevi Resulullah (s.a.s)’a gelerek dedi ki:

– Ey Allah’ın Resulu! Allah’ın namazdan bana neyi farz kıldığını bildirir misin? Beş vakit namazı farz kıldı. Ancak gönüllü olarak kılacakların başka.

– Allah’ın oruçtan bana neyi farz kıldığını bildirir misin?

– Ramazan ayı orucunu farz kıldı. Ancak gönüllü olarak tutacakların başka Allah’ın bana zekattan neyi farz kıldıgını bildirir misin?

Resulullah (s.a.s) kendisine Islam ahkāmını anlattı. Sonra o adam şöyle dedi: – Seni şerefli kılan Allah’a andolsun ki gönüllü olarak fazladan nafile bir ibadet yapmayacağım gibi Allah’ın üzerime farz kıldığı şeylerden hiçbirini de eksik bırakmayacağım!

– Eger doğru söyluyorsa kurtuluşa erdi (Veya) doğru söylüyorsa cennete girdi. 1794 Ayrıca bütün Müslümanlar Ramazan orucunun farz oluşu hususunda icma etmişlerdir.

Peygamber (s.a.s) Efendimiz, Medine’ye hicret ettikten sonra henüz Ramazan

orucu farz kılınmadığı için her aydan üç gün ve Muharrem ayının da 10. gününde
oruç tutardı. Nihayet hicretin ikinci senesinde, kiblenin Mescid-i Aksa’dan Kabe’ye çevrilmesi hadisesinden sonra Şaban ayında Ramazan orucu farz kılınmıştır. Sevgili peygamberimiz (sas), dokuz yıl Ramazan orucu tutmuş ve hicretin 11. yılının Rebiülevvel ayında ahirete irtihal etmişlerdir.

Ramazan orucunun farzlığını inkâr eden kimse dinden çıkar ve mürted muamelesi görür. Inkanndan dönmesi ve orucun farzlığını ikrar etmesi için kendisinden tövbe etmesi istenir. Tövbe etmesi halinde tövbesi kabul edilir. Aksi halde käfirliginden dolayı İslam devlet yönetimi tarafından öldürülür. Ancak yeni Müslüman olmuş ve henüz İslam’ın farz ve hükümlerini bilmeyen kimse böyle bir muameleye tabi tutulmaz; ona dinin farz ve hükümleri öğretilir. Ramazan oru cunun farzlığını kabul eden ama inkar etmeksizin bu orucu yolculuk ve hastalık gibi bir mazereti olmadığı halde tutmayan günahkar ve fasık olur. Islam devlet yönetimi tarafından hapsedilir; gündüzleri de aç ve susuz bırakılır ki şeklen oruç tutmuş olsun. Böylece tövbe edip asiligine son vermesi sağlanır.

Ramazan ayında tutulan orucun hükmü nedir

Answers ( 1 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-04-09T15:31:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Esselamünaleyküm.Bugün oruç tutarken aklımdan acaba diğer dinler doğru olabilir mi diye bir düşünce geçti.Sonra da içimden ölünce hangi dinin doğru olduğun göreceğiz diye bir düşünce geçti.Ben de bunu kalben tasdik etmiş gibi oldum ama sonra İslam’ın tek hak din olduğu,diğer dinlerin doğru olmadığı aklıma geldi.Bu düşünce küfür müdür,küfür ise dilimle ikrar etmediğim halde orucum bozulmuş mudur,bozulmuşsa ne yapmam lazımdır? Teşekkürler.

      0
      2022-04-09T15:53:05+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Bu düşünce hiçbir şeydir. Tamamen vesvesedir. Kalbinizdeki bu düşünceleri atmanız gerekmektedir. Orucunuzu bozmaya gerek yoktur.

Cevapla