Ramazan Ayı Ve Tövbe

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan Ayı Ve Tövbe Etmek

Ramazan Ayi Ve Tovbe Etmek

Yüce Allah, iyilik ve kötülükler konusunda bizleri aydınlatmış, iyiliği emredip, kötülükten de nehyetmiştir. Bu dünyada yaptıklarımızdan dolayı sorumlu olacağımızı “O, hanginizin daha güzel işler yapacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O güçlüdür, bağışlayandır1 ayeti ile ifade etmiştir. Allah adaleti gereği, kötülükleri ceza ile karşılayacağını, bunun yanında rahmeti gereği, günahkâr kullarına da tövbe ve bağışlanma imkânı vermiştir.

Ne kadar gayretli ve dikkatli olursak olalım Rabbimizin bizi mükellef kıldığı her hususu hakkıyla yerine getiremeyip, hata ve günahlara düşebiliriz. Önemli olan hata ve günahlarımızın farkına varıp, gerçek anlamda pişmanlık duymaktır. Nitekim Peygamber efendimiz: “Ademoğlunun hepsi günah işler, günah işleyenlerin en hayırlısı tövbe edendir.”2 buyurarak tövbenin önemine işaret etmiştir.

Tövbe; kulun işlediği günahtan pişmanlık duyup bir daha işlemeyeceğine dair Allaha söz vermesidir. Tövbenin Allah katında makbul olabilmesi için; İçten gelerek tam bir ihlas ile yapılması gerekir. Bu da kalben pişman olup bu pişmanlıktan dönmemek, dili ile istiğfar etmek ve günahı kesin bir şekilde terk etmekle mümkün olur.

Bunun yanında kul hakları ve kamu haklarını içeren konularda tövbenin kabul edilebilmesi için öncelikle hak sahiplerinin hakkını vermeli, bu mümkün değilse bile onlarla helalleşmek gerekir. Bu şekilde yapılan bir tövbenin kabul edileceğini Peygamber efendimiz: “Günahından tövbe eden kimse, hiç günah işlememiş gibidir.”3 Buyurarak bizleri müjdelemiştir.

Duaların geri çevrilmediği, günahların bağışlandığı, rahmetin ve merhametin yağmur gibi yağdığı bu ramazan ayını günahlarımızdan arınmak için fırsat bilelim. Çünkü ramazan ayı Peygamber efendimizin ifadesi ile: “Cehennem kapılarının kapandığı, cennet kapılarının açıldığı ve şeytanların zincire vurulduğu bir aydır.”4

Bu ayda duaların kabul edildiği ve günahların bağışlandığını göz önünde bulundurup, tutulan oruçların, kılınan teravihlerin ve okunan mukabelelerin yanında yapılacak en güzel ibadetin günahlardan tövbe etmek olduğunu unutmayalım

Çünkü; ramazan ayı kurtuluş ayıdır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde barındırmaktadır.

O halde değerli kardeşlerim elimizde fırsat varken yaşadığımız hayatın muhasebesini yapalım. Günahlarımızdan tövbe edip Allahtan bağışlanma dileyelim. Nitekim Allah Teâlâ: ”Ey müminler hep birlikte Allaha tövbe edin ki kurtuluşa eresiniz.”5 buyurmuştur. Kul haklarına riayet edip haklarını iade edelim. Samimi bir tövbenin sonunda bağışlandığımızı düşünüp yepyeni bir hayata merhaba diyelim ama müslümanca bir hayata.

Benzer Konular:

Cevapla