Hz Muhammedîn ailesinin soy ağacı

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
EHLİ BEYT
Yaratıkların en şereflisi olan insana Yüce Allah akıl ve irade vermiş bunun gereği olarak ta ona bir takım sorumluluklar yüklemiştir. İnsanın bu sorumluluklarını yerine getirebilmesi içinde Peygamberler ve kitaplar göndermek suretiyle ona rehberlik etmiştir.
“Hiçbir toplum yoktur ki aralarında uyarıcı bir Peygamber gelip geçmiş olmasın”(1) anlamındaki Ayeti kerime bu gerçeği ifade etmektedir.
Peygamberler örnek ve önder insanlardır. Müminler Peygamberleri örnek edinirler, kendileri de insanlara örnek olurlar. Bu hususu Yüce Allah Kuranı Kerimde şöyle ifade etmektedir. “ And olsun, Allah’ın Resulünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”(2)
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sallalahü aleyhi vesellem) dünya ve ahiret mutluluğunun yollarını gösteren Kuranı Kerimin ilahi mesajlarını dünyaya duyurmaya başladığında, onu etrafında nurlu bir nesil olan Sahabeyi Kiram çevrelemiştir. Kuvvetini Allah tan, hayat ölçülerini Kurandan alan bu aziz nesil Peygamber efendimiz (Sallalahü aleyhi vesellem) Önderliğinde mutlu bir hayat yaşamış ve kendilerinden sonra gelen nesillere de örnek olmuşlardır.
Ehli Beyt Hz Peygamberi (Sallalahü aleyhi vesellem) seven, ona iman eden ve onun yolundan giden herkes için sönmeyen bir nur ve sonsuz muhabbet kaynağının ifadesidir.
Sevgili Peygamberimiz (Sallalahü aleyhi vesellem) bir hadisi şeriflerinde Hz Fatıma, Hz Hasan, Hz Hüseyin ve Hz ALİ, hakkında : “Allahım onları günahlardan temizle “(3) diyerek onlara dua etmiştir. bunun için Ehli beyt Tarih boyunca kültürümüzde önemli bir yere sahip olmuş ve bu çerçevede onlara karşı güzel bir sevgi oluşmuştur.
—
1-Fatır Suresi 24
2-Ahzab Suresi 21
3-Tirmizi Menakip 32
Dini Sitelerimiz:
Answers ( 2 )
Peygamberimiz (sav)’in soyu şema şeklinde yukarıda belirtilmiştir. Rasulullah (sav)’in soyu; Hz. Ali ve Hz. Fatıma (r.anhume)’nin iki oğlu ve Rasulullah (sav)’in biricik torunları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin efendilerimizden devam etmektedir.
Rasulullah (sav) bir hadisi şeriflerinde Hz Fatıma, Hz Hasan, Hz Hüseyin ve Hz Ali hakkında : “Allahım onları günahlardan temizle “ diyerek onlara dua etmiştir. Bunun için Ehli beyt tarih boyunca kültürümüzde önemli bir yere sahip olmuş ve bu çerçevede onlara karşı güzel bir sevgi oluşmuştur.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) soyunu gösteren bir soy ağacı, aile bireylerini ve neslini görselleştiren yararlı bir kaynak olabilir. Aşağıda, Peygamberimizin soy ağacı hakkında genel bir bilgi verildi:
Abdullah: Peygamber Efendimizin babasıdır.
Amine: Peygamber Efendimizin annesi.
Abdulmuttalib: Dedesi.
Haşimoğulları (Haşimîler): Aile soyu bu isimle anılır.
Ehl-i Beyt: Peygamber Efendimizin yakın aile üyeleridir; özellikle Hz. Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den oluşur.
Bu aile şemasında Peygamberimizin soyu, Abdulmuttalib ve ondan itibaren kökenini İsmail Peygamber’e kadar dayandırılır. Peygamberimizin ailesi aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’de “Ehl-i Beyt” olarak zikredilir ve İslam tarihinde özel bir sevgi ve saygı görmüştür.