Paylaş
Nifak nedir? Münafıklık ne demek
Question
Münafıklık nedir kime münafık denir?
NİFAK (KÖTÜ BİR HASTALIK)
Ayet ve hadislerle münafıkların özellikleri
Resûlullah (sav) döneminde insanlar inanç yönüyle üç kısımdı. Bunlar: İnanmayıp Resûlullah (sav) ‘e karşı gelenler ki, bunlara ‘Kafir’ denirdi. İnanmış gibi görünenler, bunlara ‘Münafık’ denirdi. Kur’an-ı Kerim’e ve Resûlullah (sav)’e inanalar, bunlara da ‘Müslüman’ denirdi.
Yazımızda inanmış gibi görünenleri yani itikattaki münafıkları tanımaya çalışacağız. Ayetin mealinde Allah “İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde “Allah’a ve ahiret gününe inandık” derler. Onlar (kendi akıllarınca) güya Allah’ı ve müminleri aldatırlar. Hâlbuki onlar ancak kendilerini aldatırlar ve bunun farkında değillerdir.[1]
Münafık; gerçekte iman etmediği halde, kendini mü’min gösteren, Mekke de bulunmayan Medine de ortaya çıkan, çıkarcı, fitneci, ikiyüzlü, gösterişçi, Allahtan uzak yaşayan bir çeşit inanç sahtekârıdır.[2] Münafıklar; çıkarı açısından, elindeki imkân ve makamları kaybetme korkusundan Müslümanlar arasında inanmış gibi görünürler. Kuran, zaten onların isimlerinden değil özelliklerinden bahsederek tarih boyunca gelecek olan münafıkları ve faaliyetlerini tanımamızı sağlıyor.
Zarar verme noktasında ise münafık, pirincin içindeki beyaz taş gibidir. Münafık, bukalemun gibidir; bulunduğu araziye göre renk değiştirir. Münafık, kendini rüzgâra göre ayarlar. Hangi taraftan kuvvetli rüzgâr eserse, o doğrultuda döner. Onun din ve inanç anlayışına menfaat duygusu hâkimdir.
İnsanları münafıklığa iten başlıca iki sebep vardır: bunlardan birincisi; İslam’ın nimetlerinden yararlanmak. Diğeri ise; Müslümanları içten çökertmeye çalışmaktır.
Kur’an-ı Kerim, nifakın çerçevesini çizer. Bu çerçeveye, her devirde değişik insanlar girebilir. İmanda ve küfürde olduğu gibi, nifakta da mertebeler vardır. Bir kısım münafıklar kendi hallerindedir. Böyleleri ikaz ve irşat edilmeli, dillerindeki imanın kalplerine inmesi sağlanmalıdır. Bir kısmı ise, Müslüman görünmekle birlikte İslâm aleyhine çalışır. Bunlara karşı uyanık olmalı, ayrıca başkalarını da uyarmalıdır. Böyle münafıkların sonunu Cenabı Allah şöyle belirtiyor: “Doğrusu münafıklar cehennemin en alt tabakasındadırlar. Onlara yardımcı bulamayacaksın”[3]
Ameldeki münafıklığa gelince inanç açısından Müslüman olduğu halde yani kalbiyle ve diliyle Müslüman olduğu halde bazı davranışlarıyla münafıklara benzeyen Müslümanın durumudur. Onun yaptığı bazı hatalar münafıkların hatalarına benzemektedir. Müslümanların bazı davranışlarına münafıklık denmesi onları bu kötü huylardan bu büyük hatalardan sakındırmak içindir. Münafıklığın bazı alametleri vardır. Bu alametlerin biri, bir kimsede bulunsa, o kimseye münafık denmez, onda münafıklık alametleri var denir. Mesela yalan söylemek, münafıklık alametidir. Bir kimse, yalan söylese münafık olmaz. Münafıkların işlediği bir işi işlemiş olur. Hadis-i şerifte buyruldu ki: “Münafığın üç alameti vardır: Yalan söyler, sözünde durmaz ve emanete hıyanet eder.” [4]
Sözlerimi münafıkların özelliklerinden bahseden Kuran ayetlerinin mealleriyle bitirmek istiyorum. “Doğrusu münafıklar Allah’ı aldatmağa çalışırlar, oysa O, onlara aldatmanın ne olduğunu gösterecektir. Onlar namaza tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, ne onlarla, ne de bunlarla olur, ikisi arasında bocalayarak Allah’ı pek az anarlar. Allah’ın saptırdığı kimseye yol bulamayacaksın.”[5] “Kendilerine: ‘Yeryüzünde bozgunculuk yapmayın’ dendiği zaman, ‘Bizler sadece ıslah edicileriz’ derler. İyi bilin ki, asıl bozguncular kendileridir, lakin farkında değillerdir”[6]
—————–
[1] Bakara, 2/8-9.
[2] Sadık Kılıç, Kur’an’a Göre Nifak, Furkan Yay., İst.,1982, s.,27.
[3] Nisa, 4/145.
[4] Buhârî, İman: 25; Müslim, İman: 25.
[5] Nisa, 4/142–143.
[6] Bakara, 2/11-12.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Münafıklar iki çeşittir:
1- iman konusunda münafıklar bunlar Kur’an’da söz edilen kafirlerden daha aşağı olan inanmadığı halde inandığını söyleyenlerdir. Gerçek münafıklar bunlardır.
2- amelde münafıklar. Bunlar müslümandır fakat yaptıkları işlerde amellerinde münafıklar gibi hareket edenlerdir örneğin Müslüman olduğu halde yalan söyleyen sözünde durmayan emanete ihanet eden amelde münafıktır
Nifak, Arapça kökenli bir kavram olup ikiyüzlülük, samimiyetsizlik, inançsızlık ve toplumda ayrılık yaratma gibi anlamlara gelir. İslam literatüründe nifak terimi, özellikle inanç açısından ikiyüzlülüğü ve samimiyetsizliği ifade etmek için kullanılır.
Münafıklık ise nifak kavramının isim hali olarak kullanılan bir terimdir. İslam’da münafıklık, kişinin dışarıda İslami inanç ve davranışlar sergilemesine rağmen, iç dünyasında samimiyetsizlik, ikiyüzlülük ve inançsızlık taşıması anlamına gelir. Münafıklar, genellikle dini görüntü vermek amacıyla hareket ederler, ancak gerçekte inançlarını ve prensiplerini tam olarak benimsemezler.
Münafıklık, İslam toplumunda olumsuz bir nitelik olarak değerlendirilir. İslam dini, samimi bir inanca, doğruluk ve dürüstlüğe vurgu yapar. Münafıklık ise bu değerlerin tam tersi olan ikiyüzlülüğü ve samimiyetsizliği temsil eder. Bu nedenle, İslam’da münafıklık, dini değerleri ve ahlaki ilkeleri sarsan bir durum olarak kabul edilir.